Karta

Flyg till Aberdeen

Välkommen till Aberedeen, till befolkningsmängd Skottlands tredje största stad (2015). Oljeindustrin är framträdande just här i trakten varför staden ibland kallas Europas Oljehuvudstad.

Allmänt om att resa till Aberdeen

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum för inresa - dock ett pass som är giltigt i minst 6 månader, helt och har två tomma sidor kvar för stämplar.

Säsong

Bästa tiden att besöka Aberdeen är maj-september då vädret är varmare och torrare.

Ta sig runt

Staden har ett utmärkt nät för kollektivtrafik nästan dygnet runt. Vill du dock utanför staden, ut på landsbygden, kan du hyra bil alternativt åka buss eller tåg till ditt nästa besöksmål.

Öppettider

Öppet måndag - fredag kl. 09.00-18.00, lördagar kl. 09.00-17.00. Shoppingcenters och större butiker har mer generösa öppettider.

Dricks

Det är få restauranger som inkluderar serviceavgift i notans pris så det är brukligt att göra ett 10-15% påslag. På enklare serveringar och pubar jämnar du upp slutsumman. En taxi räknar med ca. 10% och portieren på ditt hotell motsvarande 1 EURO/kolli.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 999

Svenska konsulatet i Edinburgh

Consulate General of Sweden

4 Newhailes Estate

Musselburgh

EH21 6SY

Tel 0131-220 6050

Sevärdheter i Aberdeen

Gordon Highlanders Museum berättar förtjänstfullt historien om brittiska arméns mest berömda kampenhet. T.o.m. Winston Churchill beskrev enheten som ”det finaste regemente i världen”. Det är varmt välkomnande, intressant och lärorikt. Väl på plats skall du passa på att besöka trädgården, en charmig oas!

Aberdeen Beach, ren gyllene sand, en spektakulär sträcka med möjlighet till både avskildhet längre norrut och allt från fågelskådning till tivoli, mingel och festligt folkliv i den andra.

Domkyrkan St Machar är med sina massiva tvillingtorn ett unikt exempel på en befäst katedral. Mest känd för sitt imponerande tak med anor från 1520talet stoltserar man här med sköldar av kungar, adelsmän och ärkebiskopar.

Aberdeen konstmuseum huserar bakom en imponerande marmorfasad. Men även inne i museet finns verk att häpnas över och njuta av. Här fokuserar man på samtida engelska och skotska konstnärer men även verk av Joan Eardley (verksam 1950-60talen) finns utställda här.

Kings College, etablerat som Aberdeens första universitet 1495 med sitt nätta kapell, i stort sätt oförändrat sedan det byggdes. De imponerande glasmålningarna och korstolarna - allt finns kvar.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Aberdeen

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.