Karta

Flyg till Varna

Varna är Bulgariens tredje största stad och en av landets populäraste turistdestinationer med flera välbesökta turistorter i närområdet. Varnas läge vid Svarta havet bjuder på vackra sandstränder, däribland kända Golden Sands och Albena. Varna grundades redan år 580 f.Kr. och är en stad med en lång historia. Det var också här som den äldsta guldskatten i världen påträffades. Fyndet finns idag att beskåda på stadens arkeologiska museum. Flyg till Varna och upplev en klassisk semesterort med många hotell, restauranger och inte minst ett livligt nattliv med ett stort utbud av nattklubbar och barer. Varna lockar både unga och festglada besökare men även familjer och resenärer, inte minst på grund av den låga prisnivån.

Allmänt om att resa till Varna

Visum

Svenska medborgare kan vistas i Bulgarien i upp till 90 dagar utan visum. Tänk på att du måste ha ett pass som är giltigt minst tre månader efter utresa.

Säsong

Varna är en populär destination för en solsemester och sommarmånaderna lockar flest besökare.

Ta sig runt

Hyrbil är ett bra alternativ, men undvik att köra utanför städerna när det är mörkt. Trafiken är mer hetsig än i Sverige. Var uppmärksam när du väljer taxibil. Officiella taxibilar är numrerade och chauffören ska ha sitt körkort med foto synligt. Kontrollera kilometertaxan innan du påbörjar resan.

Öppettider

De flesta butiker har öppet vardagar mellan 09.00 till 19.30. Många har stängt mellan 13.00 och 14.00. Stormarknader och köpcenter kan ha generösare öppettider.

Dricks

Dricks ges på restauranger och till taxichaufförer. Lägg på cirka 10 procent på notan.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer: 112

Sevärdheter i Varna (topp 5)

1. Zlatni pjasătsi (Golden Sands)

Drygt två mil från Varna hittar man den vackra sandstranden Golden Beach, känd för sin rena sand och varma källor. I området finns hundratals hotell att välja bland.

2. Varnas arkeologiska museum

Museet grundades 1888 och är ett av de största museerna i Bulgarien. Här finns bland annat den berömda guldskatten, över 900 medeltida ikoner och objekt från den förhistoriska tiden.

3. Albena

Albena är en modern turistort med många fina hotell och en vacker sex kilometer lång sandstrand. Här är det ett betydligt lugnare tempo än i Sunny Beach och det långgrunda vattnet passar utmärkt för barn.

4. Aladzha Monastery

17 kilometer norr om Varna ligger det medeltida klostret Aladzha beläget i en grotta. Besöker du klostret under sommarmånaderna kan du uppleva de spektakulära ljusshowerna som anordnas här.

5. Drazki

Den unika torpedbåten från början av 1900-talet finns att beskåda på Varnas Marinmuseum. Båten är landets mest berömda och ett måste att se när du besöker Varna.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 400 000

Valuta: Bulgarisk lev (BGN)

Landsnummer: 359

Religion: Majoriteten är ortodoxa.

Officiellt språk: Bulgariska

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Varna

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.