Karta

Flyg till Sofia

Bulgarien ligger strategiskt mitt i vägkorsningen mellan Asien och Europa och är sedan länge tillbaka en viktig handels- och genomfartslänk mellan de två kontinenterna. Huvudstaden Sofia rusar på i egen takt och kan stoltsera med guldornamenterade kyrkor, billiga marknader och dyra märkesbutiker. Berget Vitosja ligger nästan mitt i stan. Där åker man skidor om vintern och går i skogen om sommaren. På kvällen dinerar man på någon av stadens utmärkta restauranger.

Visum

En svensk medborgare kan vistas i Bulgarien i upp till 90 dagar utan visum under en sexmånadersperiod. Alla besökare måste hädanefter ha ett pass som är giltigt minst tre månader efter utresa.

Säsong

I Bulgarien är somrarna varma och torra, medan vintrarna är kalla. Om sommaren ligger medeltemperaturen på 28 grader, medan den om vintern faller till -6 grader. Bästa tiden att besöka Bulgarien är mellan maj och oktober.

Ta sig runt

Sofia har ett välfungerande nätverk av lokal trafik och man kan ta sig runt i staden med buss, spårvagn och tunnelbana.

Öppettider

Banker har öppet från 8.00 till 12.00 och från 13.00 till 17.00 (måndag-fredag) samt från 8.00 till 11.00 (lördag). Butikerna har öppet från 9.00 till 19.30 (måndag-fredag), många butiker håller dock stängt mellan 13.00 och 14.00.

Dricks

Det är vanligt att ge dricks, bland annat på restauranger, med cirka 10 procent.

Nödnummer: 112

Sevärdheter (topp 5)

Yuzhen parken

Denna park når man om man promenerar Bulevard Vitosha söderut. Hit går många sofiabor gärna vid vackert väder. I södra delen av parken ligger det gigantiska NDK, Kulturpalatset, som ursprungligen uppfördes som minnesmonument över Lyudmilla Zhivkova, dotter till diktatorn Todor Zhivkov.

Ploshtad Sveta Nedelaya

är Sofias historiska centrum och härifrån strålar några av stadens största gator ut; Bulevard Vitosha, stadens stora shoppinggata går söderut från torget. Largo leder till sevärdheter öster om torget, Bulevard Knyaginya Mariya Luiza går norrut till järnvägsstationen.

Dimitrov-mausoleum

Uppfördes direkt efter partiledaren Georgi Dimitrovs död 1949. Även om Dimitrovs balasamerade lik inte längre finns kvar i mausoleet ändå värt ett besök om ni uppskattar historiska platser.

Kvinnomarknaden

Kvinnomarknaden är en myllrande och gemytlig basar som sträcker sig över flera gator och kvarter och där man säljer kläder, mat, mattor och sjalar, allt vad man kan tänka sig och där kunderna främst består av folk som bor i närheten eller i alla fall i stan.

Alexander Nevskijs minneskyrka

En praktfull pjäs i bysantinsk stil, byggd 1880-1924. Sitt namn har den fått efter en rysk general och på hela Balkan är det den största av dem alla. Denna enorma byggnad blev klar i mitten på 1920-talet och den är precis lika vacker på insidan som den är på utsidan I den svala kryptan finns en stor och vacker samling ikoner som spänner över en tidsrymd av tusen år och som lär tillfredsställa den kräsnaste kännare.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1,3 miljoner

Valuta: Lev

Landsnummer: 359

Religion: Majoriteten är ortodoxa kristna.

Tidsskillnad: + 1 timme.

Officiellt språk: Bulgariska  

Hotell i Sofia

Hitta billiga hotell i Sofia

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Sofia

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.