Karta

Flyg till Khartoum

Khartoum, välkommen till Khartoum, Sudans huvudstad. Här där Blå Nilen och Vita Nilen rinner samman ligger staden med sina vackra parker och byggnadsverk, spännande museum och fantasieggande upplevelser.

Allmänt om att resa till Khartoum

Visum

Svenska medborgare behöver visum vid inresa till Sudan och Khartoum. Kontrollera omfattning samt vilken dokumentation som krävs för ett giltigt visum via Sudans ambassad i god tid innan avresa.

Säsong

Här kan bli riktigt varmt på sommaren och svalt på vintern. Den regniga perioden inträffar mellan April och Oktober men det betyder inte att det regnar hela tiden.

Ta sig runt

Om du har mycket att bära eller om ni är fler i sällskapet är en av de gula taxibilarna ett alternativ till de lokala bussarna eller till en bajaj. Bussarna är dock ett billigt alternativ men det krävs lite tid och tålamod för att klura ut respektive fordons märkning och tidtabell. En bajaj däremot finns där när du behöver den och de flesta förare talar engelska så både lite prutande och ditt destinationsönskemål uppfattas på rätt sätt.

Öppettider

Butikerna är oftast öppna kl. 08.00-13.30 och 17.30-20.00. Det är troligtvis öppet på helgen men stäng en kompeserande vardag – oftast måndagen eller fredagen.

Dricks

Det är inte vanligt att ge dricks i Sudan och Khartoum.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 999

Sveriges ambassad i Khartoum, House 70, Street 43, Khartoum 2, 

Tel: +249 187 188 700 

Sevärdheter i Khartoum

1. Dyksafari. Utanför Khartoum med center i Port Sudan finns paradiset för den som gärna spenderar sin ledighet under ytan. Här finns flera kända vrak och ett rikt djurliv. Många inbitna dykare graderar dykningen här lika högt som i Thailand. 

2. National Museum, här finns fantastiska samlingar från Sudans olika epoker och från det gamla Egypten. Även trädgården innehåller historiks föremål och är värt en del av tiden vid ditt besök. Bl.a. kan du besöka två egyptiska tempel som flyttats hit efter översvämningarna i Nasser.

3. Omdurmans dansande dervischer. Varje fredag eftermiddag kan du följa den färgsprakande ritual som kallas dhikr. Här vid Hamed el-Nil moskén skapar dervischerna en mäktig, laddad och hypnotisk stämning i kommunikationen med sin Gud genom mässande, sång, marscher och ibland dans eller twirling. Twirling är som spinning på en fot i snabba korta cirklar. En spektakulär och eggande upplevelse.

4. Nilen. Mytomspunnen och mystisk, förhäxande vild och vacker. En båttur på eller till Nilen kan du boka i staden, det finns längre kryssningar och korta turer att välja på. Speciellt hänförande vacker är delen runt byn Al Sabalouga. Från Mogran parken har du också en hänförande utsikt, passa på att ta en tur med pariserhjulet där för att få en vidsträckt vy över landskapet. Det är ett utmärkt fototillfälle! Härifrån ser man också tydligt hur den Blå Nilen och den Vita Nilen blandas. Ett mäktigt naturligt skådespel. Du kan även se sammanflödet från White Nile Bridge - men fota inte härifrån! Det är förbjudet och kan straffas med ett gripande.

5. Om du vill överraskas och förtrollas, shoppa och mingla, ta del av vardagen och överösas av intryck är ett besök på marknaden i Omdurman en aktivitet för dig. Här erbjuder, sida vid sida, slaktaren, skräddaren, hantverkaren, affärsmannen och bonden sina produkter. Marknaden här anses vara ett av toppturistmålen och det är väldigt unikt och lokalt. Åsnor transporterar varor till de olika stånden och man umgås, köper och säljer med samma charm. Om du blir hungrig och törstig finns både mat och dryck här. Vill du inte ha en full måltid kan en kopp te, kryddstarkt, läckert och sött ge dig kraft till mer shopping. 

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Khartoum

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.