COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

Alla artiklar

Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

Planerar du en roadtrip i Sverige men är osäker på vart du ska börja? Från söder till norr, vårt land är fullt av pittoreska småstäder och byar. Skyscanner har sammanställt en lista med de 10 vackraste enligt oss!

Hämta vår gratis app

Har du något bra tips på vackra byar eller småstäder i Sverige? Dela i så fall med dig i kommentarsfältet nedan!

1. Smögen, Bohuslän

Det sägs att den som en gång besökt Smögen brukar återvända och vi förstår helt klart varför! Det pittoreska gamla fiskesamhället är bland annat känt för sin ståtliga träbrygga, Smögenbryggan. Under sommaren kommer bryggan till liv då turister flockas för att ta del av det stora utbudet av restauranger, caféer, krogar och butiker. Smögen är speciellt ett paradis för fisk- och skaldjursfantaster och här kan man bland annat besöka en av Sveriges få fiskauktioner.

Hotell i Smögen
Smögen, Bohuslän

2. Sigtuna, Uppland

Inte nog med att Sigtuna räknas som Sveriges äldsta bevarade stad, det är också en av de allra vackraste. I de färgglada trähusen längs Stora Gatan finns unika butiker, restauranger och mysiga caféer. I storstaden Shanghai i Kina vart man så imponerad av Sigtuna att man lät uppföra en kopia, hur häftigt är inte det?!

Hotell i Sigtuna

3. Karlskrona, Blekinge

Med sina många badplatser, vandringsleder och naturreservat har denna anrika örlogsstad gjort sig känd som en av Sveriges mest fantastiska turistmål, inte minst under vår- och sommartid. Till den UNESCO-listade stadens servärdheter hör bland annat Marinmuseet, Kungsholms fort och mysiga Wämöparken. För soldyrkare kan det även vara bra att tillägga att Karlskrona är den stad i Sverige där solen sken mest under sommaren 2015, inte dåligt va?

Hotell i Karlskrona

LÄS MER: Nu eller aldrig: bucket list Sverige

4. Ystad, Skåne


Ystad har på senare tid fått enorm uppmärksamhet världen över tack vare karaktären Kurt Wallander. Henning Mankells berömda böcker som på senare tid har blivit till TV-serie utspelar sig nämligen i denna skånska småstad. Förutom att besöka inspelningsplatserna för Wallander bör du även passa på att se Mariakyrkan, Gråbrödrarklostret och Ystads teater. Längs Ystad och Österlens nästan fem mil långa kust finns även flertalet vackra badstränder, exempelvis Sandhammaren.

Hotell i Ystad

LÄS MER: Sveriges 10 bästa sommarstäder

5. Visby, Gotland


Visby på Gotland tillhör många svenskars favorit då småstaden erbjuder något för alla smaker. Här finns bra badmöjligheter, mysig shopping, fashionabla nattklubbar och historiska sevädheter i en och samma stad. Visby Innerstad, det vill säga den del av staden som ryms innnför ringmuren, har sedan 1995 haft en välförtjänt plats på UNESCO:s världsarvslista. Är du här under sommartid får du inte missa att besöka Sveriges största glassbar, Glassmagasinet.

Hotell i Visby

LÄS MER: 10 svenska resmål: här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

6. Kiruna, Lappland

Mysiga Kiruna är ett unikt alternativ för den som vill utforska Sveriges nordligare delar. Denna småstad omringas av majestätiska berg och vackra sjöar och är därmed ett perfekt resmål för den som söker efter äventyr. Åk skidor, ägna dig åt fiske, besök Kiruna kyrka som kanske är Sveriges allra vackraste eller varför inte ta en vandringstur i fjällmiljö? Oavsett årstid finns här alltid något att göra! Är du här under slutet av maj till mitten av juli får du dessutom uppleva midnattssolen. Passa även på att ta dig till Jukkasjärvi som ligger en kort bilfärd öster om Kiruna. Här finns det kända ICEHOTEL – Sveriges och världens första ishotell.

Hotell i Kiruna

LÄS MER: Sveriges vackraste städer för en weekendresa

7. Trosa, Södermanland


Den lilla staden Trosa är vackert belägen längs Östersjökustens skärgård och på bekvämt avstånd från Stockholm. Promenera längs Trosaån som flankeras av äldre trähusbebyggelser, paddla havskajak, njut av en spavistelse eller besök slotten Nynäs och Tullgarn.

Hotell i Trosa

8. Mölle, Skåne

Mölle som är Kullahalvöns största by tillhör en av Sveriges äldsta turistorter och redan på 1840-talet började svenskar från hela landet vallfärda hit. När det sedan blev känt att kvinnor och män badade tillsammans vid stranden i Ransvik, började även utländska turister att dyka upp för att själva ta del av denna så kallade synd. Än idag är Mölle ett populärt resmål för de som söker natursköna omgivningar och ren avkoppling. Här finns bland annat en trevlig keramikverkstad med café och speciellt under sommaren sprudlar Mölle hamn av liv. Är du äventyrlig av dig? Det sägs att Mölles klippiga kust har några av Sveriges bästa vågor!

Hotell i Mölle

9. Vadstena, Östergötland


Mysiga Vadstena är en gammal stad på Vätterns östa strand. Njut av närheten till vattnet, utforska stadens medeltida historia, eller strosa runt bland kullerstensgränder i innestaden. Missa inte att besöka Nordens bäst bevarade renässansslott samt Vadstena kloster som grundades redan på 1300-talet av Heliga Birgitta.

Hotell i Vadstena

10. Kalmar, Småland


Med sina många grönområden och historiska minnesmärken är Kalmar en fantastisk småstad att besöka året runt. Staden är relativt liten och det går att uppleva de främsta sevärdheterna på promenadavstånd. Upptäck en del av den svenska historien genom att besöka Kalmars slott eller renässanspalatset, där bland annat Vasakungen Gustav Vasa bott. För dig som är ute efter lite med fart och fläkt lockar kanske den nyare delen av staden med sin spännande artiktektur, krogar och mysiga caféer?

Hotell i Kalmar

Vackra byar och småstäder i Sverige

By/småstad Landskap
Smögen Bohuslän
Sigtuna Uppland
Karlskrona Blekinge
Ystad Skåne
Visby Gotland
Kiruna Lappland
Trosa Södermanland
Mölle Skåne
Vadstena Östergötland
Kalmar Småland

Kanske gillar du även följande artiklar:

Nordens 10 mest magiska platser

Europas vackraste byar och småstäder

10 magiska platser i Sverige

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Flyg till AtenFlyg till Los AngelesFlyg till Faro
Flyg till SplitFlyg till TokyoFlyg till Dubrovnik
Flyg till Gran CanariaFlyg till MoskvaFlyg till Krabi