Karta

Flyg till Mykonos

Mykonos - välkommen till Grekland, Mykonos - ön som blir vad du gör den till! Sol och bad på sandstranden, pittoreska gränder att upptäcka, glittrande nätter på chica klubbar. Ett partyeldorado, ett vindsurfingmecca, ett paradis. Plocka de gottaste bitarna eller njut allt i en virvel av solglitter och paljetter.

Visum

Visum krävs ej av svenska medborgare för besök i Grekland.

Säsong

Den bästa tiden att besöka Mykonos är i september och oktober. Klimatet på Mykonos välkomnar besökare hela året men under just dessa månader kommer du att upptäcka att vattnet är fortsatt varmt och hotellens priser rimliga. Våren, innan sommarens rush kommer, kan också bjuda på en skön (och prisvärd) semester. 

Ta sig runt

Med buss eller badbåt når du någon av de många stränderna och med hyrd bil eller moped kan du se mer av ön på egen hand. 

Öppettider

Tiderna varierar för banker, restauranger, shopping och sevärdheter. Checka på plats så du inte missar något. En grundregel är dock att många har en längre rast mitt på dagen och middagen serveras senare.

Dricks

Din servitör/servitris på Mykonos kommer kanske inte att förvänta sig dricks men däremot uppskatta den då det varit tuffa tider i Grekland och en extra inkomst tas tacksamt emot. Addera ungefär 10% av notan om du är nöjd med ditt restaurangbesök. På hotellet är det städerskan du bör ge dricks, rekommenderat motsvarande 3-4 euro/person och vecka för servicen.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 112

Polis 100

Ambulans 166

Sveriges ambassad (ligger i Aten) +30 210 72 66 100

Sevärdheter

1. Lilla Venedig, den finaste delen av Mykonos stad. Gator kantade av vackra hus med charmiga träbalkonger passar perfekt för sköna promenader i solskenet - eller gör ditt besök senare på dagen och njut solnedgången till en middag på någon av restaurangerna vid vattnet.

2. Delos, ön Delos besöker du med båt från Mykonos. Båtturen tar ca 30 minuter och med lite tur hälsar delfiner på dig under färden. Delos är sedan länge obebodd men ett populärt besöksmål pga sina ruiner. Här på solens ö sades Apollo och Artemis vara födda och att besöka utgrävningen av Apollotemplet med guide ger dig inblick i kulturarvet från antiken. På egen hand kan du klättra de 113 metrarna hela vägen upp för trapporna och njuta den spektakulära utsikten över öarna runtomkring. Delos är ett världskulturarv, skyddat av UNESCO

3. Paraportiani av Mykonos, den mest populära av kyrkorna på Mykonos hittar nära huvudhamninloppet. Fyra olika kyrkor i fyra helt olika stilar bildar bas för en femte med kupol på topp. Lägg märke till de 4 olika arkitektoniska stilarna; bysantinsk, lokal, traditionell och västerländsk. Kyrkan har anor från mitten av 15-talet e.Kr. och är en av de flitigast fotograferade kyrkorna på Mykonos. Det finns ca 400 till.

4. Stränderna, välj och vraka bland Mykons utbud av stränder. Här finns en strand för alla. För surfing, nakenbad, de mer intima vikarna och de vidsträckta, stora med puls. Agios Sostis är minst exploaterad, Agios Ioannis närmast Mykonos stad och Paradise beach livligast. Men överallt är havet lika blått, kristallklart och lockande.

5. Mykonos Stadsbibliotek är inrymt i en magnifik gammal herrgård. Denna byggnad, daterad till 1735, har levt sin egen del av historien. Beläget på Agia Kyriaki finns här nästan 6.000 volymer litteratur, mest historia men även många fler kategorier, de flesta  böckerna dock på grekiska. Du kan strosa genom biblioteket och se på fotografier samt kykladiska mynt och gamla sigill. John Ratekin, en amerikansk konstnär boende på ön sedan 60talet, har donerat böcker, illustrationer och andra konstverk. Biblioteket förvaltar en hel del av hans poesi, skisser och målningar och varje besökare bör ta sig tid att uppleva Mykonos med hans perspektiv.  

Hotell på Mykonos

Hitta hotell på Mykonos

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Mykonos

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.