Karta

Flyg till Almaty

Almaty

 

Den här lummiga staden intill de snötäckta bergen Zailiysky Alatau i Kazakstan har alltid lockat många besökare. I dag hittar du västerländska kaféer här, dyra restauranger och nattklubbar att dansa på tills solen går upp igen. Almaty är Kazakstans viktigaste transportnav men det är väl värt att stanna några dagar. Här finns många bra museer, intressanta affärer och marknader och fina hotell att bo på.

 

Visum

Svenska medborgare behöver visum för vistelse i Kazakstan. Detaljerad information lämnas av Kazakstans ambassad i Stockholm.

 

Säsong

Kazakstans vintrar är riktigt eländigt kalla, så bästa tiden är att åka under sommaren då det är varmt och skönt. Den sträcker sig från juli till augusti, men även maj, juni och september är fina månader. Om du är ute efter att ta dig en skidtur är bästa tiden någon gång mellan november och april. Sommaren är bäst för trekking.

 

Ta sig runt

Bäst tar du dig runt med buss eller taxi men håll dig till licensierade förare eftersom vägarna är rätt så dåligt underhållna och har många gropar. Bussarna börjar vanligtvis gå vid sex-tiden på morgonen fram till tio eller elva på kvällen.

 

Öppettider

De flesta affärer och banker har öppet från 09-18 på vardagar, men det finns även vissa shoppingcentrum som har öppet dygnet runt.

 

Dricks

En serviceavgift på 10 procent är inbakat i priset, så det är inte nödvändigt att ge dricks utöver det.

 

Nödnummer:

Allmänt:112

Polis: 102

 

Sevärdheter (topp5)

 

Nationalmuseet

Detta är Almatys bästa museum som visar upp hela Kazakstans historia från bronsåldern till nutid med många vackra och intressanta föremål.

 

Parken Panfilov

Detta rektangulära grönområde är Almatys mest populära ställe att hänga på för folk i alla åldrar. I mitten ligger den godisfärgade katedralen Zenkov och här finns även några av de få byggnader som finns kvar från tsartiden.

 

Bada bastu

I parken Panifilov kan du även få den bästa upplevelsen av finsk och rysk bastu. Rekommenderas verkligen om du besöker staden under vinterhalvåret.

 

Matmarknaden

En dröm för matälskare. Matmarknaden som breder ut sig över två våningar har allt från nötter till färsk och torkad frukt, rökt fisk, kryddor, koreanska sallader, medicinska örter, ostar och korvar.

 

Chimbulak

Enbart en halvtimme från Almaty ligger skidorten Chimbulak. Här kan du både åka skidor och gå på långa vandringsturer. Naturen är otroligt vacker och bergen hisnande höga. Kom bara ihåg att det är lavinvarning året om.

 

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1,3 miljoner.

Valuta: Tenge.

Landsnummer: 7

Religion: Majoriteten är sunnimuslimer. Cirka 25 procent kristna ortodoxa.

Tidsskillnad: + 4 timmar.

Officiellt språk: Kazasiska och ryska.

 

 

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Almaty

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.