COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Midsommarfirande världen över – Skyscanner tipsar

Alla artiklar

Midsommarfirande världen över – Skyscanner tipsar

Midsommar med midsommarstång, blomsterkransar och ”små grodorna” är lika ursvenskt som den blå-gula flaggan. Midsommar har sina rötter från hednisk tid. Det är också en av de viktigaste svenska högtiderna. Men visste du att midsommar öven firas på flera håll ute i världen?

1. Alaska: Midnight Sun Festival

Under midsommar och dagarna kring midsommar samlas Alaskaborna för stora festligheter och olika utomhusaktiviteter för att umgås och ha roligt. Alaskaborna firar gärna genom att ge sig ut på utomhusaktiviteter. Aktiviteterna spänner allt från vandring och cykling till konserter och festivaler. Festandet är planerat efter solens gång för att dra full nytta av vårens ankomst och framförallt av midnattssolen.

I Fairbanks, Alaska är man bara 225 km söder om polcirkeln och där vet de hur man festar in sommarsolståndet på rätt sätt. På Midnight Sun Festival varje år kan du besöka en tolv timmars gatumässa och titta på levande musik från över 30 akter. Under eventet finns det massor av gatuförsäljare, stånd med street-food (är du en foodie ska du definitivt åka hit!) och massor av andra aktiviteter. Midnight Sun Festival myllrar av människor i alla åldrar och alla är välkomna.

LÄS MER: Skyscanners ultimata guide till Alaska

2. Bulgarien: Hoppa över elden

I Bulgarien är den 24 juni känd som Enyovden. Midsommar är en dag då man firar häxor, healers och de lokala älvorna som kallas ”samodiva” som har sitt ursprung i slavisk folklore. Enyovden-festen markerar slutet på sommaren och att solen ”badar i vattnet”. Därför har alla vattendrag en extra stark magisk kraft under midsommardagen.

Man bär blomsterkransar under Enyodven-festandet men senare på natten kastar alla ogifta kvinnor och män kransarna i det magiska vattnet för att drömma om sin tillkommande under natten. Deltagarna under festligheterna gör också en eldritual som involverar dans på glödande kol, kallad Nestinarstvo. Dessutom hoppar man över elden under firandet.

Etnografiska museet Etar är det första friluftsmuseet av detta slag öppnat i Bulgarien. Museet ligger 8 km söder om staden Gabrovo och här kan du delta i ett mer publikt firande men de har också andra event som kretsar kring Bulgarisk kultur.

LÄS MER: Semester i Bulgarien: 7 vackra resmål

3. Danmark: Bränn halm-häxor

Midsommar i Danmark är känd som Sankt Hans Aften och firas den 23 juni. Denna dag går danskar man ur huse för att fira midsommar på närmaste strand. Dansk midsommar handlar mycket om familjen och kretsar kring brasor som helst ska vara stora så att de kan brinna hela natten på stränderna.

Många brasor inkluderar också en människoliknande docka ovanpå elden, vanligtvis är denna gjord av halm och tyg. Den brinnande dockan symboliserar en häxa och att man ”skickar bort häxan” genom att bränna upp den. Ibland stoppar man också en slags raketer i häx-dockan så hon börja ”skrika” när hon brinner upp.

Med sig till stranden har man också en picnic korg som innehåller korv, öl och ibland också en slags deg som man virar runt en pinne och gräddar i elden som en slags ”pinnbröd”. Man leker, spelar spel och umgås och sjunger. Vi älskar vårt land är en dansk sång som också kallas ”Midsommervisen” – midsommarsången. Det är en gammal psalm om midsommar och sjungs i regel också under firandet.

LÄS MER: Att göra i Danmark: 5 tips för sommarsemestern

3. Estland: Brasor och musik

Midsommar kallas för Jaanipäev i Estland och firas bland annat genom att man tänder enorma brasor. Traditionellt eldar man för att brasan skrämmer olyckliga skördeförstörande andar, så ju större eld; desto längre håller sig andarna borta. Unga estniska kvinnor samlar nio olika typer av blommor och placerar dem under kudden för natten för att drömma om en framtida make.

De mer äventyrliga hoppar över brasan eller genom att svänga så högt som möjligt på byns trägunga i hopp om att uppnå välstånd. Mer måttliga midsommar-traditioner inkluderar att sjunga, dansa och berätta gamla folksägner.

För den som vill uppleva Estlands midsommar är Suure-Jaani Musik Festival i centrala Estland ett bra alternativ. Detta är ett veckolångt evenemang som pågår mellan 16-23 juni där du kan uppleva musik och traditioner som kretsar kring midsommarfirandet.

LÄS MER: Saker att göra i Estland: 7 tips du inte får missa

4. Finland: Fira Guden ”Ukko”

Midsommaren är höjdpunkten under den korta men ack så vackra finska sommaren. Till typiskt midsommarfirande i Finland hör båtturer, grillande och bastubad. Midsommarelden brinner natten igenom och man måste vakta den noga så att elden inte sprider sig. Under natten är det heller inte ovanligt att man badar bastu för att sedan ta sig ett (kallt) naken-dopp mellan varven i bastun.

I Finland firas Juhannus (efter Johannes döparen) men firandet har egentligen sina rötter i den hedniska firandet av guden Ukko. Ukko var en finsk Gud som beskrivs som en fadersgestalt i finsk mytologi. Guden Ukko var den som skapade och höll ordning i världen. Han var ansvarig för vädret men även för skörden och andra naturhändelser.

På modern finska betyder ordet ukko gubbe men ordets mer mytologiska ursprung kan anas i ordet ”ukkonen”, vilket betyder åskväder. Inte helt olikt svenska ”Tor”. När man tänder brasan till midsommar, kallas brasan för ”Ukko-Kokko” eller Gubb-brasa om man ska översätta rakt av.

LÄS MER: De 8 mest natursköna platserna för en semester i Finland

4. Island: Dansa hela natten

Islands midnattssol återvänder med sommarsolståndet och islänningar firar solen med traditionella fester, brasor och musik. Dessutom med en mängd traditionell isländsk mat och dryck.

Om du är sugen på att fira midsommar som en viking och dansa natten ända till morgonsolen går upp är Island landet du ska vara i. Det  isländska firandet av den första sommardagen på Reykjaviks Secret Solstice Festival började 2014 med över 8 000 deltagare och fortsätter att växa varje år. Årets festival äger rum från 21 juni till 24 juni.

5. Lettland: Jāņi Party


I Lettland hymlar ingen om att det är solen som dyrkas under midsommar. Man firar genom att dansa hela natten, dricka massor av öl och äta Jāņi-ost (en slags sur ost kryddad med kummin). Känd som Jāņi går midsommarfirandet och traditionerna tillbaka till medeltiden. Man binder också blomsterkransar, går ut i naturen och sjunger traditionella sånger. Bilar dekorerade med grenar är inte heller ovanligt att se.

Midsommar i Lettland markeras av massor av fester och traditioner som att hoppa över brasorna. Par som hoppar hand i hand över midsommarbrasan gör det för att eldens övernaturliga krafter ska stärka förhållandet. Om du är i Riga under midsommar brukar man arrangera ett mer officiellt firande i Krastmala, vid kajen.

6. Storbritannien: Hedniskt firande

Storbritanniens hedniska förflutna genomsyrar fortfarande firandet kring midsommar. Förr firade man med brasor för att ge ljus och för att avvärja onda andar. Festligheterna inkluderade dans, fest och enorma mängder mat och dryck. Man trodde att spöken kunde passera från efterlivet till nutidens värld under midsommarens natt. Människor deltog därför i olika ritualer, som att springa genom brinnande eldar. En annan tradition var att hoppa så högt som möjligt över elden för bra skördar.

Dessa traditioner höll ända tills dess att kristendomen stämplade dem som olämpliga. Trots detta har många av de mer hedniska traditionerna överlevt till idag. Att tända enorma brasor är till exempel fortfarande en viktig del av traditionerna i till exempel Cornwall och Irland.

Stonehenge tros ha använts som en viktig religiös plats av tidiga britter redan för 4000 år sedan och hedniska fester på platsen började på 20-talet. Platsen har under senare år fått nytt liv som en viktig plats för midsommarfirandet, trots att det inte finns några större festivaler på platsen längre. Tusentals människor vallfärdar till Stonehenge under midsommar för att bevittna soluppgången. Under sommarsolståndet ligger nämligen solen i linje med stenarna och det är en spektakulär syn.

LÄS MER: 5 alternativa städer för en weekend i Storbritannien

Mer om Midsommar

Sommarsolståndet sker någon gång mellan 20-21 juni på norra halvklotet och 21-22 december på södra halvklotet. Historiskt kommer både firandet av midsommar och dansen kring midsommarstången från ett hedniskt firande. Man firade helt enkelt in vårens spirande växtlighet. I bondesamhället ansågs midsommarnatten vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

Den kristna kyrkan började på 300-talet fira den helige Johannes döparens dag den 24 juni. På grund av detta övergick det hedniska firandet till stora delar att bli en kristen högtid. Dock har många av de hedniska traditionerna överlevt kristnandet. I Norge och Sverige till exempel är det fortfarande vanligt att placera blommor under kudden för att drömma om sin framtida kärlek. På många ställen tros det att alla som ser solen stiga på Midsommardagens morgon kommer att vara friska under hela året. Även eldarna och traditioner kring dessa härrör sig från en svunnen, mer hednisk, tid.

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.