Karta

Flyg till Kapstaden

Få städer kan tävla med Kapstaden om ett lika blandat utbud. Här finns äventyren, shoppingen och naturen. Om Johannesburg är det bultande hjärtat i det moderna Sydafrika, så är Kapstaden i stället semesterfirarnas tillbakalutade paradis - med långa luncher, goda viner och vackra solnedgångar över oceanen.

Det är en "lättversion av Afrika" kan man säga, även om en rundtur i stadens vidsträckta kåkstäder ger en spännande inblick i den verklighet som är den sydafrikanska majoritetens vardag.

Visum

Nej (och ja). Du behöver ett visum men det är ett turistvisum som du får vid ankomst till Sydafrika (som svensk medborgare). Detta turistvisum gäller i 90 dagar. Du behöver alltså inte fixa med något innan avfärd

Säsong

Kapstaden (på engelska: Cape Town) har ett medelhavsklimat med torra, varma somrar och blöta, milda vintrar. Bästa tiden att besöka Kapstaden om man vill ha varmt och soligt väder är mellan oktober-april.

Ta sig runt

Kollektivtrafiken är dåligt utbyggd och vänder sig inte i första hand till gästande turister. Att ta sig runt Kapstaden till fots, med taxi och buss går bra. För den som vill se något utanför Kapstaden rekommenderas hyrbil alternativt organiserade turistturer.

Öppettider

Banker är öppna måndag till fredag klockan 09-16. Affärer måndag till fredag 09-17. Lördag 09-13.

Dricks

När det gäller dricks så är det brukligt att man ger minst 10 % till serveringspersonal och förutom det så är det vanligt att ge några rand i dricks till parkeringsvakter och personal på bensinstationer.

Nödnummer

112

Sevärdheter (topp 5)

Robben Island

Sydafrikas historia och utveckling till demokrati kan inte förstås bättre än med en tur till Mandelas cell på Robben Island. Boka i god tid.

Godahoppsudden

Har du tur får du ser valar. Stanna till vid Boulders Beach i Simonstown för en titt på pingvinerna.

Old Bisquite Mill

Marknader för mat, matvaror, kläder och inredning, har poppat upp de senaste året. Hetast är Old Bisquit Mill i Woodstock, på lördagar. Under helger är den i Hout Bays fiskehamn en höjdare.

Besök kåkstäderna

Här bor majoriteten av Kapstadens invånare och kontrasterna mot den rika, polerade innerstaden är stora.De guidade turerna lyfter fram entre­prenörs­andan och den varma grannsämja som ryms bland skjulen. Besök även District Six Museums utställning om tvångsförflyttning av icke-vita till kåkstäderna under apartheid.

Taffelberget

Naturen är en av Kapstadens största tillgångar. Taffelberget och de kringliggande bergsmassiven lockar äventyrare som vill testa terränglöpning, klättring och skärmflygning. Havet som omger halvön lockar med dykning, snorkling och surfning - med eller utan segel.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 3,7 miljoner.

Valuta: Rand

Landsnummer: 27

Religion: Majoriteten är kristna, men även andra religioner finns representerade.

Tidsskillnad: Under svensk vintertid +1 timme. Under sommartid, samma som Sverige.

Officiellt språk: Elva officiella språk, varav ett är engelska som de allra flesta talar.  

Hotell i Kapstaden

Hitta hotell i Köln

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Kapstaden

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.