Nyheter 9 anledningar till varför alla borde resa ensamma någon gång

Alla artiklar

9 anledningar till varför alla borde resa ensamma någon gång

Att börja resa ensam är förmodligen det bästa beslut jag någonsin tagit. Resebloggaren Earth Wanderess har rest ensam sedan 2013 och delar här med sig av de främsta anledningarna till varför hon lockas av soloresor.

Hämta vår gratis app

”Vad modig du är!”, brukar jag få höra när jag berättat att jag reser själv. Min första tanke är att det inte har med mod att göra. Det är av själviska skäl. Jag vill se världen, och jag vill se den på mitt sätt utan yttre påverkan på mitt sätt att se på saker. Men jag har börjat inse att det är så mycket mer som har med mitt val att resa ensam att göra. Jag har förstått att det visserligen har en hel del med mod att göra, för första gången var jag livrädd.

Att resa ensam har gjort mig modigare och starkare. För två år sedan hade jag varit fruktansvärt nervös över att åka kollektivtrafik ensam i Ryssland där nästan ingen pratar engelska, men nu vet jag att språkbarriärer går att komma över med så mycket mer än ord och att det mesta ordnar dig. Min värld blir både större och mindre på samma gång, med varje nytt hörn som jag utforskar.

Att börja resa ensam är förmodligen det bästa beslut jag någonsin tagit, och här listar jag mina 9 främsta anledningar till varför jag tycker att alla bör resa ensamma någon gång i livet.

1 . Du kommer lättare iväg

När det bara är du som åker, så kan du välja precis vart du vill åka, när du vill åka och hur länge du vill vara borta.

Om du väntar med att boka en resa tills du hittat någon eller några som kan, och vill åka med, så kommer det ta lång tid innan ni kommer iväg, då destination och datum måste passa allas viljor och möjligheter. Reser du själv så kan du snabbt och lätt hugga tag i de där superbilliga biljetterna som precis dök upp.

LÄS MER: Hitta billiga sista minuten-flyg

2 . Dina upplevelser är DINA

Om du vandrar runt själv i en stad eller på landsbyggden, så är du ensam med bara dina tankar och dina upplevelser är precis så som du uppfattar dem.

Självklart blir vi påverkade om vårt sällskap suckar eller kommenterar vad de tycker. En aktivitet eller ett ställe som du själv älskar, blir inte lika njutbart om du är med någon som inte uppskattar det på samma sätt som du gör. Det där gamla fallfärdiga huset kanske tappar sin mystik och charm om du är med någon som inte ser det du ser.

LÄS MER: Att semestra ensam är trendigt: 7 av 10 svenskar har redan åkt på en singelresa

3 . Du blir mer uppmärksam

Om du reser själv blir du automatiskt mer uppmärksam. När du inte följer efter någon blir det lättare att hitta vägen tillbaka, då du själv sett och valt vart du går. Och då du inte distraheras av att titta eller lyssna på ditt sällskap finns det mer utrymme för dig att låta ögonen vandra fritt och du upptäcker plötsligt vackra sprickor i gamla byggnader och andra oväntade saker som fångar just din uppmärksamhet.

4 . Allt blir på dina villkor

Ser du något som fångar din uppmärksamhet så kan du gå ditåt eller stanna till för att fotografera utan att känna sig stressad för att du sinkar ditt sällskap.

Vill du låta bli att göra de saker en ”ska” göra på resor eller i den stad du besöker, så gör det! Har du ingen lust att gå på världskända museum eller bada bredvid andra turister i Blue Lagoon på Island – gör inte det.

Känner du för att äta glass till frukost eller äta middag på en irländsk bar när du är i Italien – gör det då! Allt blir på dina villkor.

5 . Du lär känna dig själv

Ju fler olika situationer du hamnar i, ju bättre lär du känna dig själv och hur du hanterar dem. Du är även ensam med dina egna tankar och utan påverkan från människor omkring dig så lär du känna dig själv och dina känslor bättre.

LÄS MER: 10 tips för soloresenären

6 . Du blir modigare

Att gå på restaurang ensam kan vara riktigt skrämmande, men när du gjort det några gånger så vänjer du dig och kan istället njuta av maten på den restaurang som DU valt att gå till.

LÄS MER: Älskar du italiensk mat? Här är de 12 bästa restaurangerna i Rom

7 . Lätt att träffa nya människor

Första gången jag reste själv, kom en kvinna fram till mig när jag satt och väntade på min mat på en krog i Spanien. Hon berättade att hon brukade komma dit för att träffa turister och kunna öva på sin engelska, och frågade om hon fick slå sig ner och prata med mig. Efter ett tag kom även hennes vän och vi hade en fantastiskt trevlig kväll ihop. Jag insåg att det förmodligen inte lika sannolikt hade hänt om jag suttit där med sällskap.

Ett roligt sätt att resa på är att couchsurfa, då en bor hemma hos en främling, gratis. Det ger en fantastisk möjlighet att träffa nya människor och att få inblick i hur vardagslivet kan se ut på olika platser i världen. En av mina närmsta vänner lärde jag känna då jag lät honom bo hemma hos mig under sin vistelse i min hemstad.

8 . Spontanitet

Utan en annan att behöva ta beslut tillsammans med, blir det enklade att hoppa på spontana erbjudanden och tillfällen som kommer upp. Och vem har inte varit med om att det uppstått bråk på semestern när alla i familjen vill olika saker… Resa ensam betyder att man kan fatta beslut själv. Kanske är detta det bästa med ensamresandet?

9 . Du växer

Att varje dag få ta allt ansvar för allting, får dig att komma ut ur din bekvämlighetszon och utmana dig själv när du reser ensam. Du har ingen annan än dig själv att lita på. Det kan t.o.m bli spännande att beställa tågbiljetter med franskan du lärde dig i högstadiet – och komma fram till rätt ställe!

Så vad väntar du på?

Redo att planera ditt soloäventyr?

Artikeln är skriven av Earthwanderess – en svensk tjej som har rest ensam sedan 2013.

Kanske gillar du även följande artiklar?

Att resa ensam – 8 resmål för din singelweekend

Singelresor: 10 experttips för dig som planerar att resa ensam

Resa ensam: 10 bästa destinationerna för kvinnliga ensamresenärer

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Flyg till AtenFlyg till Los AngelesFlyg till Faro
Flyg till SplitFlyg till TokyoFlyg till Dubrovnik
Flyg till Gran CanariaFlyg till MoskvaFlyg till Krabi