Nyheter Resetips 10 saker att göra i Köpenhamn

Alla artiklar

10 saker att göra i Köpenhamn

Köpenhamn är en symbol för det coola: elegant industriell design, über-hippa barer och restauranger som räknas till de bästa i världen.

Precis runt hörnet från allt det Scandi-chica ligger mer än nio århundraden av historia och vägar som ser ut att vara tagna direkt ur en HC Andersen-saga. Men oroa dig inte för att gå vilse bland dessa världar: låt oss vara din guide genom Danmarks mångfacetterade huvudstad!

1. Öl i Köpenhamn

Staden må vara hem till Carlsberg, ett av världens största bryggeriföretag, men Köpenhamn inhyser också något mycket mer intressant: en ny våg av inhemska småbryggerier som har etablerat sig här under de senaste åren. Mikkel Borg Bjergsø och Kristian Keller var föregångare när de för åtta år sedan öppnandet av Mikkeller mikrobryggeri.

Numera ha de uppnått ett världsomfattande erkännande och har tre barer i Köpenhamn och flera utposter i bland annat Barcelona och Bangkok. Den ursprungliga Vesterbro-baren rekommenderas, där kan du testa de 15 olika ölsorterna från Mikkeller microbrews.

LÄS MER: Europas bästa drink-destinationer

2. Hugg in på smørrebrød

En stapelvara i den danska kosten; smørrebrød är en lika viktig del av livet i Köpenhamn som cykeln. Två eller tre av dessa smörgåsar, som oftast är gjorda med skivor av smörade rågbröd och fullmatade med en uppsjö av fyllningar och toppings, är tillräckligt för att stilla din aptit.

De serveras nästan överallt och ingen tycks kunna komma överens om var man kan hitta de bästa (de smakar ju så gott överallt!). Vårt förslag är Schønnemanns, där du hittar en stor meny som sträcker sig från klassiker till nutida, spännande kombinationer.

3. Beundra Dansk design

Ok, många av oss har en ohälsosam relation till våra svenska, omonterade möbler, men det är danskarna som verkligen går igång på det här med inredning. Denna ansedda, lokala industri tas på allvar av alla i Danmark och minst en utställningsmonter finns i varje hotell och restaurang i Köpenhamn.

Ta dig till till Dansk Design Center för att spana in de senaste trenderna eller planera varje aspekt av ditt drömhus, från köksprylar till tygerna i badrummet under ett besök på klassikern Illums Bolighus. Oavsett vilken eller vilka av alla de begåvade danska designer märkena du gillar är det värt det!

4. Ta steget in i nordisk noir

TV-serien Bron spelas som bekant in i både Köpenhamn och Malmö och har mängder med besatta tittare på flera håll i världen. Runt om i de båda städerna kommer du att känna igen flera platser från TV-skärmen!

Och självklart behöver du åka till Öresundsbron, eller över den om du kör bil. Bara överfarten är en magisk upplevelse i sig själv!

5. Fyll skafferiet på Torvehallerne

Undangömt bredvid Nørreport station ligger Torvehallerne som är en riktig dröm för gourmeten. Här finns sextio bås som säljer lokala delikatesser, färskt kött och fisk, ost och mycket mera. På Torvehallerne kan du också ta enlunch eller bara en kopp kaffe och bakverk.

Köpenhamnare är galna i gröt, och du kommer du att förstå när du besöker Grod, som är en av Torvehallernes matstånd. Grod betyder gröt på danska och detta bås finns staplade högar med färgglada förpackningar.

6. Ta en promenad genom Tivoli

Denna nöjespark från artonhundratalet är en drömlik virvel av karuseller och karnevaler där det finns alltid något att se. Kommer du hit på en fredag ​​under sommaren får du en gratis rockkonsert på Plaenen-scenen (från kl. 22:00). Under vintern kan du istället kolla in den sagolika julbelysningen och de fantastiska nyårsfyrverkerierna.

Missa inte en tur i berg-och dalbana The Demon (glöm inte att le mot kameran), ta en sväng i landmärket Köpenhamn Wheel eller prova att ramla 63 meter ner i hög hastighet på Golden Tower.

Ingången till Tivoli kostar 99 kronor; ett armband med obegränsade åkattraktioner kostar extra 209 kronor (220 underfredag ​till söndag).

7. Upptäck Danmarks historia på Nationalmuseum

Ta en snabbkurs i dansk historia på stadens nationalmuseum där du hittar allt från verktyg från stenålder och vapen från vikingatiden, till skärmar med filmer om inuiterna på Grönland och det moderna livet i Köpenhamn. Barnen kommer att älska den enorma samlingen av dockskåp. Det finns också en separat Barnmuseeum där de kan klä sig i kläder från förr i tiden och klättra ombord på ett vikingaskepp.

Som en bonus: Inträdet är gratis och museet är öppet alla dagar utom måndagar.

8. Ät på en legendarisk restaurang

Noma har flerfaldigt utsetts till den bästa restaurangen i världen och ska du äta här bör du boka ditt bord väl i förväg. Menyn har fokus på färskvaror och otippade ingredienser som sjöborre. Noma är kända för att experimentera med smaker och ingredienser – räkna med att bli överraskad vad du än väljer från menyn.

Tillbringa ett par timmar här och bjud dina smaklökar på ett äventyr (och glöm inte vinet för den ultimata upplevelsen). Menyn kostar 1700 kronor per person och vinprovningen extra 1100 kronor per person. Om du frågar oss är det värt varenda krona!

9. Korsa gränsen

Ta tåget över till vackra Malmö för lite omväxling – det ligger ju bara på andra sidan vattnet från Köpenhamn. Tåg till Malmö finns från både Huvudbangården och Kastrup var 20:e minut.

Från Malmö finns därefter goda förbindelser till både Stockholm och Göteborg. Eller varför inte passa på och ta en tur ut på Österlen?

LÄS MER: 10 saker att göra i Malmö

10. Christiania

Vill du se något annorlunda? Christiania är ett av de mer osannolika attraktionerna i Köpenhamn: en lugn, självständiga gemenskap komplett med ett eget nationellt konstgalleri och EU-exit skyltar.

Denna självutnämnda autonoma grannskap av cirka 850 invånare har funnits här sedan 1971 och strömmen av besökare har varit ständig sedan dess.

LÄS MER: Alternativa attraktioner: 10 platser du ännu inte besökt

Letar du efter mer reseinspiration? Kanske gillar du dessa artiklar:

10 saker att göra i Stockholm

Nordens 10 mest magiska platser

10 billiga weekenddestinationer inom Europa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta