Nyheter Bäst i test: 8 resväskor skoningslöst prövade

Alla artiklar

Bäst i test: 8 resväskor skoningslöst prövade

Hur tåligt är ditt bagage egentligen? Skyscanner testar åtta populära resväskor och låter dem genomgå det ultimata ”dö-resväska-dö-testet”. Nu vet vi vilka som har det som krävs!

Hämta vår gratis app

Skyscanners grymt tuffa väsktest

Vi skapade ett riktigt hårt fyrstegs-test för att se hur mycket stryk varje väska tål innan de ger upp. Vi valde åtta olika resväskor, som sträcker sig prismässigt från 250 kronor för den billigaste och färggladaste, till 3.700 kronor för en premium Samsonite resväska.

Eminent Move Air

Kapacitet: 66 liter
Mått: 68 x 43 x 24 cm.
Vikt: 3,1 kg
Pris: Ca 1000 kr

Den taiwanesiska väsktillverkaren hävdar att deras resväska ”är tillverkad för den mest krävande användaren, och känd världen över för sin långa hållbarhet.”

Användbarhet: 4/5

Den har fem års garanti, fyra rejäla dubbla spinner-hjul, TSA-kombinationslås (Det är lås som tullen i USA kan öppna med egna nycklar, utan att behöva bryta upp väskan), ett teleskophandtag i plast och handtag både på sidan och ovanpå. Inuti är väskan fodrad och har en innerficka med blixtlås och packremmar.

Testresultat: 5/5

Detta är en riktigt tuff taiwanes! Tillverkad av polykarbonat från nya Makrolon® och enligt Eminent, ”extremt hållbar”. Denna resväska var en av de tre som klarade av att få en bil över sig, utan att få några större skador. Faktum är att efter att vi lyckats trycka ut bucklorna i väskan, var den i sådant förvånansvärt gott skick, att vi kunde använda den för att bära hem vår filmutrustning. Vi får helt enkelt omdefiniera uttrycket ”Made in Taiwan”. Den här väskan får med all säkerhet högt betyg.

Valuta för pengarna: 4/5

En lätt, funktionell och väldigt tuff väska, som är byggt för att hålla. Ett perfekt val för den som reser mycket

Karabar K-Bar-310 Medium

Kapacitet: 69 liter
Mått: 67 x 44 x 27 cm
Vikt: 3,3 kg
Pris: Ca 325 kr

Den brittiska väsktillverkaren Karabar erbjuder denna billiga väska med beskrivningen: ”smart, hållbar och uppfinningsrik.”

Användbarhet: 4/5

Den har fyra enkla spinner-hjul, TSA-kombinationslås, ett teleskophandtag och handtag både på sidan och ovanpå. Och den kommer med tre års garanti.

Testresultat: 3/5

Tillverkarna hävdar att väskan är tillverkad av de bästa materialen och har genomgått strikta kvalitetskontroller. Den klarade av vårt test ”Spark från Sparta” ( blev utsparkad från en 1,5 meter hög plattform), men den gick sönder under vårt vikingastamp-test.

Valuta för pengarna: 4/5

Det är inte den tuffaste ungen i kvarteret, men om man har priset i åtanke (den näst billigaste resväskan i vårt test) så erbjuder Karaban K-bar en bra och praktisk resväska till ett överkomligt pris.

Delsey Helium

Kapacitet: 101 liter
Mått: 69 x 47 x 31 cm.
Vikt: 3,2 kg
Pris: ca 1130 kr

Den franska väsktillverkaren Delsey lovar att deras himmelsblåa resväska har ”världens säkraste blixtlås” och är ”den perfekta kombinationen mellan lätthet och motstånd”.

Användbarhet: 5/5

Den kommer med en tio års garanti, fyra enkla spinner-hjul, TSA-kombinationslås, ett teleskophandtag i plast och handtag både på sidan och ovanpå. Inuti är väskan fodrad och har ett fack med blixtlås, en mindre ficka med dragkedja och elastiska packsremmar.

Testresultat: 5/5

Delesey lovar att resväskan Helium är ”extremt hållbar” och de har rätt i det. Den stod för vad produktbeskrivningen lovade och tålde en riktigt hård smäll av släggan som svingades av vår polska viking. Faktum är, att Helium är tuffare än en fransk legosoldat. Den var en av de tre väskor som tålde att få en bil över sig utan att gå sönder och klarar man av det, är lite hård behandling från en övernitisk bagagehanterare ingenting.

Valuta för pengarna: 4/5

Det är inte den billigaste väskan där ute, men du betalar för kvalité, stil och väldigt bra funktionalitet. Dessutom är det en hård nöt att knäcka.

Luggage X 77

Kapacitet: 127 liter
Mått: 77 x 56 x 36 cm.
Vikt: 4,9 kg
Pris: ca 870 kr

Luggage X:s främsta säljargument är att den är ”praktiskt taget oförstörbar”. Den ser helt klart rejäl ut, verkar hållbar och var med sina 127 liter, den största väskan vi testade.

Användbarhet: 4/5

Den har ett års garanti, fyra hjul som går i flera riktningar och som kan snurra 360 grader för optimal manövreringsförmåga, ett höj- och sänkbart handtag med tre olika låsningslägen, två fjädrade handtag och ett blixtlås med TSA-kombinationslås. Insidan är helt fodrad med satin och har två stora fack med en skiljevägg med dragkedja och dessutom finns en extra ficka med blixtlås för toalettsaker.

Testresultat: 5/5

”Vi får se vem som skrattar först”, var det vi tänkte, när vi såg att denna väska skulle vara ”praktiskt taget oförstörbar”. Men vad som sades var ingen lögn. Gjord av ultra-lätt polypropylen, ett väldigt tåligt material, utsatte vi den här väskan för Skyscanners grymt tuffa väsktest, och den var en av de tre som kom tillbaka till Skyscanners kontor. Visserligen lite mörbultad, men inte trasig. Vilken resväska som helst som klarar av att få en bil över sig förtjänar vår respekt.

Valuta för pengarna: 4/5

Luggage X 77 en riktigt vinnare. Den är både tålig och funktionell till ett bra pris. Vi hade inte hört talas om Luggage X förut, men den här resväskan har visat sig vara riktigt bra i jämförelse med en hel hög med mer erkända konkurrenter.

Antler Talara

Kapacitet: 63 liter
Mått: 69 x 45 x 28 cm.
Vikt: 3,6 kg
Pris: ca 870 kr

Antlers resväska Talara är antagligen den mest eleganta väskan vi har med i vårt test. Gjord i brittisk design, gör den anspråk på att vara ”lätt och slitstark för att tåla tuffa tag”. Den kommer även med en tio års garanti.

Användbarhet: 5/5

Denna väskas har fyra hjul som rullar lätt och kan svängas i 360 grader, två stadiga handtag på sidan och ovanpå, ett vagnsystem med centrallås och ett teleskophandtag som verkar rätt stadigt och som kommer med ett TSA hänglås för bättre säkerhet. Den vackra insidan är helt fodrad och och inkluderar en väldigt praktisk nätficka.

Testresultat: 3/5

Gjord av PS/ABS präglingsstruktur ”för att ge styrka och hållbarhet”, överlevde den steg 3 (Vikingastampen), fastän den började visa vissa stressymptom. Däremot lämnade vårt bil-ras-test den sprucken och trasig.

Valuta för pengarna: 4/5

Detta är en elegant, funktionell resväska till ett mycket bra pris. Så länge som du inte planerar att släppa en bil rakt över den, så kommer den här väskan att tillgodose dina behov bra och hålla för normalt res-slitage.

Samsonite Cosmolite

Kapacitet: 88 liter
Mått: 51,5 x 31 x 74 cm
Vikt: 3,4 kg
Pris: ca 3700 kr

Det amerikanska märket Samsonite är känt för sina resväskor med hög kvalité och Cosmolite påstår sig vara deras ”mest slitstarka och lätta resväska någonsin”, tack vare deras ”revolutionerade kurv-teknik”. Den kommer med 10 års garanti.

Användbarhet: 5/5

Den kommer med fyra hjul som svänger åt alla olika håll, ett robust draghandtag med tryckknappar, ett bärhandtag på sidan och ovanpå, ett TSA kombinationslås och skyddade blixtlås. Inuti har den ett vackert foder och funktionella elastiska packremmar för att säkra föremål och undvika skrynklor på kläderna.

Testresultat: 4/5

Samsonite hävdar att Curv® är det ”mest slitstarka, lätta och skraptåliga materialet som finns på marknaden”, och företaget är helt klart kända för att tillverka resväskor med hög kvalité. I vårt grymt tuffa väsktest, gjorde Cosmolite bra ifrån sig och tog sig till det sista steget av testet helt oskadd, men den klarade inte helt och hållet bil-ras-testet, utan fick ett litet hål i ena sidan.

Valuta för pengarna: 3/5

Det är den dyraste väskan i vårt test (med ganska stor marginal) vilket är kanske vad man kan förvänta sig av ett sådant välkänt märke. Det finns ingen tvekan om att detta är en slitstark resväska med hög kvalité, men du måste betala en hel del för det. Hur som helst, finns det fans av Samsonites eleganta silvriga design som är beredda att göra just det.

Roncato Flexi

Kapacitet: 85 liter
Mått: 68 x 30 x 50 cm.
Vikt: 5,5 kg
Pris: ca 900 kr

Roncato, italiensk tillverkare av resväskor, levererar en cool, klassisk resväska med namnet Flexi. Detta är en rejäl resväska med två mycket kraftiga hjul och en garanti på 10 år.

Användbarhet: 5/5

Den har ett kombinationslås (inte TSA) på sidan, ovanpå och under säkerhetsspännena som kan låsas med en nyckel. Teleskophandtaget känns väldigt hållbart och är tillverkat i metall. Den har också stadiga handtag på sidan och ovanpå. Inuti finns elastiska packningsremmar, ett skiljefack av nät med en ficka för toalettsaker och en avtagbar påse.

Testresultat: 3/5

Denna resväska är gjord av hårt polypropen. Av alla resväskor vi testade verkade detta materialet vara det tåligaste, eftersom det var väldigt oböjligt och hårt, men dess styvhet och vikt var även dess svaghet. I vårt allra första test ”Sparken från Sparta” gick den sönder i dragkedjan. Ironiskt nog, fast den fått namnet ”Flexi”, saknade den flexibilitet som många av de andra resväskorna har. Till sist utplånade vårt bil-ras-test den nästan helt och hållet och väskan splittrades i tusentals bitar.

Valuta för pengarna: 3/5

Detta är en prisvärd och funktionell resväska. Det var den mest rejäla (och mest tunga), vilket kan vara en potential svaghet, men den kommer med massor av italiensk stil.

Borderline Trolley Case

Kapacitet: 62 liter
Mått: 61 x 45 x 23 cm.
Vikt: 2,8 kg
Pris: ca 250 kr

Detta är den billigaste resväskan i vårt test, och det märks. I jämförelse med de andra väskorna känns den klen och spinn-hjulen är inte så stadiga. Hur som helt, kostar den bara runt 250 kronor.

Användbarhet: 3/5

Insidan av den här väskan är helt fodrad med packningsremmar och är den är indelad i flera fack med blixtlås. Resväskan stängs med ett blixtlås som kommer med ett inbyggt låssystem och ett hänglås.

Testresultat: 2/5

Enligt tillverkaren är denna väskan gjort av ” lätt och hållbart ABS-hårdplast”. Men de fyra spinn-hjulen verkar inte vara så tåliga och inte heller det höj- och sänkbara handtaget. I vårt grymt tuffa väsktest klarade den av slägg-attacken under fas två, gick sönder under ”Vikingastampen” och splittrades till obefintlighet under bil-ras-testet.

Valuta för pengarna: 4/5

Detta är ingen tuff kille, men för lite över 200 kronor, kan vi inte förvänta oss att den ska vara det. Om du är ute efter en liten, lätt resväska för en kort helgresa , passar denna billiga och färgglada väska dig utmärkt. Är du däremot en riktig globetrotter på jakt efter en väska som ska hålla resten av ditt liv, så är denna inte rätt för dig.

Hur gjordes testet?

Test 1: Spark från Sparta

För att simulera ett fall (eller ett väskkast av en bagage-hanterare) från flygplanets bagagerum ner i asfalten sparkade vi varje väska från en höjd på cirka 1,5 meter rakt ner i marken.

Test 2: Attack med slägga

Väskor får ibland utstå många slag under transit, så vi tog Skyscanners alldeles egen polska viking och gav honom en fem kilo tung slägga att slå varje väska med.

Test 3: Vikingastampen

Ett liv på resande fot är inte lätt för resväskorna, som ofta utsätts mycket tuff behandling. Att både bli trampade på och slagna är vardagsmat för dem. Så vi tog vår store polske viking igen (som väger lika mycket som en ung isbjörn på 150 kg) och lät honom ta en liten promenad över väskorna, utlagda i form av en matta på marken.

Test 4: Bilraset

Ok– så risken att en bil faller ner från himlen över din väska under en helt vanlig resa, är inte så stor ( förhoppningsvis!), men vi kunde inte motstå chansen att göra ett sådant test. Ingen av oss trodde att väskorna skulle överleva detta, men vi hade fel! Det finns helt klart en hel del grymt hårda väskor där ute.

Letar du efter billiga flyg?

Karta

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.