Karta

Flyg till Linz

Välkommen till Linz vid Donau i Österrike. Staden som gjort en spännande resa från förorenad industristad till förföriskt kulturcentrum.

Allmänt om att resa till Linz

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum för inresa till Linz.

Säsong

Linz kan du besöka närsomhelst under året men många föredrar den varma perioden, vår-sommar-höst, då naturen är som vackrast.

Ta sig runt

Här kan du ta dig runt med ett utmärkt nät av kollektiva transportmedel. Bussen och spårvagnen är trygga och enkla att använda. Biljetter köper du i automat, pressbyrå eller tobaksbutiken.

Öppettider

Öppettiderna kan variera men de flesta håller öppet måndag till fredag kl. 09.00-17.00, lite kortare på lördagar. Större centra och butiker i riktiga turiststråk har oftast mer generösa öppettider.

Dricks

Serviceavgiften är vanligtvis inkluderad i notans slutpris, de flesta Österrikare adderar dock upp till jämn summa på sin betalning.

Räkna med att lägga till upp till 10% på notans total om du är nöjd med mat och service.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 112

Polis 133

Ambulans 144

Brandkår 122

Sveriges ambassad (ligger i Wien)

Obere Donaustrasse 49-51, 1020 Wien, Österrike

tel. +431 21 75 30

Sevärdheter i Linz

Ars Electronica Center med sina fantasieggande labb för forskning på plats och just nu är en av stadens störas publikmagneter. Här kan du skapa ljusritningar, interagera med robotar, klona växter och analysera DNA eller ta en virtuell jordenruntresa. Smyg gärna förbi efter mörkrets inbrott då detta futuristiska monument yta skiftar färg som ett kalejdoskop.

Mariendom eller Nya Domen som denna nygotiska jätte till katedral ömsint kallas kröns av tinnar, strävpelare och utsökta filigranfönster. Tornet (som inte fick bli högre än det på Stephansdomen i Wien) stannade på mäktiga 134 meter och interiören gnistrar som ett sagans smyckeskrin av sin ridå av glasmålningar. Missa inte sviten som berättar just stadens historia!

Hauptplats, torget i stadens mitt, lockar lokalbefolkningen till sina charmiga uteserveringar, här både ser och syns man. Vill man försvinna i mängden går det utmärkt för plötsligt intar gatumusikanter scenen. Omgiven av utsmyckade pastellfärgade barockhus och till bakgrundstonern av spårvagnarnas hemtrevliga gnisslande när de pustar förbi kan du verkligen njuta av atmosfären av Linz.

Linzertårta. Detta anses faktiskt vara den äldsta kända kakan i världen. Den nämndes vid namn så tidigt som 1653. Men vem som uppfann kakan kommer alltid att förbli ett mysterium. Det äldsta receptet är från en kokbok som är över 350 år gammal och beskrivs ”Bok för alla typer av hemmagjorda saker, såsom söta rätter, kryddor, kakor och även alla typer av frukt och andra goda och nyttiga saker, etc."

Så hur gör man? ja, degen är alltid beredd med skirat smör med en ordentlig skiva kallt smör tillhands som knådas in i den. Dessutom med en fruktfyllning och remsor av degen ovanpå. Kryddor naturligtvis i form av en "väl kryddat rutnät av deg". Mandel ingår i varje recept. Kanske du lika så gärna tar en paus med gott kaffe och en rejäl skiva av Linztårtan på något av stadens alla ombonade och gästvänliga konditorier.

Botaniska trädgården, en bit söder om centrum, frestar även den inte så botaniskt intresserade med ett överflöd av växter, inspiration, stillhet och kunskap. Här kan du utforska och njuta av de över 10 000 arter som ömt vårdas här. Allt från lokala alpina skönheter med skygg kylighet, via svalkande rasslande tropiska palmer till en av Europas största samling kaktusar.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Linz

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.