Karta

Flyg till Ålborg

Välkommen till Ålborg i norra Jylland, där Limfjorden är som smalast. Ålborg, gammal stavning Aalborg, är Danmarks fjärde största stad. Staden är känd för sin snaps och vill du ha en matbit till snapsen beger du dig till Jomfru Ane Gade, en restauranggata här som är väl känd i hela landet.

 

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum för inresa till Danmark.

 

Säsong

Ålborg har sin charm året runt, men sommaren med sina långa dagar, sitt varma väder och de många event som bjuds p, är kanske ändå mest attraktivt. I slutet av augusti går ofta priserna ner och turistströmmen tunnar ut lite.

 

Ta sig runt

På sommaren tar du dig enkelt och gratis runt mellan stadens attraktioner med City Circle Bus. Resten av året kan du väl hoppa på en av de reguljära bussarna, det är billigt och ett väl utbyggt nätverk säkerställer att du kommer precis eller väldigt nära dit du ska.

 

Öppettider

Butikerna i Danmark har inte alls lika generösa öppettider som vi är vana vid i Sverige. Öppettiderna regleras av "lukkeloven", stängningslagen, som dock mildrats lite på senare år. Vanligtvis har danska butiker öppet till kl. 17.30 måndag-torsdag, på fredagar ofta till kl. 18. På lördag stänger butikerna kl. 13 eller kl. 14. På söndagar är det i regel stängt. Det finns många undantag från ovanstående, så det kan löna sig att kolla. I storstäderna t.ex har många stora varuhus och butiker öppet lite längre och ibland även söndagsöppet.

 

Dricks

Lämna dricks om du är nöjd med mat och service, precis som i Sverige. Men det anses inte ohyfsat att låta bli. På snabbmatställen lämnar man aldrig dricks.

 

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 112

 

Sveriges ambassad ligger i Köpenhamn och har adressen Sankt Anna Plads 15 A

tel +45 33 36 03 70,

 

Sevärdheter


Strandpromenaden i Ålborg var tidigare ett skamset och bortglömt kajområde. Nu förnyat, fräscht och folkligt. Här kan du mingla på restauranger, släppa loss barnen i en lekpark, strosa runt och om du blir varm - ta dig ett dopp i Aalborg Havebad.

 

Utzon Center med sin distinkta arkitektur och sin placering precis på vågkanten är ett synnerligen dynamiskt center för kultur och kunskap. Här finns förutom ett varierande program och skiftande utställningar om arkitektur, design och konst en utmärkt restaurang. Centret är ritat av Jörn Utzon, arkitekten som även ritat Sydney Opera Hus.

 

Ålborg Zoo är hem åt lurviga, befjädrade, stora och små djur från världens alla hörn. Detta är ett av Danmarks mest populära besöksmål och inte undra på det, här trivs alla, både barn och vuxna charmeras av de 1200 olika djur som lever här.

 

Sankt Budolfi Kirke, Ålborgs Domkyrka ligger centralt i staden. Takets fresker är välbevarade och vackra och genom hela kyrkan finns intressant och spännande konst och artefakter. Besök gärna domkyrkan på jämn timme så du inte missar det makalösa klockspelet, melodierna ändrar varje timme och anpassas efter årstid. Vissa kvällar håller man även speciella klockspelkonserter. Klockspelet från 1970 består av 48 klockor.

 

Kunsten, Ålborgs Museum för nutida konst är ritat av den finske arkitekten Alvar Aalto. Den ljusa interiören låter verkligen den danska samtidskonsten komma till sin rätt. Här finns en ypperlig samling. Passa även på att njuta av Kildeparken på vägen hit, det är en charmig park med statyer och fontäner.

Resor till Danmark

Aalborg i all ära men varför inte upptäcka resten av Danmark? Använd Skyscanner för att söka efter resor till Danmark.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Ålborg

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.