COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Är det säkert att åka till Egypten?

Alla artiklar

Är det säkert att åka till Egypten?

Egypten har under många år varit ett av svenskarnas favoritresmål, men de senaste årens händelser i landet har lett till betydligt färre besökare. Hur ser säkerhetsläget i Egypten ut och vad bör man tänka på vid resor dit? Skyscanner ger svar på de vanligaste frågorna.

Hämta Skyscanner-appen

Egypten har under många år varit ett populärt resmål för svenska turister och landet bjuder på unika sevärdheter, fina stränder och många spännande besöksmål. Det är här du kan beundra de magnifika pyramiderna, dyka i underbart vatten och njuta av strålande väder. De senaste åren har dock antalet turister i landet minskat kraftigt.

Hitta billiga flyg till Egypten
Egypten

Hur säkert är det att åka till Egypten?

Det senaste året har det skett en rad omfattande terroristattacker i bland annat Kairo, Alexandria, Tanta och utanför Minya. Det finns fortsatt risk för nya terroristattacker i landet. Demonstrationer bör undvikas och svenskar som befinner sig i Egypten uppmanas att hålla sig noga uppdaterade om läget, följa nyhetsrapporteringen och iaktta försiktighet.


Tänk på att säkerhetsläget kan ändras snabbt. Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet beslutat att ändra avrådan för Egypten. Följande avrådan gäller: Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Norra Sinai. Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Södra Sinai med undantag för städerna Sharm el-Sheikh, Dahab och klostret St Catherine. Undantaget från avrådan avser även resor mellan dessa platser med användande av huvudvägar.

Utrikesdepartementet avråder också från icke nödvändiga resor till ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat med undantag för kustområdet mellan Nildeltat och Marsa Matruh. Avrådan ändrades senast den 19 november 2018. Avrådan gäller tills vidare.

För de senaste uppdateringarna om säkerhetsläget i Egypten bör du besöka Utrikesdepartementets hemsida Sweden Abroad.

Egypten

Finns det platser i Egypten man bör undvika att resa till?

Utrikesdepartementet har hävt den tidigare avrådan från icke-nödvändiga resor till städerna Sharm el-Sheikh, Dahab och St Catherine på södra Sinaihalvön samt för resor mellan dessa städer. UD avråder fortsatt från alla resor till övriga Sinaihalvön samt från icke nödvändiga resor till övriga Egypten med undantag för Kairo, Alexandria och resor däremellan. Undantaget gäller också turistorterna vid Rödahavskusten, Nildalen mellan Luxor och Abu Simbel samt resor mellan dessa delar av Nildalen och turistorterna vid Rödahavskusten.

UD avråder dessutom från icke nödvändiga resor till:

Ska du resa till Dahab och St Catherine rekommenderas det att du använder dig av väletablerade researrangörer. Innan resan bör du inhämta uppdaterad information om säkerhetsläget lokalt. Följ eventuella säkerhetsåtgärder i form av exempelvis poliseskort.

Utrikesdepartementet avråder även från resor till och från Gaza. Tänk på att ambassaden i Kairo inte har möjlighet att assistera vid in- och utresor till och från Gaza vid gränsövergången vid Rafah. Observera att den som reser in i Gaza via Erez/Israel får enligt egyptiska regler inte resa ut ur Gaza in i Egypten via Rafah. Gränsövergången vid Rafah har oregelbundna öppettider.

Utrikesdepartementet avråder också från icke-nödvändiga resor till Västra öknen, detta då ett antal terroristattacker har ägt rum i området.

Egypten

Resa till Egypten

På grund av den förhöjda risken för terrorattentat rekommenderas turister i Egypten att iaktta stor försiktighet. Som besökare i Egypten bör man vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande, detta gäller särskilt på platser med stora folksamlingar, vid större evenemang, i och omkring offentliga platser och byggnader. Var också extra uppmärksam om du rör dig vid religiösa platser, exempelvis kristna kyrkor och i synnerhet i samband med gudstjänster. Extra uppmärksamhet rekommenderas också vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra.
Följ lokala myndigheternas anvisning i säkerhetsfrågor.

Egypten

Vilka rättigheter har jag om jag vill avboka min resa till Egypten?

Om du bestämmer dig för att avboka en resa till en av turistdestinationerna i Egypten och det inte finns någon direkt avrådan från UD om att resa dit, kommer du antagligen förlora en del av alternativt hela det betalda beloppet (beroende på villkoren i din reseförsäkring).

Om Utrikesdepartementet däremot utfärdar en avrådan och researrangören sedan ställer in resan, finns det en möjlighet för dig som resenär att få tillbaka beloppet.

Egypten

Behöver du reseinspiration och tips?

Aktuella flygkampanjer just nu

De 10 billigaste länderna att semestra i

Bästa tiden att boka dina flygbiljetter och spara mest pengar

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.