COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Jetlag: 15 tips för att slippa tröttheten

Alla artiklar

Jetlag: 15 tips för att slippa tröttheten

Det är busenkelt att vrida tillbaka armbandsuret sex timmar när man landar i Thailand men desto svårare att ställa om kroppens inre klocka. Skyscanner har 15 tips på hur du kan undvika (eller åtminstone förebygga) resandets tråkigaste sidoeffekt: jetlag.

Hämta vår gratis app

Varför drabbas vi av jetlag?
Våra kroppar är naturligt programmerade för att göra ett visst antal saker under en 24-timmars period som att äta och sova och dessa rutiner bryts när vi reser långt och snabbt. En stor förändring i tidszoner kan leda till att våra kroppar helt enkelt blir förvirrade. Detta kan i sin tur leda till extrem trötthet, matsmältnings- och magproblem, aptitlöshet, minnesrubbningar och koncentrationssvårigheter eller bara en allmän känsla av att något inte står rätt till. Och vem har egentligen tid för sådana saker när man har ett jobb att sköta eller vill gå ut och dansa?

Innan du reser

1. Planera smart

Planera din resa smart för att undvika jetlag. Flyger du västerut (åt USA) är det bäst att anlända sent på kvällen eftersom du då efter en lång resdag kan sova gott och vakna utvilad nästa morgon. Flyger du åt Asien, det vill säga österut, blir det däremot lite svårare med tidsomställningen eftersom du flyger ”mot klockan”. Har du lätt för att sova på flygplan så landar du med fördel på morgonen och kan från första början njuta av semestern. Vet du däremot med dig att du kommer vara sömnlös så välj i stället att flyga så att du landar på kvällen.

LÄS MER: Skyscanner guidar: så hittar du de billigaste sista minuten-flygen

Planering av resa

2. Var flexibel

Personer med strikta mat- och sovrutiner kommer att drabbas allra hårdast av jetlag. Så om du är van vid att äta din middag framför Halv åtta hos mig och går och lägger dig prick klockan 11 kan du stöta på problem. Om du är mer flexibel kring ovanstående har du en klar fördel!

3. Var utvilad

Det må vara frestande att stanna uppe natten innan avresa så att du blir trött och sover på planet, men det är en riskfylld taktik. Enligt sömnforskare är det mycket smartare att se till att kroppen är utvilad då den då har bättre möjlighet att klara den påfrestning det innebär att byta tidszon.

Kvinna som vilar

4. Anpassa dig till den nya tidzonen

Försök anpassa dig till den nya tidszonen innan du reser genom att exempelvis gå i säng en timme tidigare eller senare varje dag. Då vänjer kroppen sakta men säkert sig och påfrestningen av tidsomställningen vid din resa blir mindre.

5. Mellanlanda

Om möjligt, försök planera in en mellanlandning så att din kropp får mer tid på sig att anpassa sig till sina nya rutiner.

Sök hotell

Ombord på flyget

6. Undvik alkohol och koffein

Det må vara frestande att ta del av utbudet från serveringsvagnarna men alkoholkonsumtion på höga höjder kan leda till uttorkning vilket får dig att må ännu sämre när du väl landar. Om ditt flyg landar på natten bör du även undvika att dricka koffein, cola och energidrycker som påverkar sömnen.

LÄS MER: Vett och etikett: så håller du stilen på resande fot

7. Drick massvis med vatten

Att dricka massor med vatten på långflyget är ett måste. Den torra luften i flygplan leder under längre flygningar till att kroppen torkar ut och jetlagen förvärras.

LÄS MER: 15 tips på hur du överlever den långa flygresan

8. Ställ om klockan

Det är en god idé att ställa om din klocka efter ankomstdestinationens tid så fort du kliver ombord på planet. På så sätt kommer du lättare i rätt dygnsrytmen!

9. Rör på dig

Vid långa flygturer är det lätt att bli stillasittande i flera timmar i sträck. Se till att röra på dig regelbundet och skäms inte för att göra några yogaövningar i gången. Att få blodcirkulation får kroppen att må bättre och risken för jetlag minskar avsevärt.

10. Insomningstabletter

Brukar du ha svårt för att somna på nattflyg? Då kan det hjälpa med någon sorts insomningstablett. Det finns flera receptfria samt receptbelagda alternativ att köpa på de flesta apotek, men se alltid till att ha koll på potentiella biverkningar genom att rådfråga en apotekare eller din läkare. Vill du undvika ovanstående kan du i stället satsa på en kopp kamomillte under en lång flygning för att underlätta sömnen.

LÄS MER: 7 sovtips: Så sover du som en bebis på långflyget

Man har somnat på passagerare vid sidan om honom på flyg

När du landar

11. Utsätt dig för dagljus

Eftersom dagsljuset har så stor effekt på kroppen, är det också nyckeln till hur man kan lindra jetlagproblemen. Den som vill påskynda omställningen kan se till att få extra mycket solljus vid väl valda tider på dygnet.

12. Anpassa dig till den nya matklockan

Att äta i linje med den nya tidszonen hjälper kroppen att anpassa sig efter de nya rutinerna. Det är ibland lättare sagt än gjort då det kan kännas konstigt att äta middag när man normalt sett brukar äta frukost men försök att härda ut – det lönar sig snabbt!

13. Motionera

Träna lite för en dos endorfiner och stretcha ut dina trötta muskler efter den långa flygresan.

LÄS MER: 5 maratonlopp världen över

Kvinna springer i stad

14. Undvik tupplurer innan läggdags

Hur trött du än är ska du försöka stanna uppe till den tid då du normalt brukar gå och lägga dig. Undvik tupplurer oavsett hur bekväm hotellsängen ser ut!

15. Fräscha upp dig

När du anländer till din destination, ta en dusch eller varför inte ett dopp i poolen eller havet? Att fräscha upp sig efter en lång flygresa kan göra mycket för ditt välbefinnande!

LÄS MER: Bildspecial: 16 lyxiga hotellpooler med otroliga utsikter

Par njuter av ett dopp i poolen

Behöver du fler tips inför din resa? Kanske gillar du även följande artiklar:

Så fixar du en uppgradering: 15 tips som tar dig till business class

De 15 bästa packningstipsen någonsin

6 tips på hur du får den bästa platsen ombord på flyget

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Flyg till AtenFlyg till Los AngelesFlyg till Faro
Flyg till SplitFlyg till TokyoFlyg till Dubrovnik
Flyg till Gran CanariaFlyg till MoskvaFlyg till Krabi