Karta

Flyg till Marseille

Inbäddad mellan havet och bergskullarna är Marseille en sjudande gryta med minst lika många ingredienser som i en mustig bouillabaisse: lite hav, lite land, något från träden, något från jorden, en näve franskt, en nypa nordafrikanskt. Känd som ett tillhåll för sjömän, främlingslegionärer och prostituerade och en plats med hög brottslighet har fått många att undvika den färgstarka staden. Men de dagarna är över. Marseille har gått från svart får till charmerande Medelhavsmetropol. Idag är denna Frankrikes näst största stad på väg att etablera sig som ett av landets mest intressanta kulturcentrum. Besökaren möts av ett kalejdoskop av färger, nyöppnade restauranger, lummiga innegårdar, solstänkta stenbyggnader och provencalska matmarknader. Här tycker man om att äta gott. 

Visum

Visum krävs ej för resenärer med EU-pass. Tänk dock på att passet måste vara giltigt under hela vistelsen.

Säsong

Maj och juni. September och oktober är också bra. Juli-augusti hett och trångt.

Ta sig runt

Buss- och särskilt tunnelbanesystemet fungerar bra. Taxi är relativt dyrt. Ta i stället buss från flygplatsen (tar 20-25 minuter).

Öppettider

De flesta butiker håller stängt på söndagar, med undantag för vissa mataffärer som håller öppet på söndag förmiddag. Mindre butiker kan även hålla stängt måndagar. Lunch äts mellan klockan 12-14. Middag vid klockan 20.

Dricks

Dricks är inkluderat i priserna i Frankrike, men det betyder inte att man inte själv ska lägga till lite. Det vanliga är ungefär tio procent på finare restauranger. På kaféer läggs lite växel. Städerskan på hotellet, piccolon och frisören tar även gärna emot ett litet bidrag.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 17
Brandkår: 18
Ambulans: 15

Sevärdheter (topp 5)

1. En dag i Marseille börjar med fördel i gamla stan, Le Panier. Följ slingriga gränder och små kullerstensgator under tvätt som hänger på tork och lummiga olivträd. För lunch strosa bort till de livliga arabiska-nordafrikanska kvarteren kring Noailles där försäljarna bjuder ut allt från grönsaker och frukt, kött och fisk, arabiska bakverk, till säckar med doftande kryddor.

2. Att ta båten ut till den underbara skärgården Les Calanques, med sina majestätiska vita klippor, fjordar och bergsmassiv är ett måste.

3. I Le Vieux Port trängs båtarnas master vid kajkanten medan morgontidiga fiskare avnjuter ett glas pastis. Och glöm inte att ta en tur runt i hamnen när mörkret fallit och ljusen tänds och speglas i vattnet. Barerna ligger på rad så det är bara att välja och vraka.

4. I kvarteren runt Rue de Rome ligger området för lyxigare modeshopping, med många märkesbutiker. En uppförsbacke från Boulevard Garibaldi leder till gatan Cours Julien, centrum för stadens bohemer och konstnärer med rader av trevliga restauranger, konsertlokaler, teatrar och udda butiker. Området med sitt gröna torg ger en härlig bykänsla mitt i storstan.

5. Staden är byggd på sju kullar med branta backar och trappor på oväntade ställen. Missa inte utsikten från kyrkan Notre-Dame de la Garde som ligger på den högsta kullen 154 m över havet

Snabbfakta

Invånare: Cirka 850.000.

Valuta: Euro

Landsnummer: 33

Religion: Majoriteten är katoliker.

Tidsskillnad: Ingen

Officiellt språk: Franska 

Hotell i Marseille

Hitta hotell i Marseille.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Marseille

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.