Karta

Flyg till Kalamata

Välkommen till Kalamata på halvön Peloponnesos i södra Grekland.

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum för att resa till Grekland.

Säsong

Turistsäsongen sträcker sig från maj till oktober med en topp i både besöksantal och värme i juli och augusti. Tidigare och senare på säsongen kan det vara mindre trångt och lite svalare.

Ta sig runt

Här finns ett billigt och enkelt nätverk av bussar men staden lämpar sig alldeles utmärkt för promenader. Många av de historiska sevärdheterna nås enbart till fots.

Öppettider

Tiderna varierar för banker, restauranger, shopping och sevärdheter. Checka på plats så du inte missar något. En grundregel är dock att många har en längre rast mitt på dagen och middagen serveras senare.

Dricks

Din servitör/servitris i Kalamata kommer kanske inte att förvänta sig dricks men däremot uppskatta den då det varit tuffa tider i Grekland och en extra inkomst tas tacksamt emot. Addera ungefär 10% av notan om du är nöjd med ditt restaurangbesök. På hotellet är det städerskan du bör ge dricks, rekommenderat motsvarande 3-4 euro/person och vecka för servicen.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 112

Sveriges ambassad (ligger i Aten) +30 210 72 66 100

Sevärdheter

Arkeologiska Museet Messina, ett barnvänligt museum som ger dig alla möjligheter att på ett enkelt och trevligt sätt få koll på Greklands rika forntida arv. Utställningarna är indelade enligt provinsiella regioner och du vandrar fram bland skulpturer, mosaiker och andra fantastiska föremål och får kunskapen på vägen.

Om du håller eget hushåll under din vistelse är ett besök på matmarknaden verkligen värt att göra. Och även om du slipper matlagningen just nu kan du hitta trevliga presenter och souvenirer här att ta med hem. Kalamata är känt för sina oliver och olivoljor men även för sina fikon. Matmarknaden ligger bara över bron från buss-stationen.

Kyrkan Ypapanti tou Sotiros, stadens "katedral", går inte att missa där det kröner den gamla staden med sina skyhöga klocktorn och sin glänsande kupol. Den heliga ikonen av Yapapanti bevaras här i kyrkan. Ikonen tros inneha magiska krafter och dessutom de vackraste ögon - vilket givit staden dess namn Kala Mati - Vackra Ögon. Helgonet Ypapanti firas varje år några dagar i februari då ikonen tågar staden runt.

Gamla staden i Kalamata ligger tryggt vid slottets fot. Vandra här genom smala gator och förflyttas till en annan tid. Här finns gamla byggnader, kyrkor, butiker som saluför lokala produkter och en mängd olika museer. ett charmigt besök i en härlig atmosfär.

Slottet i Kalamata dominerar den nordvästra delen av staden där det bredder ut sig sin låga steniga kulle vid floden Nedontas. Fundamentet är från den bysantinska perioden medan nuvarande form skapade i början av 1300talet. Ett jordskalv 1986 ödelade stora delar av slottet och många av rummen och delarna anses för farliga för besökare men man är välkommen att vandra runt på området. Utsikten över gamla staden härifrån är trollbindande! Vill du uppleva platsens atmosfär extra innerligt rekommenderar vi att du läser den omtyckta romanen, skriven av Angelos Terzakis, "Princess Isabeau" som utspelar sig här på slottet Kalamata.

Hotell i Kalamata

Hitta hotell i Kalamata

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Kalamata

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.