Karta

Flyg till Bulgarien

Bulgarien lockar allt fler turister och i snitt fem miljoner besökare kommer hit varje år. Bulgarien var en populär turistdestination redan på 1980-talet och en av de mest kända orterna i landet, Sunny Beach, var redan då en omtalad plats. Landet har en skiftande natur med berg, floder och platåer och området har varit befolkat sedan antiken. Bulgarien har flera UNESCO-listade sevärdheter, vackra kyrkor och nationalparker. Landet besöks av många sommarturister men allt fler börjar också att upptäcka de prisvärda vintersportsanläggningarna. Bulgarien är också ett land som är populärt bland vandrare, här finns markerade vandringsleder i flera regioner.   

Visum

Svenska medborgare kan vistas i Bulgarien i upp till 90 dagar utan visum. Alla besökare måste ha ett pass som är giltigt minst tre månader efter utresa.

Säsong

Sommarmånaderna lockar flest besökare. Bulgarien har också ett utbud av vintersportanläggningar.

Ta sig runt

Hyrbil är ett bra alternativ, men undvik att köra utanför städerna när det är mörkt. Trafiken är mer hetsig än i Sverige. Var uppmärksam när du väljer taxibil. Officiella taxibilar är numrerade och chauffören ska ha sitt körkort med foto synligt. Kontrollera kilometertaxan innan du påbörjar resan.

Öppettider

De flesta butiker har öppet vardagar mellan 09.00 till 19.30. Många har stängt mellan 13.00 och 14.00. Stormarknader och köpcenter kan ha generösare öppettider.

Dricks

Dricks är vanligt, bland annat på restauranger och till taxichaufförer. Lägg på cirka 10 procent.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer: 112

Sevärdheter (topp 5)    

1. Alexander Nevskij-katedralen

En av världens största ortodoxa kyrkor ligger i den bulgariska huvudstaden Sofia. Denna imponerande byggnad rymmer 5000 personer.

2. Slăntjev Brjag (Sunny Beach)

Bulgariens mest kända strand och turistort. Stranden är hela sju kilometer lång och 150 meter bred.

3. Rilaklostret

Ett kloster från 900-talet som ligger vackert beläget i en djup dal i Rilabergen i västra Bulgarien.

4. Bojanakyrkan

Bojanakyrkans äldsta del är från 900-talet. Kyrkan, som ligger i huvudstaden, är bland annat känd för sina gamla fresker.

5. Borovets

Bulgariens populäraste skidort ligger vid berget Rila cirka 70 kilometer från huvudstaden. Här finns både traditionella skidbackar, längdskidspår, hoppbackar och nattskidåkning.

Snabb fakta

Invånare

Cirka 7,3 miljoner

Valuta

Bulgarisk lev (BGN)

Landsnummer

359

Religion

Majoriteten är ortodoxa.

Officiellt språk

Bulgariska 

Resor till Bulgarien

Vill du boka hela din resa till Bulgarien på egen hand? Via oss på Skyscanner kan du, förutom att jämföra flyg, även hitta hotellet som just du vill bo på i Bulgarien. Använd dig av vår hotellsökning och boka hotellet i Bulgarien som passar dig. Att göra en hotellsökning och boka ditt boende via vår hemsida kostar ingenting extra och när det gäller boendet finns det allt från glamorösa hotell till mer budget-varianter.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.