Nyheter Sveriges 10 vackraste stränder

Alla artiklar

Sveriges 10 vackraste stränder

Från kändisstränderna i Falkenberg och på Österlen till mindre kända Varamon i Motala; det råder ingen brist på vackra stränder i Sverige. Har vi missat din favorit? Dela med dig av ditt förslag i kommentarsfältet nedan!

Hämta vår gratis app

1. Skrea strand/ Falkenberg, Halland

Längs med Falkenbergs kust finns över 17 kilometer strand, majoriteten sandstrand men också alternativ med klippor, sten och strandängar. En av de absolut populäraste är den långgrunda Skrea strand som kännetecknas av sin ljusa, finkorniga sand och höga sanddyner. Stranden är långgrund och en favorit både bland vattensportsentusiaster och barnfamiljer. Här finns också Västkustens längsta badbrygga som mäter hela 248 meter.

Hitta billiga hotell i Falkenberg

2. Sandhammaren/Österlen, Skåne

Den över fem mil långa kusten längs med Ystad och Österlen bjuder på en rad riktigt vackra stränder. Den breda Sandhammaren med sin vita, finkorniga sand är en favorit som lockar många långväga besökare. Stranden sträcker sig från Löderup i söder till Skillinge i norr. Vid Hagestad finns ett naturistbad.

Hitta billiga hotell i Ystad
Sandhammaren, Österlen

3. Tofta, Gotland

En av Gotlands mest besökta stränder är Tofta som är en favorit inte minst bland unga som brukar samlas på den södra delen av stranden medan den norra delen lockar mest barnfamiljer. På Tofta råder det under sommarmånaderna ingen brist på aktiviteter från morgon till kväll, några exempel är beachvolley och vindsurfing.

Hitta billiga hotell på Gotland

4. Tylösand, Halland

Den flera kilometer långa sandstranden har röstats fram som den bästa i Sverige och är favoriten bland Halmstads stränder. Den ligger knappt en mil väster om Halmstad och brukar bli fullbelagd med besökare, inte minst under juli då den välbesökta After Beachen anordnas. Det är också i Tylösand, närmare bestämt i Svärjehålan, som du hittar en 200 meter lång snorklingsled.

Hitta billiga hotell i Tylösand

Tylösand, Halmstad, Halland

5. Torö, Södermanland

Sveriges bästa surfstrand? Den hittar du på Torö söder om Nynäshamn. På öns sydvästra udde finns den kända Torö Stenstrand. Här möts du av en speciell natur som påminner om den på Gotland. Torö lockar inte bara surfare utan är också populär bland barnfamiljer och inte minst fågelskådare.

Hitta billiga hotell i Nynäshamn

6. Sudersand/ Fårö, Gotland

En av Gotlands finaste stränder med finkornig sand och långgrunt, barnvänligt vatten. Stranden är välbesökt året runt och är lämplig för rullstolsburna. Sudersand ligger på nordöstra Fårö och i anslutning till stranden hittar du en stugby, pool, campingplatser och en restaurang.

Hitta billiga hotell på Gotland

7. Pite havsbad, Norrbotten

Den kilometerlånga, långgrunda sandstranden söder om Piteå har varit en favorit i norra i många år. Pite havsbad, som också brukar kallas för Nordens riviera, är idag utöver stranden en stor turistanläggning (en av Nordens största) med bland annat hotell, äventyrsbad och spa. På området finns också ett tiotal restauranger. En annan stor fördel med att solsemestra i norr är att solen skiner 23 timmar per dygn i juli, svårslaget eller hur?

Hitta billiga hotell i Piteå

8. Ljunghusen, Skåne

Falsterbonäset bjuder på 40 kilometer stränder med vit sand och härligt badvatten. Stranden i Ljunghusen hör till en av de största i området men är också ett av de lugnare och mer avskild alternativen. Vattnet är långgrunt och stranden bred.

Hitta billiga hotell i Skanör och Falsterbo

9. Böda, Öland

Den milslånga sandstranden på norra Öland är en riktig semesterklassiker. Utöver den vackra stranden finns semesteranläggningen Böda Sand här med allt från äventyrspool till spa, golf och lekland.

Hitta billiga hotell i Borgholm

10. Varamon, Östergötland

Varamobaden vid Vättern i Motala är Nordens största insjöbad med en halvmil lång strand och goda möjligheter till både vind- och kitesurfing. Stranden påminner mer om en vanlig havsstrand än en som är belägen vid en sjö och dess rena vatten är miljömärkt med EU:s blå flagg.

Hitta billiga hotell i Motala

Sveriges vackraste stränder

Strand Landskap
Skrea strand Halland
Sandhammaren Skåne
Tofta Gotland
Tylösand Halland
Torö Södermanland
Sudersand Gotland
Pite havsbad Norrbotten
Ljunghusen Skåne
Böda Öland
Varamon Östergötland

Behöver du mer reseinspiration?

Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

10 magiska platser i Sverige

Sveriges vackraste städer för en weekendresa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Flyg till AtenFlyg till Los AngelesFlyg till Faro
Flyg till SplitFlyg till TokyoFlyg till Dubrovnik
Flyg till Gran CanariaFlyg till MoskvaFlyg till Krabi
Karta