Karta

Flyg till Erbil

När Saddam Hussein störtades för sju år sedan blev det slutet på decennier av krig i Irakiska Kurdistan. Nu satsar man på turism och här finns det mesta man kan önska sig av vacker natur, vänliga människor, god mat och en rik historia. Gästvänlighet är en hederssak för kurder och på gatorna vet människors hjälpsamhet och vänlighet inga gränser.

Visum

Som svensk medborgare får man ett kostnadsfritt visum på flygplatsen i Erbil.

Säsong

Vädermässigt har Erbil en gynnsam position med milda vintrar, tidiga vårar, heta somrar och höstar.

Ta sig runt

Det finns lite kollektivtrafik i form av bussar, men de flesta väljer att åka taxi, som det finns gott om till ett billigt pris.

Dricks

Generellt är det inte nödvändigt att lämna dricks i länderna i Mellanöstern.

Information och nödfall

Polis: +964 7504460104

Ambulans: 4635

Brandkår: +964 66 125

Sevärdheter (topp 5):

Shanidarparken

Detta är ingen plats att koppla av på, men ett bra ställe för att stanna upp en stund och titta på alla människorna och livet på gatan. Här finns flera trädgårdskaféer med terasser, där du kan sätta dig ner och ta något svalkande. Mitt i parken ligger även Shanidar konstmuseum.

Klocktornet Citadellet

Erbils stolthet, som med sin centrala placering syns på långa vägar. Tornet är över 6.000 år gammalt och från toppen är utsikten strålande. Nere på marken igen finner du Erbils textilmuseum alldeles intill klocktornet. Där kan du titta på en samling av handvävda kurdiska mattor, sadelväskor och andra textilföremål från flera hundra år tillbaka i tiden.

Quysari basar

Denna marknad under tak är en av de största lokala marknaderna i irakiska Kurdistan. Förbered dig att gå vilse i denna labyrint av smala gångar och bås, som säljer allt från sött te och glass till hushållsmaskiner och guld.

Ainkawa

Kristna kvarter i utkanten av Erbil. När du går ner för gatorna kommer du att upptäcka en annan sorts livsstil, som existerar parallellt i staden, och hitta en stor variation av restauranger, barer, affärer och kyrkor.

Shaqlawa

En liten by nedanför berget Safeen, som är omgiven av vackra, gröna landskap. Detta är ett populärt resmål för irakier som vill fly sommarhettan. Shaqlawa ligger 55 kilometer från Erbil och vägarna dit är bra och väl underhållna.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1,4 miljoner.

Valuta: Egna valutan kuna och irakisk dinar, men euro och amerikanska dollar går bra på många ställen.

Landsnummer: +964 ( irakiska kurdistan)

Religion: De flesta kurder bekänner sig till islam och majoriteten är sunnimuslimer.

Tidsskillnad: + 2 timmar.

Officiellt språk: Kurdiska, arabiska.  

Hotell i Erbil

Hitta billiga hotell i Erbil

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Erbil

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.