Karta

Flyg till Mombasa

Mombasa - välkommen till Kenyas näst största stad. Här kryddas swahilikulturen, med persiska, indiska, arabiska och somaliska inslag. Pussla ihop en oförglömlig vistelse här med inslag av strandliv, safari, marknadsvimmel och unika kulinariska upplevelser. Välkommen!

Visum

Som svensk medborgare måste du ha visum för inresa till Kenya. Kenyas ambassad i Stockholm hjälper gärna till. Det är att rekommendera att du ordnar ditt visum på förhand även om det finns en visumservice på flygplatsen vid ankomst.

Säsong

Här skiner solen alltid och det är knappast någon skillnad i temperatur från månad till månad. Dock blir det lite våtare här under regnperioderna april-juni och oktober-november.

Ta sig runt

I Mombasa finns bussar, taxi och bilar med chaufförer du kan hyra för din ”safari” (safari betyder resa på swahili, inte bara djur-skådar-äventyr). Det är relativt säkert att ta sig runt men använd sunt förnuft och minns att här råder en annan kultur än vi är vana vid. I trafiken kör många snabbt och med rätt fria tolkningar av ”rött ljus” och övergångsställen.

Öppettider

Måndag till lördag kl. 08.00 - 13.00 och 14.00 - 17.00.

Dricks

Dricks är frivilligt och väldigt välkommet. Många av de du möter inom servicebranschen är mer eller mindre beroende av det extra tillskott dricksen erbjuder. Så är du nöjd med den service du fått kan du gärna visa det genom att t.ex. addera 10% på restaurangnotan, ge städpersonalen på ditt hotell 1-4 USD/dag och portiern 1 USD/väska.

Om du åker på safari och vill uppmärksamma teamet som tagit hand om dig (guiden och chaufför) rekommenderas 5-10 USD/dag och person. På safarin ges den eventuella dricksen den sista dagen.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 999

Polis, Mombasa Centrala polisstation 041-225501


Sveriges ambassad (ligger i Nairobi) telefon

(+254) 20- 423 40 00. 

Svenska Konsulat i Mombasa Kenya Mama Ngina Drive nära Mombasa Golf Club Kizingo, 

Telefon (+254) 20 268 39 42 / 33.

Sevärdheter


1. Magiska upplevelser väntar under ytan. Här på Momasas stränder erbjuds både dykning och snorkling. Om du inte är en erfaren dykare kan du passa på att ta ditt dykcertifikat här i Indiska Oceanens glittrande böljor. Kenyas korallrev bjuder på fantastiska minnen. Om du inte vill snorkla kan du wind- eller kitesurfa, spana efter delfiner eller låta någon ratta båten och bara njuta av solen, stränderna och havet.

2. Mackinnon market - marinera dig i arabisk och indisk miljö i detta härliga myllrande folklivet. Njut av färgfyrverkeriet skapat av färgglada tyger, berg av frukt, grönsaker och kryddor. Förundras över hantverket i korgar och smycken. Här på Macinnon Market sker en stor del av kommersen under tak i den stora byggnaden men det finns försäljare även utanför. Titta efter souvenirer, läska dig med exotiska frukter och öva dig på att pruta med värdighet och framgång.

3. Fort Jesus - promenera från den livliga hamnen genom de arabiska gränderna till detta 1500-talsfort i kvällsmonsunens ljumma vindar. Fästningen kunde väl vara placerad i Syd-Europa och det är kanske inte så märkligt då den är byggd av en portugis (kung Filip II) efter ritningar av en italienare (Giovanni Battista Cairati). Dock har Fort Jesus sin lika lokala som globala historiska förankring just här efter att ha skyddat, stridit, fängslat och fångat araber, britter, portugiser och slutligen fredligt blivit Kenyanskt. 

4. Kulinariska upplevelser kan du få i olika styrka och prislägen här i Mombasa. Prova t.ex. på berömda restauranger som Tamarind med läckerheter som hummer för ett (för oss) mycket förmånligt pris. Eller den populära Nyama Choma - rostat nötkött tillagat över öppen eld som serveras med ugali (majsbröd) och kachumbari (blandade grönsaker), det måste du prova! Det är Kenyas mest populära rätt och smaker du bär med dig länge. Naturligtvis har alla lokala stammar sin egen specialitet, med smak och färg av det som odlas just här.

5. Safari såklart! Mombasa erbjuder inte bara kritvita stränder, konstant sol och turkost hav - en bit bort på den dammiga savannen finns en helt ny värld. I Mombasa kan du boka din safari, för en dag eller flera och i olika prisklass. Tänk på att priset ger en ganska god bild av komforten och standarden på din safariupplevelse. Många väljer Tsavo eller Maro som mål för safarin, bägge parkerna är nära Mombasa, har ett rikt djurliv och mycket gott rykte. Glöm inte kameran för här kan du fånga lejon, elefanter, zebror och andra spännande bekantskaper vid vattenhålet.  

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Mombasa

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.