Nyheter Skyscanners användare tycker till: här är flygbolagen med bäst flygplansmat

Alla artiklar

Skyscanners användare tycker till: här är flygbolagen med bäst flygplansmat

Bäst flygplansmat har Turkish Airlines. Detta enligt en studie på Skyscanners hemsida, där över 1000 personer deltog genom att rösta på det flygbolag som de tycker har de mest välsmakande rätterna ombord.

Hur är det egentligen med flygplansmat? Är den så dålig som många säger? Och vilket bolag är bäst på att reta smaklökarna?

Vinnaren: Turkish Airlines har bäst flygplansmat

Vi på Skyscanner bestämde oss för att undersöka saken och utlyste en omröstning på vår hemsida och på Facebook. Sammanlagt röstade runt tusen personer på det flygbolag som de tycker har bäst mat och Turkish Airlines kom på första plats med 16 procent av rösterna. Deras meny ändras enligt årstiderna och maten är ofta gjorda av färska ingredienser. De har dessutom vunnit flera priser för sina lokalt turkiska rätter, tillagade av de flygande kockarna ombord.

Populärt med lokalinspirerad mat

På andra plats kom flygbolaget Emirates och på en god tredje plats SAS. De fick 12, respektive 11 procent av rösterna. Emirates har en regional inspirerad meny ombord medan SAS mat ombord är känd för att vara en skön blandning av klassiska rätter och nya, lite mer experimentella smaker.

För övrigt fick Qatar Airways och Thai Airways 10 procent, respektive 9 procent av rösterna i vår undersökning, medan bolagen Lufthansa, Air France och KLM enbart fick 5 procent av rösterna vardera. Flygbolagen Norwegian och Swiss fick i sin tur 3 procent  av rösterna.

Hela fem procent har aldrig ätit flygplansmat

I en undersökning för ett par år sedan, som gjordes av företaget Skytrax, ett av världens ledande företag för kvalitetsrankning av flygbolag, var resultatet lite annorlunda. Då var det de asiatiska flygbolagen som ansågs ha den överlägset bästa maten medan SAS inte ens fanns med bland topp-10.

Årets undersökning visar även att så många som fem procent av de som deltog i undersökningen aldrig ätit flygplansmat. På frågan varför var svaren bland annat: ”för att maten inte är inkluderad i biljettpriset”, ”jag ser alltid till att äta på förhand” och ”maten ser vidrig ut”.

Bäst flygplansmat – topp 10 flygbolag

Flygbolag Andel av rösterna
Turkish Airlines
16%
Emirates
12%
SAS
11%
Qatar Airways
9%
Thai Airways
9%
Lufthansa
5%
Air France 5%
KLM 5%
Norwegian 3%
SWISS 3%
Har aldrig ätit flygplansmat 5%

Kanske gillar du även följande artiklar?

Ta med egen mat på flyget – detta gäller

Flygplansmat: undvik att äta detta innan du flyger

Aktuella flygkampanjer just nu

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.