Karta

Flyg till Grönland

Få andra platser har så mycket orörd natur och unika vyer som Grönland. Upplev de spektakulära fjordarna, ta dig igenom vildmarken med hundsläde eller njut av utsikten från en helikopter. På Grönland kan du även sysselsätta dig med att paddla kajak, fiska lax och klättra. Trots det hårda klimatet finns här över 200 olika fåglar och ett flertal däggdjur, däribland isbjörnar, vargar och fjällrävar. I vattnen hittar man valrossar, sälar och flera sorters valar. Grönland är världens största ö och är en del av Danmark, men med ett starkt självbestämmande. Under sommaren ligger dagstemperaturen på cirka 10 grader på den södra delen av ön.

Visum

Behövs inte. Svenska medborgare får stanna i upp till 90 dagar utan visum.

Säsong

Den populäraste perioden att besöka Grönland är mellan maj och september då soltimmarna är många. Många besöker också Grönland i mars då Nuuk Snow Festival äger rum

Ta sig runt

Det finns inga vägar mellan städerna på Grönland och all transport sker med flygplan eller båt.

Dricks

Inget måste, men lämna gärna dricks om du är nöjd med servicen.

 

Information och nödfall

Allmänt nödnummer: 112

 

Visit Greenland (Turistinformation)

Hans Egedesvej 29

3900 Nuuk

Tel: (+299) 34 28 20

 

 

 

 

Sevärdheter (topp 5)   

1. Diskobukten

Norr om polcirkeln och på Grönlands västkust ligger området Diskobukten som är ett av de populäraste bland turister på Grönland. Här finns enorma isberg som tillsammans med norrskenet skapar en spektakulär ljusshow.

2. Nanortalik

Grönlands sydligaste stad är känd för sin utmärkta klättring. Tänk dock på att vissa delar, däribland berget Ketil, kräver klättrare med mycket erfarenhet.

3. Grönlands nationalmuseum

Huvudstaden Nuuks populäraste besöksmål ligger i stadens äldsta område där byggnader från tidiga 1700-talet står. På museet finns bland annat gamla mumier.

4. Ilulissat

Staden vars namn betyder ”Isberg” har en fjord som är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv, ett populärt museum (Knud Rasmussen Museum) och över 3000 slädhundar.

5. Nuuk

Grönlands huvudstad är en av världens minsta huvudstäder med endast drygt 15 000 invånare.

 

 

 

 

Snabb fakta

 

Invånare

Cirka 56 000

Valuta

Danska kronor

Landsnummer

299

Religion

Majoriteten är protestanter.

Tidsskillnad

UTC 0 till -4

Officiellt språk

Grönländska

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.