Karta

Flyg till Marocko

Marocko är ett spännande land med en intressant blandning av gammalt och nytt. Här finns livliga utomhusmarknader som ser nästan likadana ut i dag som de gjorde på medeltiden sida vid sida om modern arkitektur. Marocko är ett perfekt resmål för dig som tycker om utomhusaktiviteter, hit kommer folk från hela världens för att surfa och åka kiteboard men även för att golfa och rida. Prisnivån i Marocko är relativt låg och det går att fynda både skinnprodukter, inredning och smycken. Flyg till Marocko och upplev en utmärkt semesterdestination med milslånga stränder, exotisk kultur och ett spännande kök.

Allmänt om att resa till Marocko

 

Visum

Behövs ej. Svenska medborgare har rätt att vistas i landet i upp till tre månader. Se till att ha giltigt pass då detta stämplas vid inresan och förses med ett nummer som ska anges bland annat när man checkar in på hotell.

Säsong

Mycket varma somrar och ett behagligt vinterklimat med en temperatur på drygt 20-25 grader dagtid. I Atlasbergen förekommer snö under perioden december-mars.

Ta sig runt

Taxi är ett prisvärt och smidigt alternativ, se dock till att komma överens om priset i förväg om taxibilen saknar taxameter. I Marocko finns det två typer av taxi: Petits taxis som är lite mindre och kör inom stadsområdet och Grands taxi som kör mellan städer.

Öppettider

De flesta affärer har öppet mellan 09.00-12.00 samt från 14.30 till 19.00. Söndagar håller affärerna oftast stängt.

Dricks

Avrunda uppåt. På bättre restauranger förväntas du lägga 10 procent på notan.

Information och nödfall

Nödnummer: 19 om du befinner dig i stadsområde, 177 om du är ute på landsbygden.

Turistinformation: tel 022 22 15 24

Sveriges ambassad i Rabat

159, Avenue Mohamed VI

Rabat – Souissi

+212 537 63 32 10

 

 

 

Sevärdheter (topp 5)   

1. Hassan II:s moské

Världens näst största moské är 210 meter hög och har fått sitt namn efter Marockos kung. I moskén, som ligger i Casablanca, finns utöver bönehallen även ett hamam och ett museum över landets historia.

2. Casablancas katedral (Cathedrale Sacre Coeur)

Katedralen byggdes 1930 men i dag pågår ingen religiös verksamhet här. Istället inhyser de imponerande lokalerna ett kulturcentrum som är öppet för allmänheten.

3. Djemaa El-Fna

En enorm utomhusmarknad i Marrakech där du kan hitta allt från ormtjusare till färskpressad juice och grillat kött.

4. Jardin Majorelle

Den blå trädgården i Marrakech öppnade upp för allmänheten 1947. Här finns en imponerande växtsamling och en unik estetik med kanaler och fontäner, pelare och mosaik.

5. Atlasbergen

Atlasbergens högsta topp, Jbel Toubkal, finns i sydvästra Marocko och sträcker sig 4167 meter över havet. Bergen är ett populärt utflyktsmål där man bland annat hittar byar som endast kan nås till fots.

 

 

 

 

 

 

Snabb fakta

 

Invånare

Cirka 33 miljoner

Valuta

Marockans dirham (MAD)

Landsnummer

212

Religion

Majoriteten är muslimer.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid - 2 timmar. Vintertid: svensk tid - 1 timme.

Officiellt språk

Arabiska

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.