Karta

Ryanair Sverige

Flygbolaget Ryanair etablerades 1985 med flyglinjen Waterford (sydöstra Irland) - London Gatwick. Året därpå startade bolaget det första priskriget på flygbiljetter i Europa genom att erbjuda biljetter tur och retur mellan Dublin och London för 99 GBP, vilket då var under halva priset jämfört med konkurrenterna.

Ryanair är Europas enda ultralågprisflygbolag med flygningar till 200 destinationer i 33 länder. Från Sverige har man flyg till bland annat Polen, Kroatien, Italien och Storbritannien. Ryanair har 2000 dagliga avgångar och räknar med att ha 200 miljoner passagerare under 2024. Ryanair har 430 flygplan av modellen Boeing 737-800 i drift.

Planerar du att flyga med Ryanair och vill helst undvika att checka in en resväska? Vi tipsar om hur du får ut så mycket som möjligt av ditt Ryanair handbagage och undviker önödiga bagageavgifter.

Vanliga frågor – Ryanair

Vart flyger Ryanair?

Ryanair flyger till ett flertal destinationer i Europa. Från Stockholm Skavsta kan du bland annat flyga till London, Barcelona, Paris, Rom, Malaga och Alicante. Från Göteborg Landvetter kan du resa med Ryanair till London, Krakow, Rom, Alicante och ett fåtal andra destinationer. Ryanair har även avgångar från följande flygplatser: Växjö Småland, Malmö, Stockholm Västerås samt Köpenhamn Kastrup.

Hur gör jag för att kontakta Ryanair?

För att komma i kontakt med Ryanair kundservice kan du använda dig av deras live-chatt. Chatten är på engelska och är tillgänglig mån-fre 06:00-21:00 GMT, lördag 09:00-18:00 GMT samt söndag 10:00-18:00. Du kan även kontakta Ryanair via följande kontaktformulär. Om du vill prata med någon på telefon hittar du alla Ryanair-telefonnummer här. Observera att det kan tillkomma en kostnad när du vill göra ändringar via Ryanairs kontaktcenter.

Får man lov att ta med mat ombord på Ryanair?

Ryanair serverar dryck samt lättare snacks under flygresan. Det går dessutom bra att ta med egen mat och dryck ombord på Ryanair men observera att de vanliga vätskereglerna gäller vid säkerhetskontrollen. Av säkerhetsskäl tillåter inte Ryanair medhavda varma drycker.

*Informationen är från september 2017

Varför flyga med Ryanair?

Så checkar du in

Alla passagerare som flyger med Ryanair måste checka in online via Ryanair och skriva ut sitt boardingkort. Incheckningen online kan göras från 15 dagar innan avresa till fyra timmar innan flygets avgångstid. Den som inte kan uppvisa ett giltigt boardingkort vid flygplatsens säkerhetskontroll eller vid ombordstigningen har möjlighet att skriva ut ett boardingkort på flygplatsen. Observera att denna möjlighet inte är garanterad utan i mån av tid och att utfärdandet av detta alternativa boardingkort är belagt med en extra avgift. Eventuellt incheckat bagage ska ha lämnats in vid avlämningsdisken senast 40 minuter före avgång. Passagerare ska infinna sig vid gaten senast 30 minuter före avgångstid.

Bagage och avgifter

Ett handbagage per person får tas med utan extra kostnad. Handbagaget får inte väga mer än 10 kilo och får vara högst 55 x 40 x 20 cm. Är handbagaget för stort eller för tungt får personalen avvisa det vid gaten alternativt placera det i flygplanets bagageutrymme mot en extra avgift. Passagerare får också ta med en liten väska, typ handväska/portfölj, med maxmått 35 x 20 x 20 cm. Om dessa mått överstigs tillkommer en avgift på 50 €. Från och med den 1 november 2017 är det endast de passagerare som har prioriterad ombordstigning eller reser med Plus, Flexi Plus eller Family Plus-biljetter som får ta med två kabinväskor ombord. Det går att köpa till incheckad väska på max 20 kg mot en avgift från 240 kronor, beroende på flygrutt. Det är alltid billigare att köpa till incheckat bagage redan vid bokningen.

Platser

Det går att reservera en särskild plats ombord mot en kostnad från 5 € per flygning. Priset för platsreservationen beror på var i planet sätet är samt om du exempelvis vill ha extra benutrymme.

Förfriskningar ombord

Ryanair erbjuder förfriskningar under sina flygningar både i form av kalla och varma rätter, snacks och drycker. För barnen finns en särskild ”Kids Box”. Alkoholhaltiga drycker finns att köpa ombord, liksom kaffe och te.

Bokningsavgifter

Den som betalar sin flygbiljett med ett kreditkort påförs en extra avgift på 2 procent av den totala transaktionen oavsett om köpet göra via Ryanairs hemsida eller på flygplats/ callcenter. För biljettköp som görs på flygplats eller via callcenter tillkommer en bokningsavgift på 210 kronor.

Ryanair

4,0/5
Baserat på 1351 omdömen

Vi betygsätter leverantörer baserat på användarfeedback om: pristillförlitlighet, avgifter, kundservice och hur användarvänlig leverantörens webbplats är.

Läs mer

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.