Nyheter Sveriges vackraste städer för en weekendresa

Alla artiklar

Sveriges vackraste städer för en weekendresa

Weekendresor kan du göra till alla Sveriges hörn, helt beroende på vad du vill göra under din resa. Är du sugen på att uppleva historiska sevärdheter, shoppa i storstaden eller varför inte bara turista på hemmaplan? Oavsett vad du väljer är en helgresa det perfekta sättet att komma bort från vardagen!

Hämta vår gratis app

Skyscanner har listat 7 av Sveriges vackraste städer för den perfekta weekendresan!

1. Visby, Gotland

Visby är Nordens bäst bevarade medeltida stad och har sedan 1995 en välförtjänt plats på UNESCOs världsarvslista. Kombinationen av kyrkoruiner, medeltida hus och en av världens vackraste bevarade stadsmurar ger Visby en alldeles unik atmosfär. Här finns dock inte bara gott om historiska sevärdheter, utan även badmöjligheter (om vädret tillåter) samt mysig shopping. Är du en festprisse så fungerar Visby som ett utmärkt alternativ till Ibiza under högsäsongen då staden helt plötsligt blir extremt krogtät. Visby har mycket som lockar besökaren och det är inte konstigt att Visby, i vårt tycke, är en av de vackraste städerna i Sverige.

Hitta hotell i Visby

LÄS MER: Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

2. Ystad, Skåne

På Skånes sydkust ligger underbara Ystad, ett omtyckt resmål bland såväl skåningar som resten av Sveriges befolkning. Upptäck stadens historia genom att vandra bland kullerstensgator och pittoreska korsvirkeshus med medeltidsrötter. Ett måste är att besöka Mariakyrkan och Gråbrödraklostret, vars historia sträcker sig ända till 1200-talet. Varför inte passa på att kombinera en kulturell weekend med en spavistelse? Ystad Saltsjöbad ligger vackert beläget precis vid stranden och är det perfekta stället att ta med partnern eller en god vän till för en weekendresa. En av Sveriges absolut vackraste städer!

Hitta hotell i Ystad

LÄS MER: Skånes 10 vackraste platser

3. Stockholm, Uppland

Ofta utnämnd till en av världens vackraste städer har Stockholm en given plats på vår lista och är en klassisk weekendresa för många runt om i landet. Sveriges huvudstad kan skryta med flertalet historiska sevärdheter, unik shopping samt ett stort utbud av restauranger och nöjen. Promenera längs med de pittoreska kullerstensgatorna i Gamla stan, gör ett besök till stadshuset, eller upptäck Djurgården och Vasamuseet, som är Skandinaviens mest besöka museum. Eller varför inte strosa runt i Kungsträdgården och njuta av en kall glass och titta på folk? Sist men inte minst bör en weekendresa till Nordens Venedig innehålla en båttur till någon av Stockholm skärgårds 30 000 öar, kobbar och skär. Du lär inte bli besviken!Hitta hotell i Stockholm

LÄS MER: 10 fantastiska öar i Stockholms skärgård

4. Karlskrona, Blekinge

Denna anrika örlogsstad grundades 1680 och var en av den tidens modernaste och mest effektiva flottbaser på sin tid. På senare tid har Karlskrona gjort sig alltmer känd som ett fantastiskt turistresmål – både bland svenska och utländska resenärer som tar sig hit för en härligt rofylld weekendresa. Karlskrona och dess omgivningar är fyllda av badplatser, vandringsleder och naturreservat. Bland våra tips är denna pärla ett utmärkt besöksmål, inte minst under vår- och sommartid. Men oroa dig inte, även vid kallare temperaturer är Karlskrona ett bra alternativ för en weekendresa. Marinmuseet, Kungsholms fort och mysiga Wämöparken är bara några av denna UNESCO-listade stads sevärdheter.Hitta hotell i Karlskrona

LÄS MER: Nu eller aldrig: bucket list Sverige

5. Kalmar, Småland

Kalmar befann sig länge i skuggan av Öland men har på senare tid tagit ett stort kliv framåt och blivit en härlig weekend destination och inte undra på. Med sina vackra grönområden och historiska minnesmärken anser vi att Kalmar kan mäta sig med vilken svensk turistmetropol som helst! Staden som har cirka 38 000 invånare och är ännu förhållandevis liten vilket gör att man kan promenera till nästan alla sevärdheter. En weekendresa är inte komplett utan upplevelser. Upptäck en spännande del av Sveriges historia genom att besöka Kalmars slott eller renässanspalatset där bland annat Vasakungen Gustav Vasa bott. För dig som är ute efter lite mer puls lockar kanske den nyare delen av Kalmar med sin spännande arkitektur, krogar och mysiga kaféer? Det finns någonting för alla i Kalmar.Hitta hotell i Kalmar

6. Uppsala, Uppland

Inte långt från Stockholm hittar du Uppsala, Sveriges fjärde största stad som trots det har småstadskänslan kvar. Med andra ord en perfekt plats att spendera weekendresan medan man strosar runt staden. Du kan koppla av på ett av de många kaféerna, insupa domkyrkans skönhet eller varför inte strosa längs med det grönskande vattenstråket Årummet? Passa dessutom på att besöka Nordens äldsta universitet, Uppsala slott. Du kan också passa på att vandra i Carl von Linnés fotspår i Linnéträdgården eller varför inte besöka Botaniska trädgården? Är du sugen på en weekend fylld av konst, natur och historia är Uppsala staden för dig!

Hitta hotell i Uppsala

7. Kiruna, Lappland

För dig som är villig att ta dig till Sveriges nordligare delar är Kiruna ett spännande alternativ och absolut en av Sveriges vackraste städer. Staden är omgiven av fantastiska sjöar och majestätiska berg och är därmed en perfekt weekenddestination för äventyraren. Upplev en weekendresa med kontraster som spänner från norrsken till midnattssol, uråldrig samisk kultur och en pågående stadsomvandling. Missa inte att besöka Kiruna kyrka som med sin nygotiska stil har blivit utsedd till en av Sveriges vackraste.

Hitta hotell i Kiruna

LÄS MER: 6 bästa platserna att se norrskenet

Läs mer om svenska resmål:

Här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

10 magiska platser i Sverige

Sveriges 10 bästa sommarstäder

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.