COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

Alla artiklar

Här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

Varför kryssa långt bort i Karibien, när du bara behöver ta dig till Göta Kanal? Många drömmer om avlägsna söderhavsöar, men har du provat vår egen Gotska Sandön? En semester i Sverige är både miljövänligare och oftast billigare. Här kommer 10 tips på svenska resmål för dig som vill ha det bästa av två världar; den svenska sommarens doft, fräschör och nätter som aldrig ger upp men samtidigt en känsla av att vara utomlands. Har du några egna tips på svenska semesterpärlor som bör prioriteras? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Hämta vår gratis app

1. Byt Nya Zeelands Nordön mot Brösarps backar

Gräsgröna bulliga kullar som sträcker sig långt bort i fjärran. Små får som betar. Några skrittande ponnyer. Det är egentligen bara Gandalf som saknas för att Sveriges eget Hobbitland ska kännas helt komplett. Men Brösarps backar är inte mindre filmkändis för det, landskapet har agerat scenografi åt Äppelkriget, Bröderna Lejonhjärta (Nangijala) och Arlas Bregottfabriken. Vandra genom gullvivehav eller hoppa på ångtåget som tar dig fram genom landskapet med rykande pipa.

Hyr en bil

Byt Nya Zeelands kullar…

Nya Zeeland

 

… mot Brösarps backar.

2. Byt Dubrovnik mot Visby

De är båda omgivna av en medeltida stadsmur, finns med på Unescos lista över världsarv och ligger vid kanten av ett skimrande turkost hav. Kroatiens historiska pärla, Dubrovnik, och Sveriges medeltida hansestad Visby har fler saker gemensamt än vad man kanske kan ana. Men det finns faktiskt flera gotländska guldkorn som inte ens en adriatisk semesterort kan konkurrera med: saffransglassen, loppisarna, raukarna, och de tusentals röda rosorna.

LÄS MER: Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

 

Hitta flyg till Visby

Byt kroatiska Dubrovnik…

Dubrovnik

…mot svenska Visby.

3. Byt söderhavsö mot Gotska Sandön

Många är vi som drömmer om den där avlägsna söderhavsön, men alltför ofta stannar det vid bilderna på Pippi Långstrumps pappa. För dig som inte orkar vänta på att miljonvinsten ska trilla ner i brevlådan, så finns det ett mycket närmare, och minst lika exotiskt, alternativ: Gotska sandön. En liten sandtäckt, i princip obebodd, ö långt ute i Östersjön. Och precis som vilken söderhavsö som helst, har där bott sjörövare. Promenera runt ön, leta efter gömda sjörövarskatter, hälsa på den lokala sälkolonin, och spana in de mängder unika arter av både flora och fauna som bara hittas på Sveriges egen söderhavsö.

LÄS MER: 10 hemliga paradisöar

Byt söderhavsö…

…mot Gotska Sandön.

4. Byt Alaska mot Sarek

Många drömmer om att göra lite som ”han i filmen Into the wild” och bara packa sin ryggsäck och promenera ut över Alaskas orörda vidder. Men har du varit i Sarek? Sveriges eget vildmarksvidunder och mest otillgängliga nationalpark. Här kan du vandra ostört i flera dagar om det är det du vill, det finns inga allmänna övernattningsstugor eller vägar som leder fram till nationalparken. Passa på att lära känna samekulturen på nära håll, bestiga Sveriges tretton högsta fjäll och vandra på hundra glaciärer.

Byt Alaska…

…mot Sveriges eget vildmarksvidunder, Sarek.

5. Byt Loch Ness mot Storsjön

Sugen på myter om odjur i djupa sjöar? Sveriges eget Loch Ness-odjur sägs bo i Storsjön i Östersund. Fram till för bara ett par år sedan ingick det till och med i Jämtlands län ett förbud mot att ”döda, skada, fånga levande djur av arten Storsjöodjuret”. Om du tröttnar på att spana efter sjöodjuret på de många utkiksplatser som finns utplacerade runt sjön, kan du kika in på den permanenta utställningen på Jamtli. Det gör ju inte så mycket att den jämtländska naturen dessutom är magiskt vacker att både vandra och paddla sig genom.

Hitta hotell i Östersund

Byt Loch Ness…

…mot Storsjön i Jämtland.

6. Byt Karibienkryssning mot Göta kanal

Visst är det fantastiskt att få flera resmål på en och samma kryssning? Att äta och sova på det guppande blå. Men varför åka hela vägen till Västindien när du har Göta Kanal en bilresa bort? Göta Kanal är en 190 km lång kanal som sträcker sig från Sjötorp vid Vänern, till Mem vid Slätbaken. Kanalen är till största delen handgrävd och anses vara Sveriges genom tiderna största byggnadsverk. Tuffa fram med de anrika fartygen, kliv av i små svenska orter, ta en cykeltur genom ängsgräset, eller bara chilla med en drink på däck. Det finns flera olika paket, och om du tröttnar på att sova ombord, kan du kombinera med både spahotell eller vandrarhem – eller varför inte övernatta i en Karl Johans-svamp?

LÄS MER: 10 mest svenska platserna

Byt Karibienkryssning…

…mot en båttur med anrika Göta Kanal.

7. Byt raft race på Amazonfloden mot timmerflotte på Klarälven

Amazonfloden må låta exotiskt, men visst kan det vara ganska skönt att slippa elektrisk ål, krokodiler, giftiga iglar, parasitfiskar och pirayor när du bara är sugen på ett oskyldigt dopp i månens sken? I den jämtländska Klarälven kan du åka timmerflotte på amazonskt vis – och dessutom bada. Bygg din egen flotte och bege dig sedan ut på upptäcktsfärd i det porlande vattnet. Om vädret tillåter kan du även övernatta på din flotte, utan risk för att vakna upp med en krokodiltunga kittlandes på fotsulan.

Byt flottfärd på Amazonfloden…

…mot din egen timmerflotte på Klarälven.

8. Byt Saint-Tropez mot Båstad

Sugen på lyx, vip-party och att spana kändisar på stranden? Men slipper du gärna att först behöva veckla ihop dig som en origami-svan i ett miniflygplan? Både Saint-Tropez och Båstad ingår i den omtalade Stockholmsveckan då Sveriges ”partyelit” intar tre olika städer. Det är även här den beryktade vaskningen av champagne sägs ha startat. Om inte kungafamiljen semestrar på någon yacht i Saint-Tropez, så är det inte helt otippat att du möter dem just här på den svenska rivieran.

Hitta hotell i Båstad

Byt party i Saint-Tropez…

…mot party i Båstad.

9. Byt Sydtyrolen mot Mora

Sov i timmerhus med spröjsade fönster, åk linbana över trädtopparna, bada i inlands sjö, vandra bland betande kor och dansa till dragspelande män i broderade dräkter. Byt Sydtyrolen mot Sveriges egen Sound of Music-scenografi. Mora ingår i det som kallas för Siljansringen, ett område där en stor meteorit slog ner för tusentals år sedan vilket bidragit till dess unika natur. Där finns allt ifrån klassiska fäbodar och svenskt hantverk till stora ängar att sjunga ”hills are alive” på precis så länge du har lust.

Hitta hotell i Mora

Byt Sydtyrolen…

…mot Mora och Dalarna.

10. Byt Stonehenge mot Ales stenar

Varför åka hela vägen till sydvästra England för att kolla på en stensättning från urminnes tider, när vi har en hel skeppssättning från vendeltiden på vår egen sydostspets? ”Där kusten stupar mellan hav och himmel” skrev poeten Anders Österling i dikten Ales stenar, och det går knappast att beskriva det dramatiska landskapet kring skeppssättningen på något mer exakt sätt. Att det dessutom är en del av det pittoreska Österlen, gör knappast saken sämre.

Byt Stonehenge…

…mot Ales stenar i Österlen.

Klicka här för att läsa mer om Sofia Zetterqvist, författaren bakom artikeln.

Kanske gillar du även följande artiklar?

10 magiska platser i Sverige

Sveriges vackraste städer för en weekendresa

Sveriges 10 bästa sommarstäder

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.