Karta

Flyg till Bratislava

Bratislava - Skönheten vid Donau, Slovakiens huvudstad och politiska centrum. 

Upptäck en modern stad i klassisk stil. Vandra i den charmiga staden på dagen och runda av med storslagen opera eller teater på kvällen. Här i Bratislava kan du njuta den fantastiskt rika kulturella historien präglad av en rad blandade folkgrupper. Upplevelser inom kultur, musik, arkitektur och historia väntar dig på Donaus strand. Välkommen till en oupptäckt skatt!

Allmänt om att resa till Bratislava

Visum

Nordiska medborgare får stanna 90 dagar utan visum.

Alla besökare behöver giltigt pass eller för EU-medborgare nationellt ID-kort. Man är välkommen att besöka Slovakien i 90 dagar (inom 6 månader från första inresedatum) för att turista eller göra affärer. Alla utlänningar bör kunna uppvisa intyg över försäkring som täcker eventuell vård och sjukhusvistelse i Slovakien.

Säsong

Bratislava är lika välkomnande och spännande året runt. Klimatet i Slovakien bjuder på kalla vintrar och varma, fuktiga somrar. 

Ta sig runt

Ta gärna med bekväma skor - de centrala delarna går utmärkt att besöka till fots då de intressanta platserna ligger nära varandra. En väl utbyggd kollektivtrafik gör att besök lite längre bort kan genomföras smidigt och till bra pris. Se dock till att ha lite mynt redo då de automater och kiosker som tillhandahåller biljetter inte tar emot varken kort eller sedlar.

Öppetitder

De flesta butiker har öppet måndag till fredag kl. 08.00-18.00 och lördagar kl. 08.00-12.00. Större varuhus och shoppinggallerior har öppet lite längre (kl. 09.00-21.00) samt även på söndagar.

Dricks

Cafeer och restauranger har bordsservering och dricks (5-10%) uppskattas, beställer du bara en drink eller en kopp kaffe är det kutym att runda upp notan till närmaste hela euro. 

Information och nödfall

Allmänt nödnummer: 112

Polis: 112

Ambulans: 112

Brandkår: 112

Sveriges ambassad (ligger i Österrike): +43 1 21 75 30

Hotell i Bratislava

Använd Skyscanner för att söka och jämföra hotell i Bratislava.

Sevärdheter i Bratislava

Bratislava har många vackra och originella platser att njuta av. Du får känna tidens vingslag i ett historiska slott och fascineras av modern bro-konstruktion, kittla dina sinnen med musik och konst. Här får du upptäcka skatter som för många ännu är okända.

1. Bratislava Slott, en av de mest populära attraktionerna. Passa på att besöka slottet på sin platå 85 meter ovan Donau en molnfri dag och du har enastående utsikt mot Ungern och Österrike. Slottet återställdes under 1950-60 efter att ha legat i ruiner sedan branden 1811. Under arbetet med

uppbyggnaden lades stor vikt vid att i minsta detalj återskapa inredning och arkitektur i slottet vars ursprungliga delar härstammar från 900-talet.

2. Novy Most, Nya Bron går över Donau. Den asymmetriska bron kröns av en resturang i form av ett flygande tefat, lämpligt döpt till UFO. Restaurangens observationsplats ger dig en fantastisk utsikt över gamla staden och fler av sevärdheterna i den. Att besöka observationsplatsen kostar extra om du inte kombinerar det med ett besök på restaurangen.

3. Slovakiska Nationalteatern, eller Bratislavas Operahus som den också kallas, uppfört i nyrenässans är en imponerande byggnad med imponerande innehåll. Många av världens mest framstående operasångare har skolats här. Operan har föreställningar på två olika ställen. Det mindre stället är denna historiska byggnad (historická budova), som ligger i centrala Gamla Stan. Den större och nyare byggnaden (nová budova) för framträdanden ligger i närheten av floden Donau. Den nya Nationalteatern tar emot 1700 besökare åt gången. Nationalteatern i Bratislava är säte för den slovakiska nationella operan och baletten så boka in ett besök på nationalteatern om du vill uppleva opera eller balett av hög kvalitet.

4. Cumil, Schöne Naci och Paparazzi - ja vem vet vem du stöter på under din vandring i staden. Dessa lustiga statyer har placerats ut runt om i centrum. Mest känd är Cumil (också kallad Rubberneck) men se om du inte även råkar stöta på Napoleons soldat om du rör dig på Stora torget.

5. Slovakiens Parlament har en av stadens bästa placeringar på sin klippkant nära slottet. Parlamentet är öppet för besökare med guidad rundtur dagligen kl 14.00. Observera att inte alla guider talar engelska. 

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Bratislava

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.