Karta

Flyg till Jamaica

Jamaica är en av Karibiens populäraste öar, känd för sina fantastiska stränder och inte minst rastafarirörelsen och reggaemusiken. Landets tropiska klimat, spännande kök och stora utbud av aktiviteter gör detta till en mycket uppskattad destination både bland stora och små. Här finns allt från enkla små hotell till lyxiga All Inclusive-anläggningar. Prova på Jamaicas lokala rom och öl, vandra i djungeln eller varför inte ta en ridtur på stranden? Jamaica är en perfekt destination för den som vill ha en aktiv semester i oslagbart natursköna omgivningar.

 

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum och kan stanna i landet i högst 90 dagar. Tänk på att passet ska vara giltigt i minst sex månader vid inresa i landet.

Säsong

Oktober till mars. Januari till mars är absolut högsäsong och då är priserna på bland annat hotell betydligt högre än annars. Mellan oktober och december är vädret lika behagligt och chansen att hitta både billiga flyg och billiga hotell större.

Ta sig runt

Jamaica har vänstertrafik och lokalborna kör ofta aggressivt. Hyrbil är ett bra alternativ, men var uppmärksam och undvik körning nattetid. Undvik att promenera ensam, i synnerhet efter mörkrets inbrott. Det går även att ta sig runt med lokalbussar och taxi, se dock till att bara använda dig av officiella taxibilar som har ”P” eller ”PPV” framför sitt registreringsnummer. Se också till att komma överens om priset innan körningen påbörjas.

Öppettider

De flesta butiker håller öppet mellan 08.00-18.00 måndag till lördag. Stormarknader och köpcenter kan ha generösare öppettider.

 

Dricks

Ibland lägger restauranger på 10 procent extra på notan och ibland är dricksen redan inkluderad. På Jamaica förväntar sig samtlig servicepersonal dricks, exempelvis städpersonal bör få 1 USD per person och rum och chaufförer mellan 2-3 USD.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer: 119

Sveriges konsulat

c/o Myers, Fletcher & Gordon

21 East Street

Kingston

Jamaica

Tel: +1 876 922 5860

 

Sevärdheter (topp 5)   

1. Dunn´s River Falls

Ett välbesökt vattenfall i närheten av Ocho Rios. Vattenfallet är 55 meter högt och 180 meter långt och rinner ut i havet vid en fantastisk vit strand.

2. Seven Mile beach

Ett elva kilometer lång strand kantad med många restauranger och strid ström av musik.

3. Dolphins Cove

Simma med delfiner, möt spjutrockor eller kolla in hajar på Dolphins Cove. Här finns även möjligheter till vandring och möten med andra vilda djur.

4. Devon House

Devon House är Jamaicas kanske viktigaste nationella monument. Här bodde landets första svarta miljonär.

5. Blue Lagoon

Ett populärt besöksmål, inte minst bland par på smekmånad. Det var här som den berömda filmen The Blue Lagoon med Brooke Shields spelades in.

 

 

 

 

 

Snabb fakta

 

Invånare

Cirka 2,8 miljoner

Valuta

Jamaicansk dollar

Landsnummer

1-876

Religion

Majoriteten är kristna.

Tidsskillnad

UTC-5

Officiellt språk

Engelska

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.