Karta

Flyg till Palermo

Palermo är Siciliens huvudort och är en italiensk smältdegel med influenser från grekisk, romersk, bysantinsk, arabisk, normandisk och spanjorers kolonisation genom tiderna. Palermo ligger vackert vid en bukt och med bergen Pellegrino som bakgrund. Kolonisatörerna har gjort avtryck i allt från mat till monument. Det är också en mycket levande stad och mycket gömmer sig på dess myllrande bakgator.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

April till oktober. Men sommarmånaderna är heta. Bäst gör sig Sicilien på våren och hösten. I augusti är där fullt av italienska turister.

Ta sig runt

Det är inte så lätt att ta sig fram med bil, eftersom trafiken också kan bli hetsig. Man tar sig lättast runt i staden med buss. Det är lite för stort för att man ska orka gå runt. Med bussen kan man även ta sig ut till stranden och få sig ett svalkande dopp.

På ön tar man sig runt lätt med både buss och tåg.

Öppettider

Affärer håller vanligtvis öppet kl 8.30-13.00 och 15.00-19.00. Restauranger är oftast öppna för lunch kl 12.00-14.00 och för middag på kvällen kl 19.30-22.00. Många restauranger håller stängt någon dag i veckan, ofta söndagar eller måndagar.

Dricks

Drickssystemet är i stort sett som det svenska. Restaurangnotor inkluderar betjäningsavgift, men man brukar lägga till 10-15% beroende på restaurangens klass och räkningens storlek, och självklart bara om man är nöjd.

Nödfall

Nödnummer: 112

Polis: 113

Brandkår: 115

Ambulans: 118

Sevärdheter (topp 5)

Capucinkatakomerna

Palermo är känt för sina många fina museer och många palats och slott inrymmer olika typer av visningar. Ett av de underligare museerna i Palermo är det mycket intressanta Capucinkatakomberna där det finns över mumier att beskåda. Dessa mumifierades av munkar på 1500-talet och mumierna har fortfarande alla kläderna på sig.

Museum Archeologico Regionale

Museet visar artefakter från etruskisk, romersk och hellenistisk tid och räknas till de bättre muséerna i hela Italien. Man kan också få en guidad tur i de många spännande tunnlar som finns under staden.

Marknaden Vucciria

I östra delen av Palermo hittar du stadens mest kända matmarknad ”Mercato Della Vucciria”. Här kan du handla allt mellan himmel och jord när det kommer till att stilla hungern. Du kan även köpa mat som tillagas direkt vid beställning, exempelvis den typiska rätten för Sicilien, ”friterad bläckfisk”.

Parken Orto Botanico

Som du säkert vet är italienarna kända för sina praktfulla och grönskande parker. Den botaniska trädgården ”Orto Botanico” är inget undantag, belägen vid Palermos östra citykärna. Det anmärkningsvärda med trädgården är mångfalden av olika växtarter från världens alla hörn. Här samsas bambu, palmer, kaktusar och ananas – för att nämna några.

Katedralen Monreale

Ett lysande exempel på arkitektur från normanderna och araberna är katedralen Monreale i staden med samma namn, 15 km utanför Palermo. Kyrkan är från år 1100–talet och det var Vilhelm II av Sicilien som gav order om bygget. Idag vallfärdar turister hit för att se interiören med de guld- och marmorklädda motiven på väggar och tak föreställande delar ur ”Gamla testamentet”.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 860.000

Valuta: Euro

Landsnummer: 39

Religion: Majoriteten är katoliker

Tidsskillnad: Ingen

Officiellt språk: Italienska 

Hotell i Palmero

Hitta hotell i Palermo.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Palermo

Vanliga frågor

Det finns 1 flygplats i Palermo: Palermo.
Delta, Oman Air, Transavia France, KLM, transavia, Danish Air Transport, Air Moldova och Kenya Airways flyger alla direkt till Palermo.
Den billigaste månaden att flyga till Palermo är mars.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.