Karta

Reseguide Teneriffa

Introduktion till Teneriffa

Teneriffas belägenhet cirka 300 km utanför den afrikanska västkusten ger ön ett idealiskt klimat året runt, perfekt för avkopplande pauser i solen eller äventyrspackade semestrar. Dess naturliga skönhet och landskapets olika kontraster är en av öns främsta tillgångar, med bl.a. Spaniens högsta topp Mount Teide, förhistoriska lagerbladsskogar, frodiga dalar, vulkaniska slätter och djupa raviner.

Teneriffas runt 400 km lång kuststräcka inkluderar ett urval av gyllene sandstränder, vikar med svart sand och naturliga klippbassänger. Dessutom har den lilla vulkanön ett flertal skatter som står på UNESCO: s världsarvslista, charmiga städer med kullerstensgator, modern arkitektur, vingårdar och några av de bästa platserna för att titta på stjärnorna.

Andra saker att göra i Teneriffa

Världens tredje största vulkaniska ö erbjuder ett fantastiskt utbud av olika slags landskap, inklusive underjordiska grottor. Äventyrssökare kan utforska en av världens största lavarör, Wind Cave, som ligger i den lummiga norra delen av ön. Guidade turer på engelska finns för vuxna och barn över fem år.

Vinproduktionen introducerades på Teneriffa under 1400-talet och spelar idag fortfarande en viktig roll i Teneriffas gastronomi. Det berömda vinet Malmsey eller "Malvasia" ansågs av William Shakespeare att ”öppna sinnena och parfymera blodet”. Besök på vingårdar inklusive vinprovning är möjligt på många platser på ön, men bör bokas i förväg.

Teneriffa har ett fantastiskt urval av temaparker som är lämpliga för alla åldrar och smaker. Allt från en miniatyrversion av Kanarieöarna och en spektakulär vattenpark med thailändskt tema, till en djurpark med ett stort fågelhus och guidade turer bakom kulisserna.

Äta och dricka i Teneriffa

Teneriffas besökare kan njuta av ett spännande urval av typiska kanariska restauranger där du kan provsmaka öns läckra specialiteter, som bland annat söt svart pudding, köttgrytor, sardiner, stekt chorizokorv, bläckfisk, färsk fisk, skaldjur och "papas arrugadas" (potatis kokt i kraftigt saltat vatten) som serveras med stark "mojo" sås, gjord på olivolja, salt, vitlök och kryddor.
Andra lokala delikatesser inkluderar "gofio" (rostat majsmjöl som serveras i soppa eller mjölk), ostar, kastanjer, Palmhonung, fikonkaktussylt, gourmet vinäger choklad och en mängd röda, rosé och vita viner. Utbudet är stort och man kan ibland ha svårt att välja mellan restauranger med Michelin-stjärnor och familjedrivna "guachinches" (små traditionella restauranger på landsbygden).

Klimat i Teneriffa

Med vårtemperaturer året runt och en medeltemperatur på 23C och 3000 soltimmar per år, erbjuder Teneriffa ett idealiskt klimat för alla typer av semestrar. Den ljumma brisen från Atlanten, i kombination med härligt solsken, skapar en underbar atmosfär för omedelbar avslappning.

Bäst tid att resa till Teneriffa

Resenärer kan besöka Teneriffa under alla årstider, eftersom temperaturen förblir relativt konstant under hela året, och man kan förvänta sig en medeltemperatur på 20C på vintern och 25C på sommaren.

Flyga till Teneriffa

Teneriffa har två internationella flygplatser, men direktflyg från Europa flyger som regel till Tenerife South Airport, cirka 20 minuters bilresa från de centrala orterna på ön. Jämför när det är billigast att boka flyg till Teneriffa här.

Bilder av Flickr/G.E.O.R.G.E

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.