Nyheter Nordens 10 mest magiska platser

Alla artiklar

Nordens 10 mest magiska platser

Man måste inte resa halvvägs runt jordklotet för att uppleva fantastisk natur och skapa reseminnen för livet. Sverige, inklusive våra fyra nordiska grannar är hem till några av vad som kanske är världens mest fantastiska platser.

Hämta vår gratis app

Se Skyscanners lista med 10 magiskt vackra platser i Norden här:

1. Geirangerfjorden, Sunnmøre, Norge

Den UNESCO-listade Geirangerfjorden är populär bland såväl turister som norrmän – och det är lätt att förstå varför. Den mäktiga fjorden är hela 15 kilometer lång och omges av snöklädda fjälltoppar, brusande vattenfall och lummig grönska.

För den som är äventyrlig av sig finns här mängder med utomhusaktiviteter att ägna sig åt. Du kan bland annat fiska, paddla kajak på fjorden, prova på forsränning eller ta dig upp för bergsvägen Trollstigen på valfritt sätt.

2. Skógafoss, Skógar, Island

Island kryllar av fantastiska vattenfall att välja emellan och de är alla unika på sitt sätt. Men den intima upplevelsen som du kan få vid Skogafoss gör det till ett av våra favoriter. Utöver vattenfallet är vandringen hit också något av det mest magiska man kan uppleva.

Med en fallhöjd på 60 meter är vattenfallet ett av Islands största och tack vare den mängd vattenånga Skogafoss producerar, är en enkel eller ibland dubbel regnbåge ofta synlig på soliga dagar. En minst sagt magisk syn!

LÄS MER: De 10 bästa sakerna att göra på Island

3. Fårö, Gotland, Sverige 

Fårö som ligger nordost om Gotland är något alldeles unikt. Hit tar du dig med Fåröfärjan som avgår från Fårösund – en avgiftsfri båttur som varar mellan sju-åtta minuter. Trots att ön är Sveriges åttonde största, bor här bara omkring 500 invånare (en siffra som ökar markant under sommarsäsongen).

Fårö lockar under sommarmånaderna mängder av turister tack vare sina vackra sandstränder och unika natur. Det finns dessutom flertalet områden med ståtliga raukar på ön, till exempel vid Digerhuvud och Gamla hamn. Det är lätt att förstå varför Ingmar Bergman, en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter, blev förälskad i Fårö!

LÄS MER: 10 magiska platser i Sverige

4. Granitstenbrott, Bornholm, Danmark

Bornholm, Danmarks östligaste ö, är bland annat känd för sin unika natur som består av såväl skog som kritvita sandstränder. Hammershus Borgruin, samt sina fyra rundkyrkor gör platsen ännu mer intressant att beslka.

Men Bornholm visar verkligen upp sin sanna natur genom sina många granitstenbrott – en mer storslagen natur kan knappast upplevas någon annanstans på ön.

Vandra bland enorma klippmassiv med backar och dalar, njut av nästintill turkosblåa sjöar och gör dig påmind om varför Bornholm ibland kallas för Östersjöns pärla.

5. Kobba Klintar, Åland, Finland 

Kobba Klintar är en liten ö i Ålands hav, precis utanför Mariehamn. Lotshuset på Kobba Klintar är en välkänd symbol för Åland och brukar ibland kallas för den åländska frihetsgudinnan. Ön tjänstgjorde som lotsplats i hela 110 år men lotsstationen är ur bruk sedan 1972.

Den fantastiska utsikten över Ålands hav samt den historiskt intressant miljön gör Kobba Klintar till en magisk plats. Du tar dig dit lättast med turbåt från Mariehamn.

LÄS MER: 10 anledningar att besöka Finland så fort som möjligt

6. Bryggen, Bergen, Norge 

Bryggen i Bergen är det enda bevarade handelsdistriktet från Hansatiden och har sedan 1979 en välförtjänt plats på UNESCO:s världsarvslista. Detta otroligt pittoreska område med sina karaktäristiska färgglada hus kan få vem som helst på fall.

Här finns mängder med bra resturanger för dig som gillar fisk och skaldjur, små butiker samt verkstäder för hantverkare och konstnärer.

7. Jökulsárlón, Island 

Jökulsárlón, känd bland turister som glaciärsjön, ligger precis söder om Vatnajökull – Europas största enhetliga glaciär. Sjön har skapats tack vare smältvattnet från Islands många glaciärer och är cirka 270 meter djup.

Allra häftigast är Jökulsárlón i solnedgången då du kan se kvällsljuset dansa i olika färger bland hundratals isberg som flyter ovanpå sjön. En båttur på sjön är även det en häftig upplevelse.

LÄS MER: Så har du aldrig sett Island förut

8. Höga Kusten, Örnsköldsvik-Kramfors, Ångermanland, Sverige 

Under de senaste åren har Höga Kusten tillsammans med Gotland blivit ett av Sveriges snabbaste växande turistmål. Den 130 kilometer långa kusten bjuder på fantastisk natur, vandring, klättring och massvis med andra utomhusaktiviteter. År 2000 upphöjdes Höga Kusten dessutom till naturvärldsarv tack vare sin unika geologi.

Denna välförtjänta utnämning beor på den snabba och stora landhöjning som ägt rum här sedan den senaste istiden. Besöker du Höga Kusten kan du ta del av ett begränsat område där du kan se några av de avtryck som landhöjningen har lämnat i det unika landskapet, till exempel kalottberg och avsnörda havsvikar.

LÄS MER: 12 anledningar att semestra i Sverige

9. Svanninge Bakker/’De Fynske Alper’, Fyn, Danmark

Svanninge Bakker eller ’De Fynske Alper’ som området även kallas, ligger på södra Fyn, precis norr om Fåborg. Den Fynske Alper i Svanninge Bakker består av ett fantastiskt vackert och kuperat skogslandskap med ljungbeklädda kullar och flertalet cykelledar och naturstigar.

Särskilt vackert är Svanninge Bakker på morgonen då morgondisen ligger kvar och de första solstrålarna letar sig fram. Värt ett besök både på sommaren och vintern!

10. Olavinlinna, Savonlinna, Finland 

Det finns få saker som är så magiska som slott och Olavinlinna ligger definitivt i toppen när det kommer till vackra slott med omgivning. Det har på senare tid blivit en symbol för Savonlinna, staden som ligger i hjärtat av den enorma sjön Saimen.

Slottet uppfördes omkring 1475 av danskfödde Erik Axelsson Trott och är den bäst bevarade medeltidsborgen i Norden och kallas numera även för ”Operaborgen”. Varje sommar anordnas nämligen internationella operaföreställningar på borggården där du kan njuta av skönsång i historisk miljö.

Vilken är Nordens mest magiska plats enligt dig? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Letar du efter mer reseinspiration? Kanske gillar du dessa artiklar:

Tips på härliga roadtrips i Norden

5 hotell i Norden för den originella resenären

10 magiska platser i Storbritannien

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.