Karta

Flyg till Granada

Granada ligger i östra delen av Andalusien och var morernas sista fäste i Spanien. Det moriska arvet är synligt överallt i Granada, från de arkitektoniska storverken, som tagits med på Unescos världsarvslista, till den seriösa flamencodansen, det kryddiga köket och sjungande språket. I Granada finns mycket att uppleva, som bergskedjan Sierra Nevada, stränderna längs Costa Tropical, de bördiga slättlandet Vega och det underbara medelhavsklimatet. I Granada finns också en blomstrande universitetsstad och här gott om tapasbarer och sprudlande nattliv.

Allmänt om att resa till Granada

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Maj till september. Augusti kan vara stökig på grund av att alla spanjorer har semester då.

Ta sig runt

Att ta sig runt med den kommunala trafiken kan vara lite knepigt för turister i denna labyrint till stad. Ska man ta taxi är det stor risk att missar massa intressanta kulturobjekt eller sevärda saker längs vägen. Så det allra bästa sättet att uppleva Granada är till fots.

Öppettider

De flesta affärer har öppet mån-lör. kl 10-14 på förmiddagen och kl 17-21 på kvällen, med undantag för stormarknaderna som har öppet hela dagen från ca 9.30-21.

Dricks

En serviceavgift är inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis ca 10% eller att man avrundar priset uppåt.

Nödnummer: 112

Sevärdheter i Granada (topp 5)

1. Alhambra och Generalife

Pärlorna i Granadas krona är utan tvekan de makalösa sevärdheterna Alhambra och Generalife som med sina trädgårdar är med på Unescos världsarvslista. La Alhambra har ansetts vara den mest sensuella byggnaden i Europa, där den ligger på en höjd ovanför staden med Sierra Nevada som inramning.

2. Albaicín

Stadsdelen Albaicín är också en sevärdhet som är med på Unescos berömda lista. Det är den bäst bevarade arabiska stadsdelen i Spanien. Den ligger på en höjd och består av en labyrint av trånga gränder, små flamencodans-ställen, doftande tesalonger, etniska restauranger och ljudliga utomhusbasarer.

3. Sacromonte

Sacromonte är en stadsdel som består av grottbostäder, belägen alldeles ovanför Albaicín. Där finns sedan länge ett zigenarsamhälle och det var här flamencodansen “zambra” föddes.

4. Gå på tapasrunda

Själva Granada är en stad som sjuder av liv och som är fylld med tapas-barer, flamenco-ställen, en mängd butiker för shopping, flertalet spanska och etniska restauranger och ett hett nattliv. Maten får det att vattnas i munnen. En tapeo-kväll här, då man går från bar till bar för att prova tapas, glömmer man inte i första taget.

5. Sierra Nevada

En bit från stadens centrum ligger Sierra Nevada, där man kan åka skidor från december till april. Höjderna runt bergsbyarna i Las Alpujarras, är utmärkta för den som vill ut och vandra under resten av året.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 200.000

Valuta: Euro

Landsnummer: 34

Religion: Majoriteten katoliker

Tidsskillnad: Ingen

Officiellt språk: Spanska.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Granada

Vanliga frågor

Det finns 1 flygplats i Granada: Granada.
airBaltic, Qatar Airways, LATAM Airlines, easyJet, Vueling Airlines, Air Europa, American Airlines och Air Europa Express flyger alla direkt till Granada.
Den billigaste månaden att flyga till Granada är mars.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.