Karta

Flyg till Samos

Samos i Grekland tillhör de Egeiska öarna och ligger i de västra delarna. Ön har fantastiska stränder, vacker natur, god mat och genuina bergsbyar. Dessutom en rik historia. Du kan bland annat besöka ruinerna av det antika templet Heraion som är byggt till gudinnan Heras ära. Naturen på ön är vackert grönskande med olivlundar och fruktodlingar.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Vädret på Samos är i regel mycket bra och detta gäller speciellt under sommarmånaderna. Medeltemperaturen ligger då på omkring 25-30 grader under dagen. På vintern regnar det mer.

Ta sig runt

Du tar dig enkelt runt med hjälp av bil eller vespa.

Öppettider

Affärernas öppettider varierar mycket, men som regel är det öppet om sommaren från 8.00 till 14.30 (måndag, onsdag och lördag) och från 8.00 till 14.00 och från 17.30 till 20.30 (tisdag, torsdag och fredag). Om vintern håller affärerna öppet från 9.00 till 17.00/19.00 (måndag-fredag) och från 9.00 till 13.00 (lördag).

Dricks

Det är brukligt att betala dricks på taxi, hotell, restauranger, och barer. Hur mycket dricks varierar från hur generös man vill vara, men det brukar ligga mellan 5 – 10 % av den totala summan.

Nödnummer

116

Sevärdheter (topp 5)

Eupalinos tunnel

Detta är som namnet antyder en tunnel. Den är en kilometer lång och den byggdes under 530-talet f. Kr. Syftet var att transportera dricksvatten till den dåvarande Samos stad.

Templet Heraion

Detta tempel är byggt åt den grekiska gudinnan Hera. Detta var ett magnifikt tempel under sin tid med minst 100 stycken kolonner och en yta på 3600 kvadratmeter. Dessvärre förstördes templet av persier men det finns fortfarande kvar partier som ger en glimt av dess forna skönhet.

Spilianklostret

Klostret är beläget 125 meter ovanför havet uppe på bergssluttningen strax nedanför Eupalinos tunnel. Här kan du besöka en kyrka samt ett munkkloster. Från klostret kan du se resterna från en antik stadsmur, vilken byggdes under 300-talet f. Kr.

Madonnakapell

I en grotta i området finns ett så kallat madonnakapell, vilket är byggt för att helga Jungfru Maria. Det sägs att den antika matematikern och filosofen Pythagoras höll till i grottan för att studera och fundera.

Amfiteater

Om du beger dig en liten bit nedåt berget, kommer du till en antik gammal amfiteater. Den har nyligen restaurerats.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 20.000.

Valuta: Euro

Landsnummer: 30

Religion: Majoriteten grekiskt ortodoxa.

Tidsskillnad: + 1 timme.

Officiellt språk: Grekiska

Hotell i Samos

Hitta hotell i Samos

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Samos

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.