Karta

Flyg till Dresden

Välkommen till Dresden, en storstad i sydöstra delen av Tyskland och huvudstad för delstaten Sachsen.

Allmänt om att resa till Dresden

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum vid inresa till Tyskland.

Säsong

Vår och höst är vädret soligt, klart och behagligt. Somrarna kan vara varma och vintern bjuder ibland på lätta snöfall. Många väljer att besöka staden på vår och sommar men staden erbjuder events och aktiviteter året runt så bästa tiden att besöka staden är egentligen - hela tiden.

Ta sig runt

Ett nätverk av spårvagnar och bussar täcker det mesta av staden. Kollektivtrafiken är billig och enkel att förstå vilket gör att du kan ta dig runt smidigt och säkert till en liten peng.

Öppettider

Större shoppingcenters har öppet från kl. 09.30-20.00 alla dagar men mindre butiker och marknader har inte lika generösa tider. Kolla gärna på förhand så att just det du är ute efter inte är tillgängligt t.ex. på en söndag.

Dricks

Många restauranggäster i Tyskland lämnar en 10% dricks även om service (”bedienung”) redan är inkluderat på notan. Även en 5% dricks är acceptabel, speciellt om du bara har beställt en öl eller ett mellanmål, 10% regeln syftar främst till restaurangnotor på 10 EUR och över. För en exceptionell service kanske du väljer att lämna upp till 15%.

Information och nödfall

Polis 110

Ambulans 112

Brandkår 112

Sveriges ambassad (ligger i Berlin)

Rauchstraße 1

10787 Berlin

Tel: +49 30 50 50 60

Sevärdheter i Dresden

Grosser Garten, eller Den Stora Trädgården, gör verkligen skäl för namnet. Här kan du finna en svalkande och avslappnande plats under de hektiska varmare månaderna. Moderniserade Dresden Zoo i sydvästra hörnet är en riktig besöksmagnet med sin Afrika del och sina lejon, bland mycket annat. I motsatt hörn hittar du transparenta Gläserna Manufaktur där du kan följa tillkomsten av en lyxigare Volkswagen. Alldeles intill är sedan Botaniska trädgården. Besöker du trädgården på sommaren kan du ta dig runt med det charmiga miniatyrtåget.

Om det regnar under din vistelse - skynda dig till Neustadt Kunsthofpassage. Detta måste vara en av de skojigaste konstinstallationer och en verkligt märklig attraktion i Dresdens studentkvarter. En serie gårdar, massor med färg och rör och plåt och inspiration. Och sedan regn. Musik skapas av vattnet som rinner genom de länkade rör och föremål som fästs på den turkosa fasaden. Ta med paraply och njut!

Grünes Gewölbe. Gröna Valvet visar runt 3000 värdefulla objekt i sin utsökta utställning. Allting presenterat som på August der Starkes tid, utan glas-skydd utan öppet på hyllplan och bordsskivor. Rummen är otroligt påkostade och antalet besökare strakt begränsat och dessutom tidsbestämt för att minska påverkan av virvlande damm och annat som på sikt skadar utställningen. Boka gärna plats via deras hemsida på förhand.

Semperoper anses vara ett av Tysklands mest berömda operahus. Ända sedan öppningen 1841 har operan stått värd för premiärer av Strauss verk, för Weber och för Wagner. Den ursprungliga operan brann ner efter bara tre decennier och återbyggdes till den fantastiska prakt vi kan se idag. Här kan du även få en titt bakom kulisserna på någon av de guidade turer som erbjuds dagligen enligt ett schema anpassat efter receptioner och föreställningar. Man kan köpa sina biljetter på förhand via hemsidan, på så sätt undviker man även köerna, de guidade turerna är populära och välbesökta!

Frauenkirche, Dresdens älskade välvda kyrka, har bokstavligen stigit ur askan. Originalet kollapsade efter bombning 1945 men befolkningen gick man ur huset, startade insamlingar och upprop för att få tillbaka sin kyrka och dess kännspaka silhuett. Återuppbyggd som en exakt kopia saknar den bara bevis på den patina som skapas av årens gång men det är lätt att förbise då man beundrar byggnadens skönhet och charm, inifrån och ut. Väl inne i kyrkan kan du inte undgå att fascineras av altaret, sammanfogat av över 2000 fragment. Platsen under kupolen (som kan besökas) är fantastisk och ofta nyttjad för konserter, kyrklig service eller meditation. Titta gärna in på hemsidan innan ditt besök för att se om något som intresserar just dig är bokat under din vistelse.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Dresden

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.