COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Vad får man ha med sig i handbagaget på flyget?

Alla artiklar

Vad får man ha med sig i handbagaget på flyget?

Vad får man egentligen ha i handbagaget och vilka föremål är otillåtna i kabinen? Från rakhyvlar till plattänger - Skyscanners sammanställning visar vilka regler som gäller för de mest efterfrågade produkterna.


Hämta Skyscanner-appen

Som resenär kan det ibland vara svårt att veta vad man får och inte får ta med sig i handbagaget när man ska ut och flyga. Är det exempelvis okej att ta med sig sin rakhyvel på flyget och hur är det egentligen med tändare? Vår sammanställning hjälper dig att packa enligt reglerna (och förebygga pinsamma situationer i säkerhetskontrollen).

Får jag ta med vassa, spetsiga eller trubbiga föremål i handbagaget?

De flesta föremål som är vassa eller spetsiga är förbjudna ombord då de kan vålla allvarlig skada. Detsamma gäller för trubbiga redskap som kan användas som tillhygge. Det finns dock vissa undantag och det går bland annat bra att ta med sig nagelsax samt pincett i handbagaget. Likaså är det okej att ta med sig sin rakhyvel på flyget under förutsättningen att bladet sitter inkapslat i plasthandtaget. Lösa rakbland är däremot förbjudna och måste checkas in.

Räknar du med regn på din destination? Det går alldeles utmärkt att flyga och ta med paraply!

Vassa, spetsiga och trubbiga föremål

FöremålHandbagageIncheckat
Baseboll- och brännbollsträNejJa
BatongNejJa
GångstavarJaJa
IsklyvareNejJa
Kampsport-utrustning (t.ex. knogjärn)NejJa
Kniv (med blad över 6 cm)NejJa
Klubbor (t.ex. hockey- och golfklubbor)NejJa
KorkskruvNejJa
KryckorJaJa
KäppJaJa
NagelsaxJaJa
ParaplyJaJa
PincettJaJa
RakbladNejJa
RakhyvelJaJa
Sax (med blad under 6 cm)JaJa
Sax (med blad över 6 cm)NejJa
Sablar och svärdNejJa
SkridskorJaJa
StickorJaJa
SynålarJaJa
VirknålarJaJa
YxaNejJa

Tändare på flygplan

Det är tillåtet att ta med sig EN tändare ombord på flyget, alternativt EN liten ask med tändstickor. Tändaren eller tändstickorna ska förvaras antingen i fickan eller nära kroppen och ska alltså inte placeras i ditt handbagage. Båda två är förbjudna att medföra i det incheckade bagaget.

Likaså får elektroniska cigaretter inte packas ner i det incheckade bagaget utan måste förvaras i kabinväskan under hela resan.

Elektronisk utrustning i handbagaget

All vanlig elektronisk utrustning, så som bärbara datorer, mobiltelefoner (förutom Galaxy Note 7) surfplattor, MP3-spelare samt kameror är tillåtna ombord. Observera att du vanligtvis är tvungen att ta ut ovanämda apparater ur sina eventuella fodral och lägga dem i en plastlåda vid säkerhetskontrollen.

Får man ha plattång i handbagaget? Ja, du kan ta med dig både plattång och hårtork i din kabinväska utan problem. Likaså går det även bra att ta med sig rakapparat i handbagaget.

Elektronisk utrustning på flyg till USA eller Storbritannien

Observera att både USA och Storbritannien har infört ett förbud mot att ta med elektronisk utrustning i kabinen vilket innebär att elektronik större än en mobiltelefon måste checkas in. Förbudet gäller passagerare på flyg till USA eller Storbritannien från vissa länder i Mellanöstern, Nordafrika samt Turkiet.

Litiumbatterier på flyget

Lösa litiumbatterier får inte placeras i den incheckade resväskan utan måste transporteras i handbagaget. Batterierna ska antingen förvaras i orginalförpackningen och om denna inte finns kvar måste du täcka batteriets poler med hjälp av tejp. Observera att varje batteri sedan måste förpackas i en seperat plastpåse.

Medicin på flyget

Det går bra att resa med medicin (gäller både flytande medicin och medicin i fast form). Observera dock att du som med all annan vätska måste presentera flytande medicin i säkerhetskontrollen. Även om det inte är något krav så underlättar det om medicinen medförs i sin orginalförpackning.

Resa med medicin

FöremålHandbagageIncheckat
Flytande mediciner och sprutorJa – men ska presenteras i säkerhets-kontrollenJa
InhalatorJaJa
KosttillskottJaJa
Sjukvårds-artiklarJaJa
Tabletter och pulverJaJa

Observera att olika flygbolag och andra länder kan ha ytterligare regler och restriktioner för de ovanämnda samt andra föremål. Kontrollera alltid med ditt flygbolag vad som gäller för just din resa.

Vätska på flyg

Du får endast ha med dig en begränsad mängd vätska ombord på planet. Med vätskor avses bland annat vatten och andra drycker, krämer samt parfym. Det är tillåtet att ta med en eller flera behållare som var och en rymmer högst 100 ml vätska. Dessa behållare måste i sin tur packas i en transparent, återförslutningsbar 1-literspåse och sedan presenteras i säkerhetskontrollen. Observera att även mat kan räknas som vätska.

Undantag för mängden vätska ombord görs för barnmat/dryck som barnet behöver under flygresan, viktig medicin samt Taxfree-varor köpta på flygplatsen.

Letar du efter billiga flyg?

Kanske gillar du även följande artiklar:

Kabinpersonalens 10 bästa flygtips

Förbjudna ombord: 10 överraskande föremål som du inte får packa i handbagaget

Konsten att resa med enbart handbagage

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg,hotell och hyrbilar.