Karta

Flyg till Slovenien

I centrala Europa ligger sagolika Slovenien med sina vackra sjöar, höga berg och den charmiga huvudstaden Ljubljana. Landet har varit en turistdestination sedan 1800-talet då de första spa-anläggningarna byggdes och den rika badtraditionen lever kvar än i dag. Slovenien är en utmärkt destination för den som vill vara ute i friska luften, bergsvandringar och cykling hör till några av de populäraste aktiviteterna både bland besökare och slovenerna själva. Landet, som gränsar till Italien, Ungern och Österrike, influeras av sina grannar inte minst när det kommer till maten. Slovenerna är också kända för att använda sig nästan uteslutande av färska och lokaka ingredienser i sin matlagning. Landet är också känt för sina fina viner.

 

 

Visum

Svenska medborgare får stanna i landet i upp till 90 dagar utan visum.

Säsong

Året runt.

Ta sig runt

Hyrbil är ett utmärkt alternativ för den som vill ta sig runt i Slovenien. Tänk dock på att du måste ha ett märke, vignette, för att köra på landets motorvägar. Märket finns att köpa på bensinstationer. Bussar och tåg är ett annat alternativ för att ta sig runt och de täcker även landsbygden. I Ljubljana tar man sig enklast fram till fots.

Öppettider

De flesta affärer håller öppet måndag till fredag 10.00-19.00 och lördagar 10.00-14.00.

Dricks

Avrunda uppåt om servicen varit bra. Slovener lämnar själva sällan dricks.

 

Information och nödfall

Nationellt nödnummer: 112

 

Svenska konsulatet

Consulate General of Sweden

Kersnikova 6

SI-1000 Ljubljana

Tel: +386 41 661 906

 

 

 

 

Sevärdheter (topp 5)   

1. Postojnagrottan

Sloveniens näst längsta grotta är öppen för allmänheten och är ett av landets främsta besöksmål. Grottan har ett grottsystem på cirka 21 kilometer av vilka 5,3 går att besöka.

2. Bled

Den sagolika kyrkan på en liten ö belägen mitt på en sjö är något av sinnesbilden av Slovenien. Sjön Bled och staden med samma namn ligger i de Juliska alperna. 

3. Tromostovje

De tre gamla broarna över floden Ljubljanica förbinder Ljubljanas historiska medeltida stad på den ena sidan av floden med den moderna delen av stan på den andra.

4. Nationalparken Triglav

Sloveniens enda nationalpark har varit naturskyddad sedan 1924 och omfattar bland annat berget Triglav som är landets högsta. Detta natursköna område är ett populärt utflyktsmål och bland aktiviteterna hör finns vandring, cykling och klättring.

5. Ljubljanas gamla stadskärna

På högra sidan om floden ligger huvudstadens gamla stadskärna. Här finns medeltida byggnader, mysiga gator och inte minst stadens äldsta hus från 1528 som ligger på Ribji trg.

 

 

 

 

 

 

Snabb fakta

 

Invånare

Cirka två miljoner.

Valuta

Euro (EUR)

Landsnummer

386

Religion

Majoriteten är katoliker.

Tidsskillnad

UTC+1

Officiellt språk

Slovenska, men även italienska och ungerska.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.