Nyheter Europas 7 bästa nyårsstäder

Alla artiklar

Europas 7 bästa nyårsstäder

Letar du efter ett oförglömligt sätt att fira in det nya året på? Du behöver inte ta dig långt för att få en annorlunda nyårsupplevelse. Skyscanner tipsar om 7 europeiska storstäder där du kan fira i stil!

1. Amsterdam, Nederländerna

Amsterdam är redan en fantastiskt livlig stad och under nyår skruvas tempot upp ytterligare.. Staden anordnar alltid gratis torgfester med livemusik och annan underhållning. De största folksamlingarna håller till vid bland annat Dam-torget och Nieuwmarkt. De flesta restaurangerna har väldigt bra erbjudanden på middag och tack vare Amsterdams kompakta centrum, är gatorna och torgen fyllda med festglada människor långt in på småtimmarna.

Gatuförsäljarna står redo i sina gatustånd för att sälja flamländska pommes, oliebollen (munkar) och massvis med annat gott. Lokalbefolkningen åker på festbåtar i de små kanalerna och fyrverkerience längs floden Amstel lyser upp himlen i massvis olika färger som sedan speglas i vattnet. Det hela är en fantastiskt upplevelse och ses bäst från Magere Brug (den smala bron).

Dessutom bjuder Amsterdam på ett helt hav av vilda nyårsfester, från tvådagars techofest på Warehouse Elementenstraat till klassiskt utomhusfirande i stadens historiska stadskärna där det officiella firandet sker på Oosterdok. Här finns en lista över några nyårsfester i Amsterdam

2. Istanbul, Turkiet

Är det Golden Gate-bron? Nej, det är Bosporenbron som förbinder Istanbuls två delar – på kvällen är den upplyst i rött och kan gott liknas vid San Fransiscos landmärke. Denna enroma miljonmetropol är livlig, festlig och bjuder på en helt otrolig kombination av historia och modernitet.

Under nyår finner du gatufester där du är varmt välkommen ochdu kan även avnjuta traditionell turkisk middag i kvarter som Bebek eller Istiklal Caddesi. Var noga med att vara vid Bosporenbron vid midnatt för här bjuds det på fyrverkerier extravaganza.

Vill du ha den absolut bästa utsikten så ska du se till att boka en nyårskryssning – då är du ute på vattnet och kan verkligen se allt!

3. Berlin, Tyskland

Berlin ligger väldigt behändigt till för oss svenskar och lär sällan göra någon besviken på nyårsafton. Här väntar man inte med fyrverkerier till midnatt – Berlinborna är utomhus mestadels av kvällen för att skjuta egna raketer från balkongen (var försiktig!) och i parkerna, där några till och med firar in året med en vinter-BBQ.

För den mest ikoniska nyårsupplevelsen bör du ta dig till Brandenburger Tor som brukar locka mellan en och två miljoner besökare varje år. Det spektakulära midnattsfyrverkeriet innehåller över 6000 pjäser och stämningen är minst sagt fantastisk. Berlin är självklart även hem till några av Europas bästa efter-midnattsfester och det finns rader av klubbar och krogar över hela staden.

Vi rekommenderar områdena Kreuzberg eller Prenzlauer Berg för dig som vill köra på ända till morgontimmarna!

4. London, England, Storbritannien

Precis innan midnatt på nyårsafton väntar folkmassan vid London Eye spänt på att Big Ben ska nå tolvslaget för då bjuds det nämligen på enastående fyrverkerier. Fyrverkerishowen ackompanjeras av den välkända ”Auld Lang Syne” och publiken bjuds in till allsång.

På grund av den enorma mängden människor har stadens myndigheter de senaste åren tagit en avgift för de bästa platserna. Om du vill undvika att trängas, ta dig i stället till omgivningarna runt Palace of Westminister. Oavsett var i London du är, kan du räkna med en fantastisk stämning. London är dessutom en av världens ledande klubbstäder – vi rekommenderar att köpa biljett långt i förväg.

Bäst av allt.. Det är gratis att använda Londons kollektivtrafik från 31:e december klockan 23:45 till och med den 1:e januari klockan 04:30.

5. Prag, Tjeckien

Prag erbjuder ett nyår för alla, oavsett om du vill festa in på småtimmarna eller äta en lugn middag med din käraste på en flytande jazzkrog. Så länge du befinner dig i närheten av floden kan du vara lugn, där är här fyrverkerierna äger rum.

Är du redo för lite hårdare festande, bege dig då till torgen Wenceslas eller Gamla stans torg. Vi rekommenderar att du bokar biljetter till en nyårsfest i god tid, två alternativ är Jazz Cruise och NYE Boat Party, men det finns givetvis betydligt fler alternativ än så.

Vid midnatt samlas folkmassor på flera platser runt om i staden – bästa utsiktsplatsen är såklart längs vattnet.

6. Rom, Italien

Roms traditionella nyårsfirande äger rum på Piazza del Popolo där ett stort antal människor samlas för att lyssna till både rock och klassisk musik fram till midnatt och fyrverkerierna. Stadens fantastiska arkitektur blir ännu vackrare under jul och nyår då historiska byggnader är dekorerade med ljus och annat pynt.

Dagen efter nyårsafton samlas tiotusentals människor från hela världen på St Peterstorget för att ta emot påvens årliga välsignelse.

7. Wien, Österrike

För dig som vill fira nyår i mer högtidlig stil, är Wien en utmärkt destination. Här kan man roa sig med en mängd klassiska konserter, middagskryssningar utmed Donaufloden och glamorösa slottsbaler. Runt midnatt samlas en gigantisk folkmassa vid nöjesparken Wiener Prater för att se fyrverkeriena och fira in det nya året.

För de som inte är för trötta på nyårsdagen spelar Wiener Philharmoniker sin världsberömda tv-sända nyårskonsert i en av Wiens vackraste byggnader – Hofburg. Om du inte lyckas få biljetter så kan du se konserten på storbildskärmar utanför stadshuset.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta