Nyheter Kabinpersonalens 10 bästa flygtips

Alla artiklar

Kabinpersonalens 10 bästa flygtips

Med tanke på hur mycket planering som krävs inför en resa är det inte konstigt att somliga känner att de behöver semester för att återhämta sig efter en semester! Skyscanner har intervjuat kabinpersonal från olika flygbolag och sammanställt en lista med deras 10 bästa flygtips.

Hämta vår gratis app

1. Hur får man lättast en flyguppgradering?

Medan alla flygbolag har sina egna riktlinjer när det kommer till uppgraderingar så hjälper det aldrig att vara en total idiot vid incheckningsdisken (sagt av en flygvärdinna), oavsett vilket flygbolag det gäller. Det eliminerar nämligen alla chanser att få en uppgradering. Anmäl dig i stället till ett lojalitetsprogram – speciellt om du har förkärlek för ett specifikt flygbolag. De flesta flygbolagen har en tendens att uppgradera sina trogna kunder.

Sök flyg hos Skyscanner

Läs mer: Så fixar du en uppgradering: 15 tips som tar dig till business class

Business Class-säten på flygplan

2. Hur undviker man att betala för bagageövervikt?

”Packa mindre” anmärkte en flygvärdinna i en uppenbar ton. Men då det inte alltid är ett alternativ är tricket att balensera ut vikten mellan väskan som du checkar in och ditt handbagage. Välj alltid en mjuk väska, exempelvis en ryggsäck som handbagage i stället för en väska med hjul då det är mindre risk att någon misstänker att den första är för tung.

De flesta flygbolagen väger inte handbagaget om det inte är uppenbart att det alldeles är för tungt så se till att låtsas som det är jättelätt (trots att det väger runt 20kg). Ett annat tips är att ha på sig fler lager med kläder – flygplatser och plan är ändå iskalla! Vårt favorittips är att ”om du besöker vänner och familj, handla presenter i tax free-butiken så slipper du överbelasta väskan.”

Läs mer: De 15 bästa packningstipsen någonsin

3. Vilken är den bästa sittplatsen ombord på planet?

”Gången! Gången! Gången!” utbrast en purser. Det är mycket som talar för en plats i gången – det är lätt att komma ut och ta sig till toaletten, du kan sticka ut ett ben (undvik dock att lägga fälleben på personalen) och när ni väl är i luften, kan du enkelt byta till en annan tom plats. Trots det så visar en tidigare undersökning från Skyscanner att cirka 60% av resenärer föredrar fönsterplatsen. Överlag beror det helt på vad man prioriterar som avgör vilken den bästa platsen ombord är.

Läs mer: 6 tips på hur du får den bästa platsen ombord på flyget

4. Vad är alkoholgränsen på flyget?

Trots det du har läst så beror detta främst på två faktorer: ditt beteende och kabinpersonalens humör. Eftersom alla tål olika mycket alkohol, övervakar personalen konstant passagerare för att se om det finns tecken på att de är lite för lulliga och om det är fallet, så blir det förmodligen din sista drink!

5. Hur lugnar man småbarn som gråter konstant?

Det varierar givetvis från barn till barn men generellt sett hjälper det att visa dem kabyssen då det finns mycket spännande att se – distraktioner hjälper alltid då barn ofta skriker då de är uttråkade. Ge aldrig ditt barn socker då den tillfälliga rusningen gör dem ännu mer lättretligare. Dessutom gråter många barn vid start och landning på grund av tryck i öronen och det bästa är att mata dem samtidigt som planet lyfter eller landar.

Läs mer: Skyscanners överlevnadsguide: flygresa med barn

Barn som gråter

6. Hur mycket kostar det att ta med sig husdjuret på flyget?

Detta beror helt och hållet på flygbolaget och dess restriktioner samt storleken på ditt husdjur. Det finns dessutom regler för hur många djur som totalt får lov att vara med ombord så det bästa är att boka långt i förväg. Vissa raser är inte tillåtna att ta med ombord på grund av deras genetiska egenskaper som gör att de inte bör flyga. Se till att läsa på ordentligt om flygbolagets policy så slipper du bli överraskad när du anländer till flygplatsen med din pälsiga vän.

7. Hur försäkrar man sig om att ens bagage anländer först?

Det lättaste sättet är att se till att din väska blir markerad som ”priority-bagage.” Om du är en frekvent resenär brukar detta oftast ske automatiskt men annars kan det hjälpa att fråga snällt för att få en etikett. Det hjälper även att markera din väska som ömtålig. Om dessa två tips inte fungerar, kom ihåg att de väskor som checkas in sist oftast kommer först ut på rullbandet. Så att checka in i allra sista sekund kan hjälpa!

En liten pojke bär stolt på en resväska på flygplatsen

8. Hur tar man sig runt vätskereglerna?

Ha mindre flaskor med schampo, balsam och andra vätskor som du behöver. Om du använder dig av internationella varumärken, överväg att köpa produkter i resestorlek – dessa finns alltid i Duty Free-butiken.

Läs mer: Förbjudna ombord: 10 överraskande föremål som du inte får packa i handbagaget

Säkerhetskontroll på flygplatsen

9. Hur undviker man jetlag?

Det finns flera sätt att undvika eller åtminstone förebygga jetlag på. Planera din resa smart för att undvika jetlag och väl på planet bör du undvika att dricka alkohol och kaffe eftersom det torkar ut kroppen. Drick i stället massvis med vatten! När du väl har landat ska du utsätta dig för dagsljus då det påskyndar omställningen.

Läs mer: Jetlag: 15 tips för att slippa tröttheten

Kvinna lider av jetlag

10. Hur färsk är maten ombord på flyget?

Trots att kabinpersonalen som intervjuades visste att de skulle förbli anonyma, var de noga med att poängtera att det finns stränga regler som måste följas för att försäkra sig om att flygplansmaten är färsk och av god standard. Överlag så är maten förberedd högst 10 timmar innan den äts. Det ändrar dock inte på faktumet att det verkligen inte smakar som något lagat av Sveriges mästerkock.

Karta

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.