COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter 10 magiska platser i Sverige

Alla artiklar

10 magiska platser i Sverige

Sverige har faktiskt så mycket mer att erbjuda än vad man kan tro och ibland räcker det med en liten avstickare på den vanliga bilresan för att man ska få ett nytt minne för livet. Skyscanner har listat Sveriges 10 mest magiska platser!

Sverige är ett fantastiskt avlångt land med många magiska platser att besöka. Här har vi samlat de (i vårt tycke) 10 mest magiska platserna!

1. Marstrand, Bohuslän

Marstrand har flertalet gånger blivit framröstad till en av Sveriges vackraste platser – vi förstår varför! Ön som ligger cirka 35 minuter nordväst om Göteborg erbjuder en salig blandning av levande kultur och historia. Marstrand är dessutom, tack vare sina välkända havskappsseglingar, en favorit bland seglingsentusiaster. Det bör även nämnas att Marstrand är bara en av de många magiska destinationer som kan upptäckas längs Bohuslänkusten.

2. Fårö, Gotland

Fårö som ligger nordost om Gotland är något alldeles unikt. Hit tar du dig med Fåröfärjan som avgår från Fårösund – en avgiftsfri båttur som varar mellan sju-åtta minuter. Trots att ön är Sveriges åttonde största, bor här bara omkring 500 invånare (en siffra som ökar markant under sommarsäsongen). Fårö lockar under sommarmånaderna mängder av turister tack vare sina vackra sandstränder och unika natur. Det finns dessutom flertalet områden med ståtliga raukar på ön, till exempel vid Digerhuvud och Gamla hamn. Det är lätt att förstå varför Ingmar Bergman, en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter, blev förälskad i Fårö!

LÄS MER: Nordens 10 mest magiska platser

3. Ystad och Österlen, Skåne 

Kurt Wallander, eller rättare sagt författaren Henning Mankell har satt den skånska småstaden Ystad på världskartan. Här möts ny och gammal arkitektur – de äldsta delarna av staden sträcker sig ända tillbaka till 1200-talet. Längs Österlenkusten, som även går under namnet äppelkusten, kan du även besöka Kivik, som inte bara är centrum för äppelodlingen på Österlen, men för hela Sverige. På äppelkusten finner du även några av Sveriges bästa sandstränder, exempelvis Sandhammaren och Rörums strand, samt nationalparken Stenshuvud. Österlen är dessutom ett paradis för den konstintresserade, speciellt under påsken då den årliga konstrundan äger rum. Under lite mer än en veckas tid ställer 100-tals konstnärer ut hemma, i ateljéer, gallerier, muséer och konsthallar.

LÄS MER: Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

4. Abisko, Lappland

Människor har kommit till Abisko i mer än hundra år och det är lätt att förstå varför. En av anledningarna är Abisko nationalpark som har en flora som är bland de artrikaste i fjällen. Precis i hjärtat av parken hittar du Aurora Sky Station som tillsammans med sina omgivningar sägs vara en av världens bästa platser att se norrskenet på. För den som är sugen på att vandra går Kungsleden och flera andra leder genom parken. Förvänta dig en minst sagt magisk upplevelse!

LÄS MER: 6 bästa platserna att se norrskenet

5. Stockholms Skärgård, Södermanland och Uppland

Med sina 30 000 öar, kobbar och skär är Stockholms skärgård den största i Sverige och den näst största i Östersjön. Stockholms skärgård har varit bebodd sedan 500-talet och idag bor det omkring 10 000 människor året runt i skärgården. Till de mest populära turistöarna hör bland annat Sandhamn, Finnhamn, Fjärderholmarna och Möja. Men tack vare det skiftande landskapet finns det verkligen en ö för alla så det är helt enkelt upp till dig att hitta din favorit! Du tar dig till de olika öarna med skärgårdsbåtarna från Stockholm.

LÄS MER: 12 anledningar att semestra i Sverige

6. Visby, Gotland

Visby är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Norden och har sedan 1995 en plats på Unescos världarvslista. Kombinationen av kyrkoruiner, medeltida hus och en av världens vackaste bevarade stadsmurar ger Visby en alldeles unik atmosfär. Du kan dessutom bada mitt i Visby då det alldeles intill Almedalen finns en liten sandstrand. Är du en festprisse så fungerar Visby som ett utmärkt alternativ till Ibiza under högsäsongen då staden helt plötsligt blir extremt krogtät.

LÄS MER: Sveriges vackraste städer för en weekendresa

7. Rättvik och Siljan, Dalarna

Precis vid Siljan, Sveriges sjunde största sjö, ligger charmiga Rättvik. Denna mysiga ort har länge varit populär – det var nämligen i Rättvik som Sveriges första turisthotell byggdes år 1894. Rättvik kännetecknas av en lång och finkorning sandstrand samt den ståtliga Långbryggan som med sina 628 meter smiter ut i Siljan. Rättvik lockar även på grund av sitt rika kulturliv och är bland annat känd internationellt för sin folkmusik.

8. Tännforsen, Åre, Jämtland

Med en total fallhöjd på 38 meter, är Tännforsen ett av Sveriges största vattenfall. Vattenfallet omsluts av en lummig skog som får fantasin att vandra iväg till sagornas värld. På vintern faller det inte särskilt mycket vatten utan då täcks Tännforsen i stället av en isskrud med häftiga isformationer. När det blir mörkt så tänds belysningen så att fallet lyses upp, en minst sagt vacker syn!

9. Höga Kusten, Örnsköldsvik-Kramfors, Ångermanland, Sverige

Under de senaste åren har Höga Kusten tillsammans med Gotland blivit ett av Sveriges snabbaste växande turistmål. Den 130 kilometer långa kusten bjuder på fantastisk natur, vandring, klättring och massvis med andra utomhusaktiviteter. År 2000 upphöjdes Höga Kusten dessutom till naturvärldsarv tack vare sin unika geologi. Denna välförtjänta utnämning beor på den snabba och stora landhöjning som ägt rum här sedan den senaste istiden. Besöker du Höga Kusten kan du ta del av ett begränsat område där du kan se några av de avtryck som landhöjningen har lämnat i det unika landskapet, till exempel kalottberg och avsnörda havsvikar.

LÄS MER: Nu eller aldrig: bucket list Sverige

10. Ishotellet, Jukkasjärvi, Lappland

En självklar destination för den som befinner sig i närheten av Kiruna under vintersäsongen är den lilla byn Jukkasjärvi. Byn är främst känd för att vara hem till världsberömda ICEHOTEL som inte bara är Sveriges, utan världens första ishotell. Varje år byggs hotellet upp på nytt och lockar allt från par till familjer. Utöver nöjet att bo i ett isrum och sova på renskinn kan man också spana efter norrsken eller hänge sig åt lokala aktiviteter så som hundsläde, vandringar eller skoteråkning. Dagen avslutas med fördel på ishotellets populära ICEBAR.

Vackra platser i Sverige

PlatsLandskap
MarstrandBohuslän
FåröGotland
Ystad/ÖsterlenSkåne
AbiskoLappland
Stockholms skärgårdSödermanland och Uppland
VisbyGotland
Rättvik och SiljanDalarna
TännforsenJämtland
Höga KustenÅngermanland
IshotelletLappland

Letar du efter efter billiga flyg?

Kanske gillar du även:

Aktuella flygkampanjer just nu

Här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

Sveriges 10 vackraste stränder

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.