Karta

Flyg till Gerona

Många resenärer som kommer med lågprisflyget till Barcelona hamnar i Girona och tar direktbussen de tio milen in till storstaden. Det är synd, för Girona är en riktigt fin, gammal medeltida stad med prisvärda restauranger, vinbutiker och många studenter. Medeltida stadskvarter brukar rivas, byggas om och kläs i fasader efter rådande mode. Men här finns stadsdelen El Call, som ingen krökt ett hårstrå på sedan Kataloniens stormaktstid. Vid sidan om hittar du Gironas makalösa katedral och de smala gångbroarna över floden Riu Onyar.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Vår och höst, men det går att åka till Girona året om.

Ta sig runt

Girona är så pass litet att det går att promenera till de flesta platser, men det finns även ett bra bussnät, cyklar att hyra och många taxibilar till ditt förfogande.

Öppettider

De flesta affärer har öppet mån-lör. kl 10-14 på förmiddagen och kl 17-21 på kvällen, med undantag för stormarknaderna som har öppet hela dagen från ca 9.30-21.

Dricks

Serviceavgift är inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis ca 10% eller att man avrundar priset uppåt.

Nödfall

Nödnummer: 112

Sevärdheter (topp 5)

Barri Vell

Den mycket fint bevarade gamla delen av staden, som ligger inklämd mellan stadsmuren och floden Onyar. Här i de mörka, tysta, vindlande gränderna finns det massor att upptäcka.

De judiska kvarteren El Call

Fram till år 1492 var Girona en av de viktigaste judiska städerna i Europa. Under 1400-talet började motsättningarna mellan kristna och judar att växa för att kulminera år 1492 då samtliga spanska judar förvisades ut ur landet. I El Call känner man av den grymma historien och ett besök på det judiska museet på Calle de la Força är ett absolut måste.

Katedralen

90 trappsteg leder upp till katedralen från 1700-talet, som har stadens bästa utsikt. Bakom katedralen finns delar av den gamla stadsmuren bevarat. De äldsta delarna av muren är från romartiden och har byggts på i olika omgångar. Historiskt var Girona på 800-talet en strategiskt viktig stad som låg på gränsen till frankernas rike i norr och skyddade från arabernas intåg i söder.

Arabiska baden

En av stadens största sevärdheter är de mycket vackra så kallade arabiska baden som anlades på 1200-talet och fortfarande är intakta. I likhet med så mycket annat i Girona är även dessa bad en pragmatisk kulturell och religiös hybrid mellan det romerska, det moriska och det kristna.

Teatre Museu-Dalí

En halvtimme utanför stan ligger byn Figueres, där Salvador Dalis museum, Teatre-Museu Dalí, finns. Ett oerhört intressant konstmuseum med tavlor, skulpturer, installationer och smycken från 50 år av Dalís yrkesverksamma liv under åren 1921-1981. Bredvid ligger Dalís juvelmuseum med så magnifika smycken att man blir tårögd.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 100.000

Valuta: Euro

Landsnummer: 34

Religion: Majoriteten katoliker

Tidsskillnad: Ingen

Officiellt språk: Katalanska och spanska  

Hotell i Girona

Hitta billiga hotell i Girona

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Gerona

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.