Karta

Flyg till München

München är Bayerns huvudort och Tysklands tredje största stad. Staden är kanske mest känd för sin Oktoberfest, världens största ölfestival som hålls varje höst.

München är en rik och välmående stad, säte för flera av den tyska industrins nyckelspelare. Detta avspeglar sig på staden som känns väldigt prydlig och välordnad, till exempel jämfört med huvudstaden Berlin. Men den som säger att München är trist har fått något om bakfoten. Här finns ett hett nöjes- och kulturliv. Och stadens läge i Sydtyckland gör att det alltid är nära att göra en avstickare till Alperna, för vandringar och skidturer.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Året runt. Sommaren är varmast. December är en förtrollande tid på grund av stadens julmarknader och på hösten hålls den världsberömda ölfestivalen Oktoberfest som äger rum i september-oktober.

Ta sig runt

Stadskärnan i München är liten och gör sig alldeles utmärkt för att promenera i. Staden är också väl anpassad för cyklar och tunnelbane- och spårvagnsnätet är väl utbyggt.

Öppettider

Varuhus och större butiker är öppna från ca 10.00-20.00 måndag till fredag. Lördagar från 10.00-18.00 (större till 20.00). Livsmedelsbutiker öppnar ofta redan 8.00. Söndagar är affärerna stängda.

Dricks

Betala ca 5 procent på restaurangnotan och runda av upp till närmaste euro på taxinotan.

Nödnummer

Polis: 110

Brandkår och ambulans: 112

Sevärdheter (topp 5)

Englisher Garten

I en av Europas största stadsparker umgås öldrickare, nakenbadare och till och med surfare. Och en hel del andra. Engelska parken är Münchens främsta rekreationsområde. Med sina 373 hektar av grönskande ängar och inbjudande uteserveringar sträcker sig detta fritidsparadis från Prinzregentenstrasse till München Freimann.

Tre moderna konstmuseum

Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek Moderne. Tre konstmuseum i världsklass som ligger sida vid sida. Välj museum efter tycke och smak. Alte fokuserar på de gamla europeiska mästarna, Rembrandt, Rubens med flera, Neue på 1800-talet och det tidiga 1900-talet och Moderne på samtida, modern konst.

Bier- und Oktoberfest Museum

München är ölens huvudstad med sina sju bryggerier, det världskända Hofbrauhaus och Oktoberfest. Är du intresserad av att få veta mer om hur det går till vid bryggningen? Då är Bier- und Oktoberfestmuseet något för dig. Här kan du lära dig allt om ölets historia, allt från den stora migrationen till tillverkningen av drycken på Münchens olika kloster samt uppkomsten av Renhetslagen 1516.

Neues Rathaus Und Glockenspiel

Marienplatz är Münchens hjärta och där hittar du även det världskända Glockenspiel som varje dag klockan 11.00 och 12.00 samt på sommaren även klockan 17.00, vaknar till liv med ett fantastiskt klockspel. Byggnadens nygotiska fasad är en favoritbakgrund för souvenirbilder. Ta trapporna upp till toppen av det 85 meter höga tornet och skåda en fantastisk utsikt över staden.

Schloss Nymphenburg

Detta imponerande barockpalats väster om München uppfördes som sommarbostad åt de bayerska furstarna. Huvudbyggnaden inrymmer numera ett museum. I den stora parken finns ett antal mindre byggnader och paviljonger och ett exotiskt växthus med kafé. Ludwig II, ”Sagokungen”, föddes i detta slott . Hans mest kända slott, Neuschwanstein , hittar du vid foten av Alperna och även det är en utmärkt dagsutflykt.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1,2 miljoner.

Valuta: Euro

Landsnummer: 49

Religion: 35 % katoliker, 35 % protestanter

Tidsskillnad: Ingen

Officiellt språk: Tyska 

Hotell i München

Hitta billiga hotell i München

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära München

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.