Karta

Flyg till Kuala Lumpur

Billig shopping och lyxiga klädbutiker. Skyskrapor och smala gränder. All fler upptäcker Kuala Lumpur - staden där ytterligheter och kulturer möts i samma gathörn.

Här lever malajer sedan generationer tillbaka sida vid sida med stora minoritetsgrupper från Indien och Kina. På gatorna trängs åldrade sariklädda kvinnor med mörkröd bindi i pannan, välparfymerade business-kineser i kostym och unga malajtjejer med Iphone och åt­smitande slöja. Kuala Lumpur är en stad där det är lätt att trivas.

Visum

På flygplatsen får du en inresestämpel som ger tillstånd att stanna i tre månader. Vissa delar av Malaysia har ett stort mått av självstyre och fortsätter du dit kan det behövas en ny inresestämpel där. Annars anses du vara i landet illegalt.

Säsong

Här är det fuktigt och varmt, 22-33 grader, året om. Regnperioden är mellan oktober och februari.

Ta sig runt

I Kuala Lumpur finns det både tåg, monorail och buss som alla är både bra och moderna. Monorail och LRT är två olika tågbanor som går på räls uppe i luften. De tar dig runt till de flesta attraktioner, sevärdheter och köpcenter. Taxi är ett billigt och bra alternativ.

Öppettider

Banker: måndag-fredag 10.00-15.00, lördag 09.30-11.30

Butiker: dagligen 10.00-22.00

Museum, gallerier och parker: dagligen 09.00-17.00

Dricks

Dricks ingår på krogen men det är brukligt att man betalar upp till 10 procent om man är mycket nöjd med servicen och maten. Samma sak gäller taxi.

Nödnummer

SOS Larm: 999

Sevärdheter (topp 5)

Petronas Twin Towers

Den som vill börja med en överblick kan åka upp i Petronas Towers, de futuristiska tvillingtornen som är världens sjunde högsta byggnad och har blivit en symbol för Kuala Lumpur. Precis vid tornen ligger också Kuala Lumpurs mest fashionabla gata, Bukit Bingtang, med lyxhotell, restauranger och flotta kontorsbyggnader. Sväng gärna förbi National Museum där du kan lära dig mer om landets historia, konst, kultur och ekonomi.

Regnskogen

Överallt finns stora parker. Det finns till och med en bit uråldrig regnskog rakt under KL Tower. Men lokalbefolkningen brukar hålla sig borta från Bukit Nanas forest reserve eftersom myggorna gillar att hålla till där (de är inte farliga, men ta med myggspray). Området är så stort att det kan vara en god idé att betala för en guidad tur.

Jalan Alor

Det är inga problem att hitta bra restauranger med rimliga priser i Kuala Lumpur. Det finns också ett stort utbud av lyxrestauranger om du vill skämma bort dig själv. Priserna är ändå mycket billigare än hemma. Ett populärt ställe att äta middag på, både för turister och lokalbefolkning, är gatan Jalan Alor. Varje eftermiddag klockan 17 förvandlas gatan till en stor uteservering när hundratals plastbord och stolar sätts ut på gatan.

Prisvärd shopping

Gillar du att shoppa har du kommit rätt. Priserna på kända märkesvaror är i regel mycket lägre än hemma och det finns otaliga köpcenter att välja mellan. Mid Valley Megamall har allt under ett tak och här kan du shoppa i 430 butiker, gå på restaurang eller se de senaste biofilmerna från Hollywood. Lite annorlunda shopping hittar du i Chinatown, på gatan Jalan Petaling. Oavsett vad du är ute efter hittar du billiga kopior av det här.

Det riktiga Malaysia

Många av de verkliga pärlorna finns utanför city, men man behöver inte åka särskilt långt. Ta tåget till Port Klang där man med hjälp av färja kan hitta till flera favoritställen. Där finns en fiskebyar som är helt orörda och oexploaterade av turismen. Där kan man hitta det riktiga Malaysia.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1, 4 miljoner

Valuta: Ringgit

Landsnummer: 60

Religion: Majoriteten är muslimer.

Tidsskillnad: + 6 timmar.

Officiellt språk: Malajiska  

Hotell i Kuala Lumpur

Hitta hotell i Kuala Lumpur

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Kuala Lumpur

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.