Nyheter Att semestra ensam är trendigt: 7 av 10 svenskar har redan åkt på en singelresa

Alla artiklar

Att semestra ensam är trendigt: 7 av 10 svenskar har redan åkt på en singelresa

Att resa iväg på semester på egen hand har blivit allt mer populärt. För att ta reda på svenskarnas inställning till "egotripping" lät Skyscanner genomföra en undersökning bland över 800 resenärer i landet*. Undersökningen visar bland annat att hela 73 procent har rest själva någon gång.

7 av 10 svenskar har rest ensamma

Hela 73 procent av de tillfrågade resenärerna har redan testat på att resa solo. Vår undersökning visar även att majoriteten av de som inte redan har rest iväg ensamma är positiva till att semestra på egen hand, det svarar nämligen hela 68 procent.

Självständighet största motivet för singelresenärer

Samtidigt är självständighet, avkoppling och att lära känna nya människor de främsta incitamenten bland de som rest utan resesällskap. Motivet till att resa ensam skiljer sig något bland kvinnor och män.

Sök flyg nu

Cityresor populärast

Bland de som redan har testat på att resa ensamma har de flesta åkt på cityresor eller aktivitetsresor. Uppskattningen för cityresor visar även sig i vilka resmål som svenskarna föredrar. Där toppar nämligen europeiska storstäder listan. London, Barcelona och Rom är allra populärast men även städer som Paris, Prag och Amsterdam står högt i kurs.

21 procent av de tillfrågade uppgav att de väljer att inte resa ensamma då de är osäkra på vart de skulle åka. Resebloggaren Fantasiresor har listat 8 resmål som passar perfekt för din singelweekend:

Att resa ensam: 8 resmål för din singelweekend

Experttips för soloresenärer

Att resa ensam är definitivt en större utmaning än att resa tillsammans med sin partner eller kompisgäng. Som singelresenär stöter man på situationer som man knappast skulle hamna i om man reste i grupp. En singelresa kräver dessutom mer av dig vid reseplaneringen eftersom du inte kan förlita dig på någon annan. Kolla in våra experttips för ensamresenärer!

Flera soloesenärer upplever även att det är dyrare att resa ensam än att resa i par. Det första steget i att få en så prisvärd resa som möjligt är att boka sin resa vid rätt tidpunkt. Vår årliga kartläggning visar när det är som billigast att boka sin resa från Sverige:

Bästa tiden att boka dina flygbiljetter och spara mest pengar

Topp tips för London

Resenärerna anser att London är den stad de helst skulle vilja besöka om de reste ensamma. Därför har vi på Skyscanner plockat fram de 5 bästa sätten att njuta av London som ensamresenär.

1. Besök en middagsklubb

Dessa intima platser har som mål att sammanföra främlingar och är ett perfekt ställe att träffa nya människor på. Varför inte prova Basement Gallery Supper Club som är inhyst i en avställd underjordisk tågvagn.

2. Följ din favoritfilms fotsteg

Kolla in Movie Map App och få en unik guide till staden. Oavsett om du älskar magin i Harry Potter, Da Vinci kodens mysterium eller romantiken i Love Actually – med hjälp av appen kan du kolla in platserna från en rad kända filmer som spelats in i London.

3. Ta en social joggingtur

Park Runs är ett riktigt bra sätt att uppleva delar av en ny stad på, att hålla formen även under semestern och stifta nya bekantskaper. Ett flertal olika rundor anordnas i London varje helg så du kommer säkert att hitta någon som passar.

4. Insup historia och kultur

De flesta av Londons museer och konstgallerier är gratis att besöka så avsätt gärna lite tid för att bocka av några från din lista. Bland de största museerna finns British Museum, V&A och National Gallery, men det finns också ett antal andra som kanske väcker ditt intresse, exempelvis London Transport Museum och Science Museum.

5. Skaffa ett Oyster card och en karta över tunnelbanan

Du kan beställa ett Oyster Card på nätet och få det levererat innan du börjar din resa – detta kan spara dig en hel del värdefull tid som du annars hade slösat bort i köer! Kortet kan användas på alla tunnelbane- och tågstationer i stan samt i många lokala affärer och besökscentrum. Tunnelbanan är det snabbaste och mest populära sättet att ta sig runt i stan på – glöm bara inte att skaffa en tunnelbanekarta så att du inte åker vilse!

*Undersökningen är genomförd på 845 svenska resenärer via PollDaddy.

Letar du efter mer inspiration till dina resor?

9 anledningar till varför alla borde resa ensamma någon gång

10 tips för soloresenären

Boka billiga resor – flygresor, hotell och hyrbil

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta