Nyheter Skyscanners ultimata guide till Alaska

Alla artiklar

Skyscanners ultimata guide till Alaska

Den kallas för ”The Last Frontier”, alltså den sista vildmarken. Berg, sjöar, glaciärer, brunbjörnar och vattenfall. Alaska låter som en drömdestination. Men hur tar man sig hit, när och vad ska man se och göra? Här är vår ultimata guide till USA:s nordligaste och största delstat, dit våra förfäder åkte för att vaska guld.

Hämta Skyscanner-appen

Fakta om Alaska

Alaska är nästan fyra gånger så stort som Sverige och Amerikas största delstat men med endast 700.000 invånare. Detta för att stora delar av delstaten består av ren och skär, orörd vildmark. Huvudstaden heter Juneau och har en gammal stadsdel som är värt ett besök.

alaska

Att ta sig hit

De flesta som åker till Alaska flyger till staden Anchorage, som fungerar som Alaskas inkörsport. Här bor nästan hälften av Alaskas invånare.

Ta sig runt i Alaska

Det går inte att ta sig runt på vägar överallt i Alaska. Exempelvis i södra Alaska finns enbart ett fåtal vägar och många invånare har sitt eget pontonflygplan. Annars är bil och båt huvudsakliga transportmedel i Alaska. Till huvudstaden Juneau kan man endast komma med flyg eller båt. Man kan självklart hyra bil i Alaska och i Anchorage har flera av de stora hyrbilsföretagen sina kontor. Ifall du planerar att flyg till olika ställen behöver du boka dessa resor i god tid innan avresa. Många av flygbolagen arrangerar hela turer och paket.

Fiskande björn i Alaska.

Prisnivå

Prisläget i Alaska är ungefär detsamma som i Sverige, ibland är mat och dryck lite billigare. Behöver du fiskeutrustning och jaktprylar är det bäst att köpa dem på plats, eftersom sådan utrustning är mycket billigare här. Även bensin är billigare än hemma.

Bästa tiden att åka till Alaska

De flesta besöker Alaska under sommarhalvåret från mitten av maj till mitten av september, eftersom det är lättare att ta sig fram då och sommardagarna ofta är ganska sköna utan varken extrem kyla eller hetta. Däremot kan det regna en hel del. Längs kusten finns det stora regnskogar med hög fuktighet. Alaska har även ett par skidorter, ifall du vill åka hit och skida är det på vintern som det gäller.

Cyklande pojke i en stad i Alaska.

Bra saker att tänka på

Vildmarken i Alaska är otroligt läcker och har du tur ser du snögetter, björnar och älgar. Det kan vara ganska dyrt att flyga till vissa områden, men ändå värt det. Det är sällan du ser en sådan orörd natur. Men kom ihåg att ifall du gör en egen roadtrip med bil att fylla på tanken och ha bra utrustning och extra kläder och bensindunkar, mat och vatten. Ibland är det långt mellan affärer och besinmackar.

snöiga berg i Alaska.

Att se och göra i Alaska

Om du är en naturmänniska är Alaska stället för dig. Hit åker man nämligen för att uppleva naturen. Det kan handla om att vandra genom storslagna landskap, paddla, fiska, åka på björnsafari, luta dig tillbaka i en hundspann, vaska efter guld och ränna i full fart ner för en fors. Här är några fler saker du inte bör missa.

1. Denali National Park

Den mest kända nationalparken i Alaska heter Denali National Park och hette tidigare Mount McKinley. Här kan du se björnar och älgar i det vilda. Du kan köra själv bil in i delar av parken, men vissa delar går endast att ta sig till med en organiserad busstur.

2. Katmai National Park

En annan känd nationalpark är Katmai National Park som du måste flyga till. Här kan du fiska stora laxar, se stora björnar och stora vattenfall. Allt är stort och vilt. Och otroligt häftigt.

3. Root Glacier

Har du någon gång vandrat på en glaciär? Det är ett utmanande äventyr.  En bit från den tidigare verksamma och numera övergivna gruvstaden Kennecott ligger glaciären Root Glacier som erbjuder spektakulära vyer. Säsongen för detta är sommartid fram till september. Du bör har en guide med dig som du bokar i förhand.

4. Lake Clark Nationalpark

Ett måste när du befinner dig i Alaska är att bege dig ut på en fisketur. Här finns nämligen fem sorters lax, torsk och enormt stora hälleflundror. Och miljön du kommer att befinna dig i är så spännande, vild och vacker. Fisketurer bör bokas i förhand och säsongen sträcker sig från våren till slutet av augusti.

5. Fairbanks och Juneau

Både Fairbanks och huvudstaden Juneau tycker vi är värda ett besök om du vill se hur stadslivet i Alaska ser ut. I Fairbanks hittar du intressanta museum som University of Alaska Museum of the North, the Morris Thompson Visitor Center och en stor djurforskning-station.

I Juneau är klimatet mildare och fuktigare och det finns många vackra parker att besöka och kalla regnskogar att vandra igenom i dess närhet. Dessutom tornar glaciärer Mendenhall upp i närheten och utanför kusten kan du åka på valsafari.  

6. Liarsville

Är du nyfiken på att vaska guld och vill veta mer om hur det gick till när guldletarna tog sig till Alaska på 1800-talet för att finna sin rikedom? I Liarsville vid Skagway får man lära sig allt detta och även prova på att vaska guld själv i en natur, som nästan inte känns sann för den är så vacker.

7. Homer Spit

Många förknippar Alaska med snö och bitande kyla men på sommaren finns faktiskt möjligheten att ta sig ett dopp. De vackraste stränderna ligger på halvön Homer Spit i västra Alaska. Kanske är vattnet för kallt för dig, men luften kan vara riktigt varm och skön och i stan finns mysiga butiker och restauranger och vid strandkanten grillar man och campar och har det allmänt trevligt.

Hitta billiga flyg till Anchorage Hitta billiga hotell i Anchorage

Läs mer:

10 magiska platser i Storbritannien

Sista minuten Turkiet: så hittar du billiga resor till Turkiet

Topp 8 saker att göra på Rhodos

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.