Nyheter 10 saker att göra i Stockholm

Alla artiklar

10 saker att göra i Stockholm

Stockholm sträcker sig över 14 öar och räknas till en av Europas vackraste städer. Om du vill ta del av elegant arkitektur och fantastiska vyer är det stället för dig. Vi har listat 10 saker att se och göra i Stockholm.

Hitta flyg till Stockholm

1. Ta en båttur

Det råder ingen brist på aktiviteter i Stockholm och en båttur är ett måste. Det finns många olika att välja bland: du kan ta en tur under broarna eller en rundtur i kanalerna, eller bara hyra en roddbåt eller kanot och ta dig fram i din egen takt. Eller så kan du ta en tur ut i skärgården där du kommer att belönas med en spektakulär utsikt över 30 000 vackra skärgårdsöar.

LÄS MER: Sveriges vackraste städer för en weekendresa

Ta en båttur i Stockholm

2. Besök Vasamuseet

Det finns gott om museer i Stockholm och Vasamuseet hör till ett av de mest besökta. Det var på jungfruresan 1628 som det enorma krigsfartyget sjönk, mitt i Stockholm och bara några hundra meter från där det byggdes. Skeppet bärgades 1961 och har återställts på ett otroligt sätt. När du besöker Vasamuseet, kommer du inte att undgå skeppets storlek och skönhet.

Vasaskeppet

3. Ta en promenad i Gamla Stan

Gamla Stan är där Stockholm föddes. Beläget på den lilla ön Stadsholmen, med ett medeltida torg och smala kullerstensgator som möjliggör timmars strosande bland souvenirbutiker, barer och restauranger. Se till att hålla utkik efter Mårten Trotzigs Gränd, den smalaste gatan i Stockholm, som bara är 90 cm bred på det smalaste stället. Gamla Stan är också där du hittar sevärdheter som Nobelmuseet och Kungliga slottet.

Gamla stan

4. Besök slottet

Med över 600 rum, vilket gör den till ett av de största palatsen i Europa, är detta det officiella residenset för Sveriges kungapar. De bor dock inte här utan i en privat bostad utanför Stockholm, Drottningholms slott, och slottet inne i stan fungerar mer som ett slags … ja, massivt kungligt kontor. Palatset inrymmer fem museer och har en imponerande samling av pansar, dräkter och vagnar. Försök att få ditt besök att sammanfalla med vaktavlösningen för en färgstark uppvisning av svenskt pompa och ståt.

Slottet

5. Ta dig upp i Stadshusets torn

Om du gillar höjder, är det värt att ta sig upp i det 106 meter höga tornet på Stadshuset för en panoramavy över Stockholm. Med sina förgyllda tre kronor – det svenska riksvapnet – är tornet ett av de mest kända landmärkena i staden. Med fötterna tillbaka på fast mark, ta en guidad tur av den röda tegelbyggnaden för att få en glimt av den imponerande interiören inklusive Blå Hallen, där Nobelfesten hålls, och den Gyllene Salen, som är täckt av guldmosaik.

Stadshuset

6. Prova svenska råvaror i Östermalms Saluhall

Saluhallen öppnade 1888 och har än idag kvar många av sina ursprungliga detaljer, inklusive intrikata sniderier i mörkt trä som separerar sina bås och restauranger. I detta paradis för matälskare kan du prova det bästa av svenska råvaror, inklusive alla typer av fisk och skaldjur, kött som älg och annat vilt, bröd, bakverk och choklad. Kändiskocken Jamie Oliver har kallat Saluhallen för en av sina absoluta favoritplatser i Stockholm.

LÄS MER: Europas 12 bästa saluhallar

Östermalms Saluhall, Stockholm © Josep M Martí

7. Upplev svunna tider på Skansen

Besök världens första friluftsmuseum och se hur livet brukade vara i Sveriges städer och gårdar. Barn älskar detta museum, där aktörer klädda i historiska dräkter visar dig runt bosättningarna och staden med dess glasbruk, keramik och skomakarhus. Du kan titta på tillverkning av traditionella hantverk och som en extra bonus, inhyser Skansen en djurpark med i huvudsak nordiska djur, inklusive björnar, vargar, lodjur och älgar.

LÄS MER: Semester i Sverige: de 10 mest svenska platserna

8. Kolla in Stockholms designutbud

Stockholm är det perfekta stället för dig som vill utforska dåtida och nutida svensk design. Oavsett om du besöker Arkitektur- och designcentrum, Nordiska Museet eller Nationalmuseets designkollektioner, kommer du att bli inspirerad att köpa med dig något för ditt hem i en av de många inredningsbutikerna runt om i stan.

© Lesley Ellen

9. Shoppa

Det mesta av Stockholms shoppingutbud är koncentrerat till centrala Norrmalm och Östermalm, där du hittar både svenska och internationella varumärken tillsammans med mindre kända namn. Oavsett vad du letar efter – kläder, inredning, antikviteter, skandinavisk hantverk eller matvaror – hittar du det i Stockholm.

© Asea

10. Var en ”Dancing Queen” på ABBA-museet

Inget besök i Stockholm skulle vara komplett utan ett besök på ABBA the Museum, där du kan uppleva hur det skulle kännas att vara den femte medlemmen i bandet. Samt se massor av ABBA-minnen och transporteras tillbaka till 70-talet, där du kan sjunga tillsammans med gruppen i hologram. Och du kan spela in allt och titta på det hemma! Ett klart måste bland alla aktiviteter i Stockholm!

Behöver du mer reseinspiration?

Sveriges 10 vackraste byar och småstäder

Här får du mest utlandssemester utan att lämna Sverige

10 magiska platser i Sverige

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.