Nyheter Europas 10 vackraste byar och småstäder

Alla artiklar

Europas 10 vackraste byar och småstäder

Det finns knappast ett bättre sätt att lära känna Europa på än att besöka dess många byar och småstäder som bjuder på både unik kultur, mat och traditioner. Skyscanner har gjort grovjobbet och listat 10 europeiska pärlor som du definitivt inte får missa!

Har du något bra tips på vackra byar eller småstäder i Europa? Dela i så fall med dig i kommentarsfältet nedan!

Hämta vår gratis app

1. Colmar, Alsace, Frankrike

Den lilla staden Colmar i nordöstra Frankrike är den franska landsbygdens alldeles egna Venedig. Med sin imponerande arkitektur, underbara kanaler och fantastiska vin är Colmar en av de mest sevärda städerna i Frankrike, men är trots det fortfarande lite av en okänd pärla bland resenärer. Vandra runt i den gamla medeltida stadskärnan och missa inte att utforska den enorma och historiska kyrkan Saint-Martin.

Hitta flyg till Basel-Mulhouse-Freiburg

LÄS MER: 7 okända men otroligt vackra städer i Europa

2. Manarola, Cinque Terre, Italien

Den lilla byn Manarola i Cinque Terre hänger på en klippa ovanför Medelhavet och kan liknas lite vid en leksaksminiatyr. Manarola är en av fem byar som utgör Cinque Terre som är ett av Italiens mest besökta resmål vilket är förståeligt med tanke på den vackra kuststräckan. På Manarolas enda gata trängs fiskebåtarna eftersom det inte finns plats för en riktig hamn och häftigast av allt, här är bilar och andra motorfordon bannlysta! För att ta dig hit, kan du ta tåg eller bil från antingen Pisa, Genua, Florens eller Milano.

Hitta flyg till Italien

LÄS MER: 5 okända italienska städer

3. Visby, Gotland, Sverige

Visby är Nordens bäst bevarade medeltida stad och har sedan 1995 en välförtjänt plats på Unescos världsarvslista. Kombinationen av kyrkoruiner, medeltida hus och en av världens vackaste bevarade stadsmurar ger Visby en alldeles unik atmosfär. Du kan dessutom bada mitt i Visby då det alldeles intill Almedalen finns en liten sandstrand. Är du en festprisse så fungerar Visby som ett utmärkt alternativ till Ibiza under högsäsongen då staden helt plötsligt blir extremt krogtät.

Hitta flyg till Visby

LÄS MER: 10 magiska platser i Sverige

4. Cesky Krumlov, Tjeckien

Vid gränsen till Österrike och Tyskland, cirka tre timmars tågresa söder om Prag, ligger den lilla staden Cesky Krumlov. Tjeckiens näst största slottkomplex utgör den pittoreska fonden för denna underbara barockstad som mycket väl kan komma att bli en av Europas mest givna weekenddestinationer inom några år. Passa även på att besöka teatern som ligger i anslutning till slottet och om du är ölintresserad kan du besöka bryggeriet ”Eggenberg” och prova ett lokalt tillverkat öl.

Hitta flyg till Tjeckien

LÄS MER: 10 otroliga östeuropeiska städer

5. Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Tyskland

Denna vackra småstad i Bayern med rötter från 1000-talet har verkligen lyckats behålla sin medeltida charm. Idag lockar Rothenburg inte bara resenärer tack vare sina många historiska sevärdheter men också på grund av dess julattraktioner som går att besöka året runt. Besök exempelvis julmuseumet eller butiken Käthe Wohlfart, där de har försäljning av julsaker året om. Naturligtvis finns här även spektakulär julmarknad vid advent! Du tar dig enklast till Rothenburg med tåg eller bil från Stuttgart, Nürnberg, Frankfurt eller München.

Hitta flyg till Tyskland

6. Giethoorn, Overijssel, Nederländerna

Giethoorn, även känd som Hollands Venedig har på kort tid blivit en av Nederländernas större turistmål, speciellt bland kineser. Staden har till och med erövrat sig en plats på brädspelet Monopol. Giethoorn har inga vägar utan bara kanaler och här tar man sig fram i båtar på nätet av små kanaler eller cyklar via gamla träbroar bland dockhusliknande miljöer.

Hitta flyg till Amsterdam

7. Mundal, Fjarland, Norge

Mundal i Norge har knappt 500 invånare och är en av landets mest okända pärlor. Byn ligger bara några kilometer från kusten samt berömda Jostedalsbreen, Europas största fastlandglaciär. Mundal är även en av Norges mest kända bokbyar och här kan bokälskare välja bland 4 kilometer av begagnade böcker. Bokbyn är öppen varje dag mellan maj och september.

Hitta flyg till Norge

LÄS MER: Nordens 10 mest magiska platser

8. Gruyeres, Fribourg, Schweiz

Denna by i Schweiz präglas av kullerstensgator, underbar arkitektur och utgör en medeltida port mot Alperna. Den charmiga bergsbyn är även hem till en av Schweiz mest kända ostar med samma namn så passa på att gå på ostprovning!

Hitta flyg till Schweiz

9. Pucisca, Brač, Kroatien

Denna otroliga by i Kroatien ligger på ön Brac och är så bildskön att man skulle kunna tro att man befinner sig i en av Thomas Kinkades målningar. Havsorten Pucisca bjuder på villor byggnader med terrakottatak, trånga kullerstensgator samt ett stenbelagt torg.

Hitta flyg till Split

LÄS MER: 10 saker du inte får missa i Kroatien

10. Albarracín, Aragonien, Spanien

Albarracín är en vacker medeltida by i norra Spanien med rötter från 1100-talet. Belägen cirka två timmar från Valencia och en snabb tågresa från Teruel, är det relativt enkelt att ta sig hit. Byn är vackert placerad mitt i ett klipplandskap och sticker ut med sina medeltida gator, fina torg, en imponerande stadsmur, försvarstorn och borg.

Hitta flyg till Valencia

Europas vackraste byar och småstäder

By/småstad Land
Colmar Frankrike
Manarola Italien
Visby Sverige
Cesky Krumlov Tjeckien
Rothenburg ob der Tauber Tyskland
Giethoorn Nederländerna
Mundal Norge
Gruyeres Schweiz
Pucisca Kroatien
Albarracín Spanien

Behöver du mer reseinspiration? Kanske gillar du även följande artiklar:

Europas hemliga städer

Ännu fler hemliga städer i Europa

6 avlägsna destinationer för drömmaren

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta