Karta

Flyg till Larnaca

Larnacaa, en alldeles lagom liten storstad på Cyperns sydkust. När planet går in för landning möts du av en palett med turkosfärgat vatten och oändliga vita stränder. I Larnaca får du känna pulsen av en storstad, men mitt i bland all modern bebyggelse kan du slinka in på små pittoreska gränder. Staden är nämligen full av historia och mitt i centrum finns lämningar av den antika stadsstaten Kition.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Det cypriotiska vädret är typiskt medelhavsklimat, långa, varma och torra somrar och korta, milda vintrar. Maj- oktober är det fantastiskt skönt här med mycket sol. Augusti är kulmen på turistsäsongen och kan vara stökig.

Ta sig runt

I Larnaca finns allt inom bekvämt gångavstånd, ja, stranden ligger faktiskt mitt i centrum.

Vill du resa runt ön kan du göra det med lokalbussarna. Turlistor finns att hämta på turistbyrån, på vissa resebyråer samt de flesta hotell och på nätet. Alla barn under 12 år reser gratis.

Öppettider

De flesta affärer håller öppet mellan 09.00 – 13.30 16.00 – 19.00. Men tiderna kan variera och under vintern stänger väldigt få affärer för siesta eller lunchrast. Under högsäsongen brukar siestan vara mellan 13.30 – 17.00.

Dricks

Dricks är frivilligt men alltid välkommet. Det är brukligt att ge 5-10% i dricks om man är nöjd med servicen.

Nödnummer: 112

Sevärdheter (topp 5)

Strandpromenaden och Kimons byst

På strandpromenaden trängs hotell, restauranger, kaféer och pubar. Nattlivet i Larnaca är koncentrerat hit då även de flesta av nattklubbarna ligger här nere. Här hittar du även Kimons byst. Han var en general från Aten som år 450 f. Kr. ledde en flotta av tvåhundra triremer för att befria Cypern från perserna.

Larnaca fort

Fortet ligger vid hamnen i gamla stan och byggdes år 1625, det användes som fängelse under den första brittiska tiden. Nu innehåller fortet det lokala Medeltidsmuseet. På sommaren används det också som kommunens kulturcentrum.

Agios Lazaruskyrkan

Inte långt från fortet hittar du denna rikt utsmyckade kyrka. S:t Lazarus är Larnacas skyddshelgon och Kition blev hans andra hem efter att han återuppväckts av Kristus och utnämndes till biskop av helgonen Barnabas och Markus. Kejsar Leo VI byggde en storslagen kyrka över hans grav på 800-talet. Kyrkan som är ett av de bästa exemplen på bysantinsk byggnadskonst på Cypern renoverades på 1600-talet.

Hala Sultan Tekke

Precis intill Saltsjön ligger moskén Hala Sultan Tekke som en hägring. Moskén är byggd år 1816 över Umm Harams grav. Hon sägs ha varit en släkting till profeten Muhammed och dog på den här platsen år 649 under ett arabiskt anfall. Moskén är en vallfartsort för muslimer och räknas som en av de viktigaste efter Mekka, Medina och El Aksamoskén i Jerusalem.

Choirokoitia

Här har man grävt fram en av de mest betydande stenålderskulturerna i världen med en försvarsmur, runda husgrunder, gravar och många stenverktyg och kärl. Platsen dateras från 7000 f.Kr och du hittar den 48 kilometer söder om Nicosia och 31 kilometer från Larnaca. Platsen finns listad på Unescos världsarvslista.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 75.000

Valuta: Euro

Landsnummer: 357

Religion: Majoriteten av grekcyprioterna är grekisk-ortodoxa kristna medan turkcyprioterna är muslimer.

Tidsskillnad: + 1 timme

Officiellt språk: Grekiska och turkiska.  

Läs mer

Hotell i Larnaca - jämför billiga hotell i Larnaca

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Larnaca

Vanliga frågor

Det finns 1 flygplats i Larnaca: Larnaca.
Delta, Gulf Air, SkyUp Airlines, Olympic Air, KLM, transavia, Air Moldova och Norwegian flyger alla direkt till Larnaca.
Den billigaste månaden att flyga till Larnaca är mars.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.