Karta

Flyg till Rio de Janeiro

I Sydamerikas hetaste stad består livet av kritvit sand, karneval och svalkande caipirhina. Och här känns det som att människor faktiskt vågar visa upp sig precis som de är, tjock som smal, gammal som ung. Rio är oerhört avspänt.

På helgerna är det stranden som lockar. Här hittar man sin partner, söker man jobb och fixar det mesta. Alla vill se, ses och synas. Och som så mycket i Rio - ölen, samban, karnevalen, skämten, bossa novan – så är stranden som ett mänskligt balsam och filter, som softar allt och förenar alla.

Visum

Svenskar behöver inget visum. Med giltigt pass kan man stanna tre månader.

Säsong

I Rio är det som varmast november- mars. Många tycker att vädret är som ljuvligast på sensommaren eller tidig höst i april, eller tidig vår i oktober. Vid nyår och vid Karnevalen (4- 8 mars 2011) tar många hotell ut tredubbla priser.

Ta sig runt

Taxi är säkert och billigt i Rio, men en del chaufförer gör hellre upp om fast pris än sätter på taxametern. Tunnelbanan sträcker sig från Ipanerna till Centro och vidare ut i de norra förorterna. Den är modern och enkel och använda och turtätheten är hög. Är du orolig för att röra dig på Rios gator. Den som inte är ute på natten, undviker att visa upp pengar, smycken och dyra prylar, råkar sällan ut för något. Gör du ändå det- ge rånarna allt, för din egen säkerhetsskull.

Öppettider

Rios affärer håller vanligtvis öppet mellan 09:00-17:00 måndag-fredag, samt 09:00-13:00 på lördagar. Öppettiderna kan dock variera. De stora shoppingcentrum har i allmänhet öppet mellan 10:00 -22:00 under veckans samtliga dagar. Vissa av dem har begränsade öppettider på söndagar.

Dricks

Dricks kan vara inkluderad ibland på notan med 10 % på restauranger, men om den inte är det ger man minst 10 %.(Om servicen har varit godtagbar). I Brasilien ges det dricks för nästan allting.

Nödnummer

Polis: 190

Ambulans: 192

Brandkår: 193

Sevärdheter (topp 5)

Stadsdelen Lapa

På dagarna är Rua do Lavradio en sliten gata med antik­affärer och enstaka designbutiker. På kvällarna förvandlas gatan till en av Rios bästa bargator. I sambastadsdelen Lapa ligger några av de häftigaste musikklubbarna. Publiken är en blandning av stadens brokiga medelklass, turister och musiker.

Jesusstatyn

Det kan kännas som en turistfälla, men att besöka Jesus­statyn i Rio är faktiskt ett måste. Inte för statyn i sig utan för resan upp och den vidunderliga utsikten. Bästa sättet är att ställa sig i kö till rälsbanan som snirklar sig upp genom bergets regnskog. När man väl stiger av är det bara att ta rulltrapporna upp till himlen och blicka ut.

Besök en sambaskola

Man behöver inte dimpa ned i Rio i samband med karnevalen i februari. Den rätta karnevalsstämning går också att känna på någon av de öppna repetitioner som stadens klassiska samba­skolor anordnar flera månader före karnevalen.

Centro

Många som besöker Rio brukar missa stadens centrum. Det är synd. Här löper trånga kullerstensgator i ett rutmönster med kaféer, restauranger och butiker. Här finns de bästa konditorierna och den vackra koloniala arkitekturen.Trev­ligast är det kring torget Praça XV där kulturcentret Paço Imperial ligger.

Favela

Ett besök i Rio är inte komplett förrän du varit i en favela. Den enklaste kåkstaden att besöka heter Tavares Bastos och ligger ovanför stadsdelen Catete.Här har indiern och engelsmannen Bob Nadkarni byggt ett kulturhus utformat som en labyrint i flera plan. På helgerna har han jazz-, samba- eller rockkvällar.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 6 miljoner

Valuta: Real

Landsnummer: 55

Religion: Majoriteten är katoliker

Tidsskillnad: + 4 timme (På vintern -5 tim)

Officiellt språk: Portugisiska 

Hotell i Rio de Janeiro

Hitta hotell i Rio de Janeiro

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Rio de Janeiro

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.